İslam Ülkeleri Eğitimde Ortak Tavır Belirlemeli

İslam Ülkeleri Eğitimde Ortak Tavır Belirlemeli

BASK Genel Başkanı Gürkan Avcı’dan İslâm Ülkeleri Eğitim Kongresi’ne rapor...

BASK Genel Başkanı Gürkan Avcı’dan İslâm Ülkeleri Eğitim Kongresi’ne rapor: "İslâm Ülkeleri Üniversiteleri Rektörler Konseyi oluşturulmalı. AR-GE çalışmaları için ortak fon kurulmalı, bilim adamları bir araya gelip çalışabilmeli, İslâm mirasları korunmalı, ders kitaplarındaki düşmanca ifadeler kaldırılmalı, kitle iletişim araçları ağı oluşturulmalı, kardeşlik duygusu pekiştirilmeli."

- İslâm Ülkeleri Eğitim Kongresi’nde Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK) Genel Başkanı Gürkan Avcı, bir rapor sundu. Avcı, raporunda önemli noktalara değinerek, çeşitli önerilerde bulundu.
- Gürkan Avcı, İKÖ üyesi ülkeler arasında bölge dışındaki bazı menfaat grupları tarafından suni olarak çıkarılmaya çalışılan entrikalara karşı son derece duyarlı olunması ile işbirliğinin öncelikle eğitim alanında pekiştirilerek ekonomik ve siyasi alana doğru genişletilmesi gerektiğine işaret etti.
- Hazırlanan raporda, İslâm ülkelerinin tarihçileri, yazarları ve sanatçılarının arasında işbirliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı. Raporda, ortak bir anlayış içinde, bazı İslâm ülkelerinde okutulan ders kitaplarında yer alan yanlış, Müslüman milletlerin gelecek nesilleri arasında anlaşmazlıklara ve düşmanlıklara sebep olabilecek bilgilerin düzeltilmesi istendi. İslâm ülkelerinde bulanan eğitimci, bilim adamı, yazarları bir araya getirecek toplantılar düzenleyerek, eğitim alanında araştırma yapan kuruluşlar ile üniversitelerin eğitim, bilim, tarih, sanat ve kültür sahasında işbirliği yapılabileceğine dikkat çekildi.
- Raporda, İKÖ bünyesinde periyodik seminer ve sempozyumlar, ayrıca her sene üye ülkelerden birinde eğitim, bilim, teknoloji, tarih, sanat ve kültür kongreleri tertiplenmesinin yanı sıra, İKÖ üye ülkeleri arasında “İslâm Ülkeleri Üniversiteleri Rektörler Konseyi” ve “İslâm Ülkeleri Eğitim Sendikaları Konfederasyonu” kurulması tavsiye edildi.
- Türkiye’nin söz konusu çalışmalarda “öncü” olarak yer alması gerektiğinin vurgulandığı BASK’ın raporunda, yer alan önemli konular şöyle:

TÜRKİYE ÖNCÜ OLMALI
- Bilimsel proje ve çalışmaların finansmanı için Türkiye öncülüğünde girişimlerde bulunulmalı, konuların önemi anlatılmalı ve potansiyel kaynaklar harekete geçirilmeli.

BURSLARA KAYNAK
- İslâm ülkeleri arasında ve özellikle Türkiye merkezli ikili anlaşmalara dayanan öğrenim bursları, hem sayı, hem de miktar bakımından ihtiyaçlara cevap veremiyor. İslâm Kalkınma Bankası gibi müşterek bir müessesenin yeniden planlanarak devreye girmesi gerekiyor. Bağımsızlığına yeni kavuşan ülkelerden getirilen on binlerce öğrencinin Türkiye’de burslu olarak okutulması müspet ve önemli bir gelişmedir.

EĞİTİMDE MÜBADELE
- İslâm ülkeleri arasında öğrenci mübadelesi yanında, öğretim üyelerinin, ilk ve ortaokul öğretmenlerinin de karşılıklı olarak üniversitelerde ve okullarda misafir hoca statüsünde dersler vermesi için gerekli teşebbüslerde bulunulmalı ve anlaşmalar yapılmalı.

TÜRKİYE ÖNCÜLÜK ETMELİ
- Türkiye, İslâm ülkelerine yönelik bilimsel çalışmalar yapılmasına ve bu ülkelerin eğitim, ekonomi, sosyal ve kültürel envanterlerinin çıkarılmasına öncülük etmeli.

ORTAK KÜLTÜR MERKEZİ
- Eğitim, bilim ve teknoloji alanındaki popülerliğinin yanında, birçok tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında, 500.000 civarında yazma eserin bulunduğu İstanbul, ortak bilim ve kültür merkezi haline getirilmeli.

KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI KULLANILMALI
- İslâm ülkelerinde TV ve diğer sözlü-yazılı yayın organlarında her ay en az üç İslâm ülkesinin eğitim, bilim, teknoloji, sanat, kültür etkinliklerinin tanıtılması amacı ile anlaşmalar yapılmalı, bu anlaşmaların uygulanması için gerekli projelerin oluşturulmasına gayret edilmeli.

BASIN-YAYIN ALANINDA İŞBİRLİĞİ
- Sözlü ve yazılı basın-yayın alanında işbirliği artırılmalı, İslâm ülkeleri arasında ortak TV kanalı kurulmalı ve TV programları alışverişi yanında ortak yayınlar gerçekleştirilerek bu ülkelerin tanıtılması ve kardeşliğin güçlenmesi sağlanmalı.

SPOR MÜSABAKALARI
- İslâm ülkeleri arasında folklor, müzik ve sportif amaçlı temaslar artırılmalıdır. Bu alanlarda uluslararası yarışmalar ve “İslâm Ülkeleri Spor Müsabakaları” düzenlenmeli.

EĞİTİMDE TEŞVİK VERİLMELİ
- İslâm ülkelerine mensup çocuklar ve gençlerin katılacağı gezi, kamp, yaz kursu ve kültür programları yapılmalı, çocuk ve gençler için ortak kültür kitapları hazırlanmalı ve muhtelif dillerde yayınlanmalıdır. İslâm ülkeleri arasında eğitim konulu münasebetlerin artırılması için bu ülkeler arasındaki geçişler teşvik edilmeli; vize ve bürokratik işlemler en asgariye indirilmeli.

İSLÂM MİRASLARINA SAHİP ÇIKILSIN
- İslâm ülkelerinde ve bugün diğer memleketlerin topraklarında bulunan ve büyük bir kısmı Türklerden kalan İslâm kültür ve mirasına sahip çıkılmalıdır.

AR-GE İÇİN MALİ FON OLUŞTURULSUN
- İslâm ülkeleri, eğitim, bilim ve teknoloji alanında AR-GE çalışmalarında kullanılmak üzere mali bir fon teşkil etmelidir. Bu fon Türkiye tarafından yönetilmeli.