"İslamcılar'a, Kürtçüler'e ve Türkçüler'e Dikkat"
Türkiye’nin seçim öncesi atmoseferini değerlendiren yabancı gazeteciler, İslamlaşma, Kürt sorunu ve milliyetçiliğin seçimlere damga vuracağını savunuyor
Türkiye’nin seçim öncesi atmoseferini değerlendiren yabancı gazeteciler, İslamlaşma, Kürt sorunu ve milliyetçiliğin seçimlere damga vuracağını savunuyor.
22 Temmuz seçimlerini dev bir yabancı gazeteci ordusu izliyor.
22 Temmuz günü, Türkiye’nin siyasi geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olacak. Bu önemli süreci yakından takip etmek için Türkiye’de bulunan yabancı gazeteciler, seçimde öne çıkacak ve en çok konuşulacak konuları değerlendirdi.
Nicholas Birch: The Independent Gazetesi, İngiltere:
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Independent’ın yazarı Birch, “Türk Solu’ndaki boşluk büyük sorun” dedi. Birch sözlerine şöyle devam etti:
’ASIL SORUN MİLLİYETÇİLİK VE SOL’UN GÜÇSÜZLÜĞÜ’
Ben Türkiye’de bu seçimler öncesinde en büyük sorunun yükselen milliyetçilik ve Sol’un güçsüzlüğü olduğunu düşünüyorum. Asıl sorunun dinci sağ ve muhalefet arasında olduğunu vurgulayan yorumlar gerçek noktayı biraz kaçırıyor. Tabii eleştirilecek şeyler var.
Mesela, Türkiye’deki sağ partilerin genelinde, çoğunluğa mensuplarsa, istediklerini yapabileceklerini sanmak gibi bir yanılgı var. Bu doğrultuda Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krizle sonuçlanmasında da büyük bir payı var. Eğer biraz daha sağduyulu olsaydı durum böyle olmazdı.
‘CHP SOL DEĞİL MİLLİYETÇİ’
Diğer önemli sorun da, gerçek bir muhalefetin, solun olmaması. CHP’nin rolü nedir mesela? İnsanların neden oy vermek isteyebileceklerini göremiyorum çünkü belli bir politikası yok, sadece milliyetçilik hislerini alevlendiriyor. Sosyal demokrat bir parti de değil. O zaman sol eğilim nerede? Avrupa’daki sosyal demokrat partilerin de birçoğu sosyal demokrat değil, fakat bu ayrı bir konu.
Bağımsız adayların da Sol’daki boşluğu doldurmak gibi bir hedefleri var, ama parti monopolilerinden kaçabilecek durumda olduklarını sanmıyorum. CHP’nin milliyetçilik söylemi Sol’daki boşluğu direkt ortaya çıkarıyor. MHP’nin milliyetçiliğiyle bir sorunum yok, MHP, MHP gibi davranıyor ve milliyetçi bir parti. İnsanlar da oy veriyor. Ama Baykal’ın yönetiminde CHP 4 yıldır çok farklı bir hal aldı, özünde sol değil milliyetçi olduğunu düşünüyorum.
‘AVRUPA TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEK ÜZERE’
Avrupa’nın güney sınırındaki Türkiye’ye bakışıyla ilgili olarak da çok sorumsuz ve ihmalkar davrandığını düşünüyorum. Fark etmeliler ki bu ülkeyi kaybetmek üzereler. Kıbrıs konusundaki duruşları da Türkiye’yle ilişkileri daha da zorlaştırıyor. Ülkenin -özellikle de seçim sonucunda belirginleşecek- hassasiyetlerine daha saygılı olmalılar.
Marcello Foa: Il Journal Gazetesi, İtalya:
İtalya’nın çok okunan gazetelerinden Il Journal’ın muhabiri Foa, seçim öncesi Türkiye’deki Kürt sorununa değindi ve Anglo-sakson basınını AKP’ye karşı “fazla pozitif” hisler beslemekle suçladı:
’GÜNEYDOĞU’DA YEREL DİNAMİKLER ÖNEMLİ’
Son zamanlarda Türkiye’de terörizm olaylarının artış göstermesiyle Kürt sorunu alevlendi. Bu, seçimlere damgasını vuracak önemli konulardan bence. Kürt siyasetçilerin bağımsız adaylık yoluyla Meclis’e girmeyi hedeflemeleri, anketlerde AKP’nin önde gittiğine yönelik sonuçları yanlış çıkarabilir. Yerel dinamikler bu seçimde çok etkili olacak, özellikle Güneydoğu’da.
‘ANGLO-SAKSON BASINI İSLAMLAŞMAYI FARK ETMİYOR’
Bir konu daha, Anglo-sakson basını AKP’yle ilgili “fazla” pozitif hislere sahip. AKP’yi sadece ekonomi, özelleştirme ve AB reformları konusunda değerlendiriyorlar, fakat Türkiye’de gitgide ilerleyen İslamlaşma’yı farketmiyorlar.
‘AB BAZI ŞEYLERİ GÖRMÜYOR, ELEŞTİRİYİ HAK EDİYOR’
Birkaç gün önce Erzurum’daydım, ve orada görüyorsunuz ki Avrupa’nın sandığının aksine Erzurum’da Avrupalı bir görüntü yok. Erdoğan’ın İslami eğilimlerini farketmedikleri gibi bunu da görmüyorlar. AB bu konuda eleştiriyi hak ediyor. Seçim sonuçlarında da AKP’nin başarısı Türkiye’de ilerideki yıllarda muhafazakar İslam’ın nereye geleceğiyle ilgili de önemli bir sonuç olacak.
Tony Walker, Australian Financial Review, Avustralya:
Walker, Avustralya’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayılarının fazla olması nedeniyle seçimlerle yakından ilgilendiklerini söyledi. Walker şöyle konuştu:
SEÇİMLERLE ORTAK GEÇMİŞİMİZ YÜZÜNDEN İLGİLİYİZ
Bu seçimle yakından ilgilenmemizin sebebi, hem Avustralya’daki büyük Türk nüfus ve Gelibolu’daki geçmişimiz, hem de -daha politik bir neden olarak- Türkiye’nin son yıllarda Ortadoğu’daki İslami trendlere yakınlaşıyor olması.
‘TÜRKİYE’NİN NE YÖNE GİDECEĞİ ÖNEMLİ’
NATO üyesi olan ve 70 milyonu aşkın bir nüfusa sahip olan, Batı ve Doğu arasında bir ülkenin seçimler sonucunda daha muhafazakar bir yol mu alacağı, yoksa demokratikleşme sürecine hız mı vereceği, bölgesel dengeler açısından da çok önemli.
Seçim sonuçları bunu belirlemekte önemli bir rol oynayacak ve anketlerde AKP’nin kaydettiği çoğunluk seçim sonucunda da gerçek olacak. Umarım bu gelişme ülkenin yüzünü Doğu’ya ve İslamlaşmaya döndürmez.
NTV