İsrail'in Sessiz Katilleri: Dronlar

İsrail'in Sessiz Katilleri: Dronlar

İşgal ordusu, bazıları casusluk operasyonları, bilgi toplamak ve sahayı izlemek için tasarlanmış, diğerleri ise öldürme ve suikast operasyonları yürüten çeşitli türlerde quadcopter'lara sahip.

Siyonist düşmanın Gazze Şeridi'nde başlattığı ve özellikle binlerce şehit ve yaralının düştüğü 2008 sonrasındaki savaşlarda işgal ordusu, özellikle havadan yüzlerce suikast operasyonu gerçekleştirirken yüksek yoğunlukta insansız hava araçları kullandı. Siyonist düşmanın sahip olduğu ve dünyanın en modern ve en iyileri arasında sayılan araç ve askeri araçlara en ufak bile eşdeğer olmayan, ellerindeki araç ve yeteneklerle onun saldırganlığına karşı çıkıyorlardı. Ancak askeri güç dengelerindeki bu büyük fark ve adaletsizlik, Filistin direnişini hiçbir aşamada işgalcinin iradesine teslim olmaya ya da onun kararlarına boyun eğmeye itmedi.

Bu savaşlarda “İsrail”, üstün teknolojilere sahip modern bir gruba sahip olduğu geniş bir insansız hava aracı yelpazesini kullandı ve kalitesi ve yetenekleri açısından bu alandaki büyük ülkelerin en son uçaklarıyla karşılaştırılabilecek niteliktedir. Bu imkanlar Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İngiltere ve Almanya'nın yanı sıra Türkiye ve İran'da var.

Daha önce “Al-Mayadeen Net” internet sitesinde “İsrail” insansız hava aracı filosu olarak adlandırılabilecek bir filo hakkında bilgilendirme yazısı yayınlanmıştı ve bu silahlı insansız hava araçlarının özellikle istihbarat toplama alanındaki yeteneklerini ve teknik yeteneklerini ayrıntılı olarak sunulmuştu.

Drone sürüleri Gazze Şeridi'nde Filistinli sivilleri ve direniş savaşçılarını hedef alan bir dizi katliam ve suç işliyorlar; bu, işgal altındaki Batı Şeria'daki kamplarda, özellikle de kuzeydeki kamplarda daha az da olsa tekrarlanıyor. Geçtiğimiz on bir ay boyunca Lübnan topraklarında düzinelerce suikast düzenlendi.

Çeşitli tiplerdeki insansız hava araçları dünyasında Siyonist varlık dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor ve bu tip uçaklara yönelik üretim, geliştirme ve planlama operasyonlarının çoğu İsrail'in "Malat" fabrikasında yoğunlaşıyor. “Rishon Letzion” banliyösü yakınındaki “Palmachim” hava üssünde bulunan Aerospace Industries, Tel Aviv şehrinin doğusunda ve aynı zamanda birkaç filonun bulunması nedeniyle ana komuta, kontrol ve fırlatma merkezi bulunmaktadır. Söz konusu üste, İsrail Hava Kuvvetleri'nde “Spark” filosu olarak bilinen Squadron 161, Squadron 200 ve Squadron 166 insansız hava araçları yer alıyor. Uzatmamak adına aşağıda bu uçaklardan bazılarına kısaca değineceğiz:

1 - Keşif için Gulfstream G550 uçağı:

Amerikan yapımı, insanlı, “Nahshon Shavit” adını taşıyan, elektronik radar keşif ve radyo keşiflerini de içeren sinyal istihbaratı çalışmalarında uzmanlaşmış, erken uyarı uçağı olarak görev yapan uçaklardır. Uçak, 370 km mesafeye kadar 100 hava hedefini aynı anda takip edebilen gelişmiş üç boyutlu bir radara sahip.

2 - Hermes -450 uçağı:

"Zeke" adıyla bilinen, İsrail şirketi "Elbit" tarafından üretilen, uzaktan kumandalı füzelerle donatılmış, 20 saat aralıksız uçabilen ve havada kalabilen, 150 kilogram ağırlığındaki patlayıcı füzeleri taşıyabilen taktik uçaktır. .

3 - Hermes 900/ (900- Hermes) drone:

İsrail Havacılık Şirketi tarafından üretilip geliştirilen bu drone, Hava Kuvvetlerinde “Kochav” (Yıldız) olarak biliniyor ve 40 saat aralıksız uçabiliyor. Hermes 900, Lübnan topraklarındaki suikast operasyonlarının yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşta da yaygın olarak kullanılıyor. Bu uçak 4 adet AGM-114 Hellfire havadan karaya füze veya AIM-92 Stinger havadan havaya füze taşıyabiliyor.

4 - Eitan insansız hava aracı:

“Aaron TB” veya “Mahatz 2” gibi diğer isimlerle de bilinen bu uçak, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi tarafından üretilip geliştiriliyor. İsrail Hava Kuvvetlerine ait, havada kalabilen ve aralıksız 36 saat uçabilen en büyük insansız hava aracıdır. Uzunluğu 15 metre, ağırlığı yaklaşık 5 ton olarak tahmin edilmektedir ve 1.000 kilogram patlayıcı füze taşıyabilmektedir.

5 - Balıkçıl drone:

Keşif ve casusluk görevlerinde, topçuların yönlendirilmesinde ve hedeflerin belirlenmesinde çalışır. 250 km menzile sahip, 10.000 metre irtifaya kadar uçabiliyor, 40 saat havada kalabiliyor ve 250 kg faydalı yük taşıyor.

6 - Orbiter drone:

Geçtiğimiz yıllarda hizmete giren, işgal altındaki Kudüs şehrine paralel, Akdeniz kıyısında yer alan “Hatzor” üssünden denetlenen ve yönlendirilen “144 Filo” bünyesinde görev yapan küçük bir İHA'dır. Ordu birliklerinin sahadaki ve operasyon odasındaki tüm şubeleriyle işbirliği içinde istihbarat görevlerini yerine getirir, kuvvetlere eskortluk yapar, saldırıları yönetir ve manevralara yardımcı olur.