İşte Avrupa Ülkelerinde Polisin Yetkisi

İşte Avrupa Ülkelerinde Polisin Yetkisi

Türkiye'de polisin yetkilerinin artırılması tartışılırken Avrupa ülkelerinde polis geniş yetkilere sahip.

Avrupa ülkelerinde polisin geniş yetkileri var. Birçok Avrupa ülkesinde, polisin gözaltına alma yetkisi bulunuyor.

İngiltere'de polisin 36 saat süreyle gözaltına alma yetkisi dikkati çekiyor. Almanya'da polis muhafaza amaçlı 24 saat, adli amaçlı ise 48 saat gözaltı yapabiliyor. Fransa'da polis şüpheliyi 24 saat boyunca gözaltında tutabiliyor. Fransız savcılarının ise gözaltı yetkisi 48 saati buluyor.

Danimarka'da polisin gözaltı yetkisi 24 saat olarak belirlenirken, zanlı hiçbir şekilde 4 günden fazla gözaltında tutulamıyor. Avusturya kanunları ise polise azami 48 saat gözaltı yetkisi veriyor.

İspanya'da polisin 3 gün gözaltı yetkisi var

İtalya'da kanunlar, hem savcıya hem polise gözaltı yetkisi veriyor. İtalyan polisinin 24 saat gözaltı yetkisi bulunuyor. Süre, savcıya danışılarak uzatılabiliyor. İtalya'da ise savcının 96 saat gözaltı yetkisi bulunuyor.

İspanya'da polisin 3 gün gözaltına alma hakkına sahipken Belçika, Polonya, Estonya ve İrlanda'da polisin gözaltı yetkisi 48 saatle sınırlı. Bulgaristan'da ise polisin 24 saat savcının da 72 saat gözaltı yetkisi var.

Türkiye'de yetkili makam savcı

Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye'de kolluk kuvvetlerinin gözaltına alma yetkisi bulunmuyor. Bu yetki sadece savcılar tarafından kullanılabiliyor. Savcının mevcut durumda, tek kişi için 24 saat, toplu suçlarda ise 48 saat gözaltında tutma yetkisi bulunuyor. 

"İç Güvenlik Paketi" ile polise 24 saat gözaltına alma yetkisi tanınıyor. Tasarıda savcıya 48 saat, toplu suçlarda ise azami 4 gün gözaltı hakkı öngörülüyor.

(AA)