İşgal Heyeti Ateşkes Görüşmeleri İçin Kahire'de İşte Son Gelişmeler!
Associated Press'in çarşamba günü Kahire havaalanında üç yetkiliden aktardığına göre, İsrailli bir heyet Gazze'de ateşkes ve Hamas ile İsrail işgali arasında bir esir takası anlaşması için müzakerelere devam etmek üzere Kahire'ye geldi.
İsrail Yayın Kurumu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, müzakere ekibinin bir üyesi olan İsrail casusluk teşkilatı (Mossad) başkanı David Berenai'nin bir anlaşmaya varılması için görüşmelere devam etmek üzere bu hafta Doha'ya gitmesinin beklenmediğini söyledi. Ajansın "İsrailli" bir siyasi kaynaktan aktardığına göre, uzman düzeyinde bir heyetin ya da Mossad başkanının ABD'deki arabulucularla bir araya gelme ihtimali hala var, ancak bu ihtimal zayıf.
Gazze müzakereleri hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar İbrani kuruluşa, Mossad başkanının Katarlılar ve Amerikalılarla yaptığı günlük görüşmeler de dahil olmak üzere temasların devam ettiğini söyledi.
New York Times Salı günü Kahire ve Tel Aviv'in Gazze Şeridi ile Mısır'ın Sina Yarımadası arasındaki sınır şeridinde yer alan Philadelphia koridorundan İsrail askerlerinin olası çekilmesine ilişkin gizli görüşmeler yürüttüğünü ve çekilmenin Gazze'de İsrail işgali ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması imzalanmasının önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldıracağını bildirdi.
Hebrew Broadcasting Corporation'ın Çarşamba günü aktardığına göre kaynaklar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun müzakere ekibinin Philadelphia koridoru ve Gazze sakinlerinin kuzeye dönüşü ile ilgili önerisini kabul edip etmeyeceğine karar vermesi gerektiği için topun hala İsrail'in sahasında olduğunu söyledi. Kaynaklar, "Görüşmelerin devamı şu anda Netanyahu'nun kararına bağlı" dedi.
Kan 11 TV kanalı şunları söyledi bu hafta yaptığı açıklamada Netanyahu ile İsrail müzakere ekibi arasında Philadelphia koridoru konusunda büyük bir anlaşmazlık olduğunu söyledi. Netanyahu koridorundan çekilmemekte, ordu güçlerini orada tutmakta ve Gazze sakinlerinin kuzey Gazze Şeridi'ne dönmesine izin vermemekte ısrar ediyor.
Kanala göre, müzakere ekibi Netanyahu'ya müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı, ancak Philadelphia koridoru ve kuzeyde yaşayanların geri dönüşü konuları çözülmeden Hamas'ın anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.
PHİLADELPHİA KORİDORU NEDİR?
Diğer adı "Salahaddin Koridoru" olan Philadelphia Koridoru'yla, Mısır ile Gazze Şeridi arasında Akdeniz kıyısından Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanan birkaç yüz metre genişliğinde ve 14 kilometre uzunluğundaki bir şeritten bahsediliyor.
Burası aslında 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, İsrail güçlerinin kontrol ettiği ve devriye gezdiği bir tampon bölge olarak kuruldu. Bu koridorun bir amacı da Mısır ile Gazze arasında insan hareketini ve silah ve mühimmat gibi yasa dışı malzemelerin geçişini önlemekti.
Barış anlaşmasına göre, Filistin toprakları üzerinde yer alan ve (D) (Philadelphia Koridoru) olarak adlandırılan sınır bölgesi, İsrail kuvvetlerinin kontrolüne tabiydi. Anlaşma, koridorun Mısır topraklarındaki kısmı olan (C) bölgesinde sadece hafif silahlar taşıyan sivil polislerin görev yapmasını öngörüyordu.
İsrail güçleri 2005'te Gazze'yi terk edinceye kadar bölgenin kontrolü İsrail'de kaldı. İsrail Gazze'den çekilince bölgeyi Filistin yönetimine teslim etti. 2007'de Hamas, Gazze'de başa gelince Philadelphia Koridoru'nda da denetimi ele aldı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını artırmasıyla birlikte Filistinliler bu sınır şeridini geçerek Mısır'dan temel ihtiyaç maddelerini karşılamak zorunda kaldılar. Bunun üzerine Mısır, koridor üzerinde güvenlik önlemlerini artırdı.
Ablukanın yıllarca devam etmesi üzerine ise Filistinliler, Philadelphia Koridoru'nun altından Mısır'a çıkan çok sayıda tünel inşa ettiler ve temel ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladılar ancak bu durum da 2014'te sona erdi. Sonrasında Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'dan Gazze'ye resmi olarak mal girişi başladı.
GAZZE'NİN MISIR'A ERİŞİMİNİ ENGELLİYOR
Philadelphia Koridoru üzerinde biri Mısır'a (Refah) diğeri de İsrail'e (Kerem Ebu Salim) açılan iki sınır kapısı bulunuyor. İsrail'in, bu koridoru ele geçirmesi ise Gazze'nin dışarı açılan tek kapısının da kapanması ve yüzde 100 abluka anlamına geliyor.
İsrail kanalı "I24NEWS"'te bu konuyla ilgili yayımlanan bir analizde, İsrail ordusunun, Philadelphia Koridoru'na doğru hareket etmesinin, "Gazze'yi Mısır ve Sina çölünden ayırma amacı taşıdığı" ifade edildi.
Kaynak: TEVHİDHABER-NTV -Alalam