İsrafa karşı "bölünebilir ekmek
Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Bölünebilir ekmek" önerisinin, israfın önlenmesi açısından çok doğru bir öneri olduğunu belirtti...
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, ekmeğin "bölünebilir" olarak üretilmesinin israfı bir nebze de olsa önleyeceğini belirtti. Ekmek üretimine standart getirerek, tüm Türkiye'de ekmeğin gramajını 300 gram olarak belirleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, ekmeğin şekline karışmadığını ifade eden Göktaş, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 'Ekmek 300 gram olarak üretilsin' demiş, 'Fırıncı küreği gibi yap' dememiş ki. 'Bölünebilir' şekilde üretilsin, içi daha iyi pişsin ve israf önlensin. Bu konuda bakanlık, işin şeklini belirlemiş ve valilere yetki vermiş. Valiler bu konuya eğilirse, israfın bir bölümünün önüne geçilmiş olur" dedi. Ekmeğin kalitesine de değinen Göktaş, 300 gram olarak üretilen ekmeğin iri olduğunu, ancak içinin "kof" çıktığını ifade ederek, "3 veya 4. kalite undan yaptıkları ekmeği, katkı maddeleriyle 'cicili bicili' hale getirip, çok kaliteli undan yapılmış gibi vatandaşa satıyorlar. Bir fırına gidip, 'Mayasız çavdar ekmeği istiyorum' dediğinizde, sizden en az 1.5 YTL isteyecekler. Neden? Çünkü içerisinde katkı maddesi yok" şeklinde konuştu.
Ekmeğin fiyatının da yüksek olduğunu savunan Göktaş, şöyle devam etti: "Buğdayın maliyeti belli. 300 gram ekmeğin 60 kuruştan satılması lazım, ancak 70-90 kuruş arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Biz bu konuyla ilgili tüm valiliklere itiraz dilekçeleri gönderdik, hiçbir işlem yapılmadı. Tüm bunlar mülki amirlerin yetkisinde. İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar, komisyon oluşturmalı ve ekmeğin gramajını ölçtürmeli, katkı maddesi konulup konulmadığına baktırmalı."