İspanya'dan Filistin'i tanıma girişimi
İspanya'da, ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin sunduğu Filistin devletinin tanınmasına yönelik teklif 18 Kasım'da İspanyol meclisinde görüşülecek.
Filistin devletinin tanınmasına yönelik İsveç, İrlanda, İngiltere ve Fransa'da atılan adımlardan sonra İspanya'da da bu yönde girişimler başladı. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Filistin devletinin tanınması için meclise sunduğu teklifin 18 Kasım'da görüşülmesine karar verildi.
PSOE'nin sunduğu teklifte, "Ortadoğu'da istikrarın sağlanması, vatandaşların haklarına saygı gösterilmesi, her iki tarafın güvenlik ve barışını garanti edecek anlaşmalar için müzakere ve diyaloğun başlatılabilmesinin sadece iki devlet ilkesine dayanarak gerçekleştirilebileceği savunuldu ve bu yüzden Filistin'in de uluslararası haklara sahip bir devlet olarak tanınması" istendi.
Filistin devletinin uluslararası statüde tanınmasına yönelik ilk defa bir oturum yapacak olan İspanyol meclisine sunulan teklifte, Filistin'in 2011 yılı sonunda UNESCO üyesi devlet olarak tanındığı ve bundan bir yıl sonra da BM'ye gözlemci devlet statüsüyle kabul edildiği hatırlatıldı.
İktidar partisi mecliste ortak tavır arıyor
İspanya'da iktidarda olan muhafazakar sağ görüşlü Halk Partisi (PP) bu zamana kadar Filistin devletinin tanınması gerektiğini savunsa da bunun için İsrail ve Filistin arasındaki bir barış anlaşması yapılması şartını koyuyordu. Ancak son bir haftadır bu görüşünde yumuşadığı görülen PP iktidarı, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin meclisteki siyasi partiler arasında ortak bir tavır aramak için görüşmelere başladı.
Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Meclis Dışişleri Komisyonu'nda siyasi partilerin temsilcileri ile dün bir toplantı yaptı. Margallo, toplantı ile ilgili açıklamasında, "Filistin devletini tanımak istiyoruz ama sembolik bir jest olarak değil, bunun gerçekten uzun vadeli bir çözüme fayda sağlamasını istiyoruz" dedi.
İspanya'nın Ortadoğu'da müzakere sürecine faydası olacağına inandığı zaman Filistin'i tanıma kararını alacağını söyleyen Margallo, "Filistin'de yapılacak her hareket iki devletli müzakerelerinin çözümüne fayda sağlamalı. Eğer Filistin'in ekonomik açıdan görünür hale gelmesini istiyorsak iki ülke arasında bir serbest ticaret bölgesi oluşturmak gerek" şeklinde konuştu.
İspanya'dan AB'ye ortak karar çağrısı
Margallo, ayrıca Filistin devletinin tanınmasına ilişkin AB ülkelerine ortak karar alma çağrısında bulundu. Margallo, "Bana göre AB üyesi ülkelerin ortak bir tavır takınması gerekir. Filistin'in BM'de gözlemci devlet olmak istediği sırada olduğu gibi AB'nin bir şov yapmaması gerekir" ifadesini kullandı.
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Libya ile ilgili düzenlenmesi planlanan uluslararası konferansa katılmak üzere gelecek hafta Madrid'e gelmesi bekleniyor. 17 Eylül'de Madrid'de ve bundan dört gün sonra 13 ülkenin katılımıyla New York'da yapılan Libya konulu uluslararası konferansın devamı niteliğinde olacağı söylenen yeni konferans ile ilgili İspanyol basınında çıkan haberlerde, bu konferansın gerçekleşmesi için Kerry'nin katılımına ilişkin onay beklendiği ileri sürüldü.
Kerry'nin Madrid'e gelmesi halinde sadece Libya konusunun değil Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili Avrupa'daki girişimlerin de ele alınacağı ifade edildi.