Japonya'dan Asya Ülkelerine Tarihi Çağrı
Asya ülkelerini bir araya getiren ASEAN toplantılarının bu yılki görüşmelerinden önemli kararlar ve anlaşmalar çıktı...
Asya ülkelerini bir araya getiren ASEAN toplantılarının bu yılki görüşmelerinden önemli kararlar ve anlaşmalar çıktı. Toplantıya, Japonya başbakanı Yukio Hatoyama'nın Asya ülkeleri arasında Avrupa Birliği benzeri bir yapı kurulması ve dünya siyasetinde daha fazla söz sahibi olunması üzerine verdiği teklif damgasını vurdu.
İnsan hakları konusunun da öne çıktığı toplantıda, üye ülkelerdeki insan hakları ihlallerini ele alacak bir organ oluşturulmasına karar verildi.
Hatoyama'nın ortaya koyduğu teklife göre, Güney Asya ülkelerini barındıran ASEAN üyeleri ile, bölgesel müttefikler olan Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında bir Doğu Asya Topluluğu kurulacak.
Diğer ülkeler arasında olumlu karşılanan teklifi getiren Japon başbakanı, ülkesi ile ABD arasındaki ilişkilerin "stratejik" olduğunu, ancak Asya ülkeleri ile varolan "farklılıkların" giderilmesi gerektiğini savundu.
Çin'in ekonomik büyümesini de değerlendiren Hatoyama, bunu "bir tehdit" olarak görmediklerini söyledi.
Teklif, ortak ekonomik ve siyasi birliğin 2015 yılına kadar oluşturulmasını öngörüyor.
İNSAN HAKLARI KOMİSYONU
Üye ülkelerin bu yıl gündeminde olan bir başka konu ise, başta Myanmar ve Kuzey Kore olmak üzere, farklı ülkelerde gündeme gelen insan hakları ihlalleri oldu.
Gergin tartışmaların yaşandığı kaydedilen toplantı sonrası, ülkeler ASEAN İnsan Hakları Komisyonu kurulması üzerinde anlaştı.
10 ülke, Myanmar'daki yönetimin baskıcı tavrını da eleştiren bir bildiri yayınladı.
42 yıl önce kurulan örgüte üye ülkeler arasında bir krallık, bir diktatörlük ve iki komünist yönetim olduğunu hatırlatan uzmanlar, komisyon kurulması kararını bile büyük bir aşama olarak niteliyor. Ancak komisyonun ne kadar etkili olabileceği konusunda soru işaretleri devam ediyor.
Çin ve ASEAN karşılıklı yatırımlarını artırıyor
Öte yandan, Tayland'ın başkenti Bangkok'daki toplantılar sırasında Çin ve ASEAN arasında 4 milyar ABD doları tutarında, yurtiçi ve yurtdışını kapsayan 160 işbirliği projesi protokolü imzalandı.
Çin Uluslararası Radyosu'nun internet sitesinde yer alan habere göre, sanayii, turizm, altyapı, ulaşım, enerji, ticaret, lojistik, bilişim, yazılım ve hizmet sektörlerini kapsayan uluslararası projelerle ilgili olarak 80 protokole imza atılırken, imza değerinin 4 milyar ABD doları tutarında olduğu belirtildi.
FREİDMAN'IN RAPORUNDAN
CIA ile bağlantılı olan ve geleceğe dönük projeksiyonlar yapan Stratfor'un kurucusu George Friedman, geçtiğimiz aylarnda çıkardığı 'Gelecek 100 Yıl- 21. Yüzyıl için Öngörüler' kitabında, inanılmaz senaryolar anlatıyordu.
Bu senaryolara göre, Çin ve Rusya çökerken, Japonya ise Asya'nın tek hakimi oluyordu.
İşte o senaryolardan bir tanesi:
"Japonya, Rusya'nın doğu kıyılarına ve Çin'in doğusuna gözünü diker. Çünkü nüfusu 107 milyona düşmüştür, bunun 40 milyonu 65 yaşın üstündedir. Enerji kaynakları tükenmiştir. Geleceğini garanti altına almak için bölgesel bir lider olmaya çalışmalı, Rusya'nın yeraltı kaynaklarından yararlanmalıdır."