İslâm Mahkemeleri ve direniş tercihi
Somali hükümeti iktidara gelmek için Somali'nin en büyük düşmanı yani Etiyopya'dan destek istedi. Bu ise geçiştirilmesi zor bir suçtur.
Etiyopya tankları ve uçaklarıyla destekli Somali hükümet güçleri, İslâm Mahkemeleri milislerinin çıkışı sonrası başkent Mogadişu'ya aldatıcı ve geçici halk karşılaması ortasında girdi. Zira kanlı kaos halinin, savaş lordlarının ve yol kesicilerin taşkınlıklarının bitirdiği Somaliler, sükûnet ve istikrar istiyorlar.
İster hükümet güçlerinden ister İslâmcı milislerden olsun istikrar ve sükûneti getirecek tarafa olumlu bakıyorlar. Başkan Abdullah Yusuf ve Başbakan Ali Muhammed Ceydi'nin elde ettiği askerî başarılar halk desteğine ve güçlerinin savaş meydanlarındaki ustalığına değil, Etiyopya ve Amerikan desteğine ve İslâmcı milislerin silahlanma zayıflığına dayanıyor.
İSLÂM MAHKEMELERİ ÇEKİLMEYİ TERCİH ETTİ
İslâmcı milisler ülkelerini paramparça eden kaos haline nokta koymanın zorunlu olduğunda güçlü bir azimete ve inanca sahipler. Fakat rakiplerinin sahip olduğu uçak ve tanklara sahip değiller. Daha da önemlisi İslâmcı milisler karşı koyabilecek modern silahlara sahip değil. Bu yüzden kayıplarının artması ve kendilerinin düzenli klasik güçlerle mücadele ehliyetine sahip olmadıkları kanaatine varmaları sonrası hükümet güçleri karşısında çekilmeyi tercih ettiler.
MÜSLÜMANLAR TESLİMİYETİ REDDETTİ
İslâm Mahkemeleri, Başkan Abdullah Yusuf'un yaptığı bütün teslim olma ve uzlaşı çağrılarını reddetti, Batı ve ABD tarafından desteklenen rejime karşı savaşı sürdüreceklerini, yani silahı asla bırakmayacaklarını ifade ettiler. İslâm Mahkemeleri"nin tercihi çete savaşı ve hükümeti içerden bitirmek için uzun soluklu bir savaşa hükümet güçlerini çekmek. Bu bağlamda Etiyopya"nın Afrika kıtasındaki düşmanlarından özellikle de Eritre hatta Sudan ve Yemen"den güçlü destek bulacaklardır.
EL KAİDE"DEN İSTİFADE EDİLEBİLİR
İslâm Mahkemeleri"nin çete savaşları, bomba yüklü araçlar ve intihar eylemlerindeki deneyimlerinden istifade etmek için El Kaide gibi örgütlerden destek alması hiç de sürpriz olmaz. Zira İslâm Mahkemeleri, Afrika kıtasında şeriatı uygulayan ilk İslâm hükümeti kurma aşamasına gelmesi sonrası ağır bir yenilgiye uğradı.
Başkan Abdullah Yusuf hükümetinin iktidar koltuğunda kalma misyonu imkânsız olmasa da zor görülüyor. İslâm Mahkemeleri"nin inadı ve yenilgiyi kabulü reddetmesinin yanı sıra hükümet kendisini, kabileler arasında özellikle de İslâmcı milislerin çoğunluğunun bağlı olduğu Haviyi kabilesiyle ulusal bir uzlaşı gerçekleştirme sorunu karşısında buluyor. Daha az etki ve hacme sahip başka aşiretler de iktidar pastasından paylarını istiyorlar.
ULUSAL OLMAYAN HÜKÜMET
Bu hükümet iki imkânsızı; yani sükûnet ve istikrarı gerçekleştirmekte başarılı olsun veya olmasın Somalililerin çoğunluğunun gözünde ulusal olmayan bir hükümet olarak kalacaktır. Çünkü bu hükümet, iktidara gelmek için Somali'nin en büyük düşmanı yani Etiyopya'dan destek istedi. Bu ise geçiştirilmesi zor bir suçtur.
(Londra'da yayımlanan El Kudsülarabi gazetesi, 2 Ocak 2007)
Arapça'dan çeviri: Halil Çelik