İsrail'in hammadde kaynakları tükeniyor
İsrail'in taş, mermer, bazalt, çakıl, kum, fosfat, kireç gibi temel ham madde kaynaklarının 2020 yılında bitme noktasına geleceği belirtildi
The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail Mermer Rehabilitasyonu Kurumu başkanı ve Petrol Komisyonu üyesi Yaakov Mimran, 1000 kadar taş ocağının işlevini kaybettiğini, sayının 80'e düştüğünü kaydetti.
İsrail Toprak Yönetimi merkezinden Yossi Bar-Niv de, ülkede 14 yıldır tek bir mermer damarının dahi bulunamadığını, 2020'ye kadar pek çok ham maddenin önemli ölçüde azalacağını vurguladı. Yetkililer, İsrail'de önümüzdeki yıllarda ham madde fiyatlarının ani bir şekilde yükseleceğine dikkat çekiyor.
Ulusal Altyapı Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, 2015'te İsrail'de sadece 27 taş ocağı kalacağını ve yılda 45 milyon ton hammadde üretileceğini söyledi. Ben-Eliezer, 2015'teki mermer miktarının normalden 435 milyon ton daha az olacağını, 2035'te ise bu rakamın 1008 milyon tona yükseleceğini vurguladı. Mermer, özellikle inşaat sektörü için kritik bir ham madde. Minran, 60 kadar mermer ocağının bulunduğu İsrail'de 2026'da bu ocakların büyük kısmının kapanacağına dikkat çekti. Minran'a göre, kullanılabilir kum oranı da giderek azalıyor.
Uzmanlar, İsrail'de yaşanacak olan doğal kaynak sıkıntılarının, Tel Aviv'i Ortadoğu'daki komşularına karşı daha saldırgan bir politika izlemeye yöneltebileceğine dikkat çekiyor.