İsrail ve Suriye, 3. kez buluşuyor

İsrail ve Suriye, 3. kez buluşuyor

Türkiye'nin arabuluculuğuyla barış görüşmelerine başlayan İsrail ve Suriye'nin, bugün üçüncü kez bir araya gelecek doğrudan görüşmeler de gündemde...

İsrail ordu radyosu, İsrailli arabulucular Shalom Turjeman ve Yoram Turbowitz'in Türkiye'ye doğru yola çıktıklarını duyurdu. Tarafların yine ayrı odalarda kalarak aynı masaya oturmayacağı ve Türk arabulucular vasıtasıyla görüşecekleri belirtildi. İsrailli bir yetkili ise İsrail tarafının, önümüzdeki haftalarda doğrudan görüşmelere başlanılmasını ümit ettiğini söyledi.

İsrail ve Suriye, 8 yıllık bir aradan sonra mayıs ayında barış görüşmelerine dolaylı olarak başlamıştı. Görüşmelerde Şam yönetiminin en büyük şart olarak öne sürdüğü Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesi de gündeme gelmişti.

Ancak İsrail Parlamentosu, dün Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesini zorlaştıracak bir yasa tasarısını ilk turda kabul etti. Tasarıya göre herhangi bir topraktan geri çekilmek için, milletvekillerinin 3'te ikisinin onayı alınmazsa referanduma gidilmesi öngörülüyor. Tasarının yasalaşması için 2. ve 3. turda da onay alması gerekiyor; ancak milletvekillerinin yasaya onay vermesine kesin gözle bakılıyor. Dünkü ilk tur oylamada da 120 üyeli İsrail Parlamentosu'nun 65 üyesi, yasadan yan oy kullanmıştı. Yasaya karşı oy kullananların sayısı ise 18'de kalmıştı.

Başbakan Ehud Olmert'in partisi Kadima, merkez soldaki İşçi Partisi, Likud Partisi ve radikal Şas Partisi üyeleri yasadan yana oy kullanırken, Meretz Partisi ise yasayı eleştirdi. Parti lideri Zehava Galon, "Knesset, Golan ile ilgili yapılabileceği her türlü görüşme ihtimalinin önünü tıkıyor" dedi.

Golan Tepeleri'nde yaşayan 20 bin Yahudi yerleşimcinin sözcüsü olan Yehuda Harel ise yasanın, herhangi bir çekilmeyi imkansız hale getirmesi konusunda ikna olduğunu açıklamıştı.

İsrail'de gerçekleştirilen kamuoyu yoklamaları ise halkın büyük kısmının, Golan Tepeleri'nden çekilmeye karşı olduğunu ortaya koymuştu.