İslamofobi yerleştirilmek isteniyor
Başbakan Yardımcısı İşler, Batı'da İslam'ın şiddetle, terörle eşdeğer gören bir anlayışın insanların yüreklerine İslam korkusu ve İslamofobi'nin yerleştirilmek istendiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler,Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri" töreninde yaptığı konuşmada, değerli ilim adamlarının bir araya geldiği tarihi bir toplantıya şahitlik ettiklerini söyledi.
İnsanlık tarihine damga vuran büyük şahsiyetlerin, ilim ve fikir serdarlarının ve gönül mimarlarının var olduğunu aktaran İşler, bu gönül mimarlarının milletleri ayakta tutan en önemli mihenk taşları olduğunu vurguladı.
İşler, "Onlar, alimlerdir, ariflerdir, bilginlerdir. Onların yolundan gitmek, Hakk'ın ve hakikatin peşinden gitmektir. Çünkü onlar, kendilerine tabi olanları doğru yola götüren kılavuzlardır" diye konuştu.
İlimle meşgul olmayı en önemli ibadet sayan bir medeniyete sahip olunduğuna işaret eden İşler, bazı ayetlere ve hadislere atıfta bulundu.
"İslam korkusu ve İslamofobi yerleştirilmek isteniyor"
Başbakan Yardımcısı İşler, İslam dünyasının zorlu bir süreçten geçtiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yüzlerce yıl farklı dil, din, mezhep ve meşrebi bir arada hoşgörü içinde yaşatmanın başarılı örneğini sunan İslam dünyası, bugün mezhepçilik, meşrepçilik, hizipçilik fitnesiyle karşı karşıyadır. Bugün Ahmed Yesevi'lerin, Yunus Emre'lerin, İmam-ı Rabbani'lerin, Mevlana'ların, Hacı Bektaş-ı Veliler'in insanı yücelten anlayışlarının, farklılıkları zenginlik olarak gören örnek yaşantılarının öğrenilmesine ve yaşanmasına her zamankinden daha fazla muhtacız."
İşler, Batı'da İslam'ın şiddetle, terörle, çatışmayla eşdeğer gören bir anlayışın her geçen gün tırmandırılarak insanların yüreklerine İslam korkusunun ve İslamofobi'nin yerleştirilmek istendiğini söyledi.
Bilgiye ulaşmanın bir tuşa basmak kadar kolaylaştığını ancak doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırmanın da o kadar zor bir hale geldiğini dile getiren İşler, "Yeni perspektiflerin, teorilerin, metot ve teknolojilerin ortaya çıktığı bu dönemde, dini-manevi konulara yeni küresel bakış açıları geliştirmek, bu kanalları kullanarak doğru bilgiyi öne çıkarmak yine siz değerli ilim adamlarımızın çalışmalarıyla olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Yalnızca ilahiyatçı olmak Kur'an'ı çevirmek için yeterli değildir"
İlahiyatçı olduğunu ve yaklaşık 20 yıldan beri tercüme hocalığı yaptığını anlatan İşler, Kur'an-ı Kerim'in her şeyden önce dil bakımından bir mucize olduğunu vurguladı.
İşler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Manasını anlayabilmek ancak dilinin inceliklerini bilmekle mümkündür. Kur'an'ın Türkçe'ye doğru çevrilebilmesi için dilinin iyi bilinmesi, Kur'an ilimlerine vukufiyet ve tercüme sanatında söz sahibi olmak, olmazsa olmaz üç şarttır. Bu şartlar yerine gelmeden yapılan Kur'an tercümesinin eksik ve hatalı olacağı konunun uzmanları tarafından bilinmektedir. Ülkemizde bugüne kadar yapılan Kur'an çevirilerinde bu üç şartın yerine getirilmediği kanaatindeyim. Yalnızca ilahiyatçı olmak edebi bir şaheser olan Kur'an'ı çevirmek için yeterli değildir. Tercüme tecrübesine sahip olmadan, yeterince Arapça bilmeden ve Kur'an ilmine vakıf olmadan Kur'an çevirisine soyunanları tanımlayacak söz bulmakta zorlanıyorum."