İslâm"ın laikleştirilmesi çabaları

İslâm"ın laikleştirilmesi çabaları

Emperyalist ABD ve Batılılar yeni tezgâh peşinde!..

Ortadoğu bölgesinde reform amaçlı Amerikan projesi asık suratını gösteriyor. Mart ayı içinde çok sayıda İsrail destekçisi yeni muhafazakâr ismin, Arap ve İslâm dünyasında belirgin laik şahsiyetlerin gözetiminde ABD"nin ev sahipliğini yapacağı bir konferans organize edilecek.

Konferansın hedefi ise; İslâm"ı laikleştirmek ve dünya zenginliklerinin üçte ikisine hükmeden Batılı laik rejimlerle uyumlu çağdaş İslâm"a ulaşmak.
Organizatörlere göre; konferans, Kur"an"ın yeniden tefsir edilmesi, Ortadoğu kültürlerinin Ortaçağ"daki açılımcılıktan halihazırdaki kapalı dinî toplumlara dönüşme sebeplerinin araştırılmasıyla ilgili fikirleri içeriyor.

SON DURAK; İSLÂM"IN LAİKLEŞTİRİLMESİ

İslâm"ın laikleştirilmesi projesinin, ABD"nin Avrupalı müttefikleriyle birlikte bireyin hiçbir ahlâkî kurala bağlı kalmaksızın tam özgürlüğüne yoğunlaşan Batılı değerlerin dünyada genelleştirilmesine kanalize olduğu değerler savaşının son durağı sayıldığı malum... Ve Batı bunu yaparken yönetimin model sistemi olarak liberal demokrasiyi öngörmekte ve bütün dünyada dinle irtibatlı olmayan kapsamlı değerler gibi kök salmasına çalışıyor.

İSLÂM, BATI İÇİN TEK ENGEL

Ortadoğu bölgesinin Batılı değerlerin bütün dünyaya yayılması için başlangıç noktası olarak seçilmesi ise; bu bölge nüfusunun çoğunluğunun İslâm dinine müntesip olmasından, halklarının, birey ve devletlerin ancak İslâm"ın öğretilerine uymakla kurtulacakları yönündeki kanaatleri sebebiyle hiçbir alternatife razı olmamasından kaynaklanıyor.

Dolayısıyla ABD ve genel şekliyle Batı, İslâm dininin bütün zaman ve mekânlar için uygun yüce bir esnekliğe sahip olduğunu çok iyi biliyor. Bu yüzden din ve ahlâk sınırlamalarından kurtulmuş değerleri, maddecilik ve anlı lezzeti kutsamalarının önünde engel taşı olarak gördüklerinden İslâm"la çekişmeyi seçtiler.
Çünkü; bu dinin müntesiplerinin Kur"an-ı Kerim ve temiz Nebevî sünnetin getirdiklerine bağlılıktan uzaklaştırarak yenilgiye uğratılması, İslâm dininin ve bir zamanlar dünyaya hükmeden İslâm medeniyetinin sonunun başlangıcı olacaktır.

KONFERANSTA KUR"AN ELEŞTİRİLECEK

Mart ayında ABD"de yapılacak konferans ajandasında Kur"an"ın eleştirilmesi konusu üzerinde yoğunlaşacak. Zira Müslümanların ilk kaynağında şüpheye düşürmek, komplocuların İslâm"ın başka değişmezlerine dokunma planlarını hayata geçirmelerini kolaylaştıracaktır. Böylelikle geriye namaz, oruç ve hac gibi ibadet konuları bireysel bir ibadet olarak kalacak, İslâm saflarındaki bölünmüşlük derinleştirilecek ve cemaatin gücü kırılacaktır. Arap kütüphanesini düşündüğümüz zaman geçen otuz yıl boyunca dinî düşüncenin eleştirisi kanalıyla İslâm"ın laikleştirilmesi düşüncesi etrafında seyreden birçok eser göreceğiz. Celal El Azm"ın dinî düşüncenin eleştirisi ve Arap aklının eleştirisi bağlamında Muhammed Abid El Cabiri"nin kitapları bunlardan bazıları. Cabiri, Arapların sorununun dillerini iyi bilmemelerinde, modernleşme ve ilerleme konvoyunu yenilememelerinde saklı olduğu görüşünde. Bunlar ve benzeri kitaplar ve fikrî projeler, İslâm"ın laikleştirilmesi düşüncesinin direkt değil de kültürel yollarla temel alınmasını açıkça dile getiriyor.

EBUBEKİR HASAN

(Katar"da yayımlanan El Vatan gazetesi, 2 Mart 2007) Arapça"dan çeviri: Halil Çelik -Vakit)