İsrail Suriye'de Ne Arıyordu?

İsrail Suriye'de Ne Arıyordu?

Ürdün gazetesi Düstur :İsrail'in amacının ne olduğu veya Türkiye'nin rolü hâlâ bilinmiyor.

Geçtiğimiz çarşamba gecesi, Suriye'nin kuzeyinde ve Türkiye sınırının yakınında tam olarak ne yaşandı? Acaba İsrail savaş uçakları eğitim amaçlı rutin uçuş rotalarında hata yaparak, Suriye hava sahasının derinliklerine kadar girdi mi? Yoksa, İsrail'in ihtiyaç duyduğunda hayata geçireceği veya belirli bir tehdidi ortadan kaldırmaya çalışmak için düzenleyeceği operasyonlara bağlı cesur bir keşif uçuşu muydu bu? Veya söyledikleri
gibi, Suriye'nin füze kalkanıyla radarlarının yeterliliğini tespit etmeyi amaçlayan bir keşif operasyonu muydu? Veya, özellikle de bu bölgedeki belirli hedefleri vurma amaçlı bir hava saldırısı mıydı? Bu durumda hedef veya hedefler neresi? İsrail amacına ulaştı mı?

Ordu AKP'ye sormadan izin mi verdi?
Suriye'yle İsrail arasında bir çatışma yaşandı mı yoksa uçaklar görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra döndü mü? Bombalarını attıktan veya ses duvarını deldikten sonra veya kaçarken yük ve yakıt depolarından kurtulmaları nedeniyle mi fark edildiler? Türkiye nasıl bir rol oynadı? İsrail savaş uçakları Türkiye'nin izniyle Türk hava sahasını kullandı mı? Erdoğan hükümeti operasyondan haberdar mıydı? İsrail'e hedefine ulaşması için Türk hava sahasını kullanma izni verilmesine yönelik siyasi ve askeri bir anlaşma mı var?
Türk ordusu, eşlerinin başörtüsü takmasında ısrar ederek askeri kurumun heybetini ve saygınlığını yaralayan Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ü sıkıntıya düşürmek için tek taraflı askeri kararlar mı alıyor? Suriye'nin, özellikle de Ankara'nın Şam'la ilişkilerinde görülmemiş bir canlanma yaşandığı bu dönemde, Türkiye sınırını savunmasının amacı ne? Suriye, geliştirilmiş hava savunma sistemini, söylendiği gibi derinliklerini ve planlarını korumak için mi konuşlandırdı? Acaba bu silahlar İran'dan Hizbullah'a gönderilen silahlar mı? Peki niçin Suriye-Lübnan sınırından uzakta depolanıyor? Depolanmıyorsa ve Hizbullah'a ulaştırılmak üzere yoldaysa, hangi yoldan söz ediliyor? Yol Türkiye sınırından mı geçiyor? Karşımızda karadan karaya füze sistemleri üreten ve geliştiren tesisler mi var? Yoksa, imha silahları üreten fabrikalar mı? Acaba bu saldırı, İsrail'in Temmuz 1981'de Irak'ın nükleer tesislerini vurmasına benzer bir operasyonu mu su yüzüne çıkaracak?
Bütün bu ihtimaller mümkün mü, yoksa güvenlik konularındaki gürültüye rağmen siyasi bir operasyon karşısında mıyız? Bu operasyonla bir defada bütün mesajlar vermek mi isteniyor? Suriye'ye verilmek istenen mesaj, İsrail'in gücünün geçen yazki Lübnan savaşı öncesindekinden
iyi olduğu yönünde. İkinci mesaj şu: "Bir savaşa hazırlık bağlamında ne yaptığınızı biliyoruz ve bu hazırlıkları bertaraf etme gücümüz var." Üçüncüsü de İran'a. İçeriğiyse, 'İsrail'in hava gücünün uzaklara uzandığı ve İran'a da ulaşabileceği' yönünde. Dördüncü bir mesaj da, Türkiye'deki siyasi değişime rağmen stratejik koalisyonun pekiştirileceği yönünde bütün bölgeye veriliyor.
Şam ve Tel Aviv'in Tel el Ebyad operasyonu konusunda sessiz kalmasının gölgesinde, soruların ikna edici bir biçimde yanıtlanmasından önce uzun süre geçecek. Bilmediklerimizi ortaya çıkaracak günleri bekliyoruz.
(Ürdün gazetesi Düstur, 13 Eylül 2007