Kabe Gibi, Kudüs de 2019'a İşgal Altında Giriyor
2018’de Müslümanların ilk kıblesi, ikinci mescidi ve üçüncü haremi olan Mescid-i Aksa ve onu yüreğinde barındıran Şerefli Kudüs’te neler yaşandı?
Öldürme, yer değiştirme, hırsızlık ve saldırılar, yılın ilk gününden, son günlerine kadar Kudüs kent sakinlerine ve kutsal bölgelerine yönelik acımasız ve sistematik saldırılarla kaplı olan 2018 yılının ana başlıkları olarak zikredilebilir.
- İşgal altındaki Kudüs şehri 2019’a acılarla giriyor
Son iki yıldaki en önemli olay, Trump liderliğindeki ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi olarak görülebilir.
Rakamların dili yerel ve uluslararası insan hakları ve insani yardım kuruluşları tarafından ortaya konan gerçekler çerçevesinde 2018’in son 51 yıldan farklı olduğunu teyit ediyor.
- 2018, Kudüs'ün 1967’deki işgalinden beri en kötü yıl
İşgalci İsrail’in Kudüs’e yönelik saldırıları arasında ailelerinin sınır dışı edilmesi, evlerinin yerinden edilmesi, para cezalarının verilmesi, dükkânların kapatılması, tutuklama ve soğukkanlı cinayetler, kutsal alanlara saygısızlık, mülk ve toprak çalınması gibi ayrıntılar dikkat çekiyor.
Mübarek Mescid-i Aksa Camii'nin eski vaizlerinden Şeyh İkrime Sabri, işgal makamlarının, ırkçılık, Kudüs şehri ve nüfusunun aleyhine olan planlarını yürütmek için Müslümanların dağınık koşullarından faydalandığını söylüyor ki el hak doğrudur.
Kudüs’te son bir yılda gözaltına alınıp alıkonulan kişi sayısı 2 bin civarında. Onlarca kişi ise büyük bir soğukkanlılıkla şehit edildi. Mescid-i Aksa ve civarında tüm dünyanın gözü önünde gayrimenkuller el değiştirmeye devam ediyor.
Şeyh İkrime Sabri’nin ifadesine bakılırsa Kudüs’te insanlar, taş ve hatta ağaçlar bile 2018'deki İsrail saldırganlığından korun(a)madı. Şehrin binlerce yıllık İslâmî karakterini ortadan kaldırmak için her şey hedef alındı ve yerine Yahudilerin yerleşmesi sağlandı.
- Müslümanlar harekete geçmezse 2019 daha zor geçecek
Kudüslü kardeşlerimiz, eğer Müslümanlar harekete geçmezlerse 2019’un daha da yıkıcı sahneleri dünyaya vereceğini belirtiyor. İşgalin boyutlarını, almış olduğu ilk kararlarından biri olarak İsrail’in kurulmasını meşrulaştıran Birleşmiş Milletler de artık gizleyemiyor. İnsani İşler Ofisi OCHA'ya göre, işgal yönetimi Kudüs’te Müslümanlara ait 145’ten fazla bina yıktı. İsrailli sivil toplum kuruluşu Ir Amim'e göre ise İsrail hükümeti şehirde 5.820 yeni yerleşim birimi inşa etme planlarını onayladı ve 603 ek yerleşim biriminin yapımı için bir ihale yayınladı.
- Mescid-i Aksa 2018’de 2 defa kapatıldı
2018 yılı Mescid-i Aksa harem alanına baskın olarak nitelendirilebilecek ihlallerin de zirve yaptığı bir yıl oldu. Yaklaşık 28 Bin kişi Müslümanların onayı olmadan Mescid-i Aksa alanını kirlettiler. Bu rakam 2017’de 26 Bin’di. 2018’de Mescid-i Aksa’nın kapıları iki defa tamamen kapatıldı.
Saldırılardaki artışın yanı sıra, Filistinli mahkûmların sayısında da artış var. Filistinli Mahkum Kulübü'nün yöneticilerinin ifadesine göre gözaltına alınanların sayısı, 2018 bitmeden önce 500 çocuk (18 yaş altı) ve 13 kadın olmak üzere 2 Bin civarında. Kudüslü Müslümanlardan 4 kişi ise 2018’de şehadet şerbetini içmiş durumda.
Kudüs ile ilgili son olarak ta şunu ekleyelim: Şehirde yıllardan beri uygulanan demografik oynamalar sonucunda yaklaşık 350 Bin Müslüman kalmış durumda. Bunların ortalama ekonomik gelirleri Bin USD civarında. Bu rakam Türkiye’yi veya birçok ülkedeki şehri düşündüğünüzde size normal, hatta fazla da gelebilir. Ancak Kudüs’te işgal yönetiminin uygulamaları sonucunda ortalama yaşam seviyesi 4 Bin USD. Yani Kudüslü Müslüman kardeşlerimiz ortalamanın yarısının da altında bir ekonomik darboğazda yaşıyor. Müslümanların % 80’i yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor. İşsizlik seviyeleri ise % 25. Peki oradaki Müslüman kardeşlerimiz bütün bu sıkıntılara sadece kendileri için mi katlanıyorlar? Hayır, onlar Kudüs’ü tüm Müslümanlar adına koruduklarına inanıyorlar ve istedikleri sadece yanlarında olduğumuzu hissetmek.
Kadir Öztürk
UKEAD (Uluslararası Kudüs Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği)
Halkla İlişkiler Koordinatörü