Kaddafi'ye Darbe Üstüne Darbe...
Tüm baskılara rağmen istifa etmeyerek dünyaya meydan okumaya devam eden Libya...
Kaddafi'nin sağ kolu olarak bilinen Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın istifa ederek İngiltere'ye kaçmasının ardından, Libya Halk Kongresi Başkanı El Zvai, Dış İstihbarat Şefi Zeyd Dorda, Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey diplomatı El Ubeydi ve yeni atanan içişleri bakanı da ülkeden ayrıldı. Bu kişilerin, aileleri ile birlikte komşu Tunus'a kaçtıkları iddia ediliyor. Oğul Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcılarından Muhammed İsmail'in de bir süre önce Londra'ya giderek, hükümet yetkilileriyle görüştüğü ortaya çıktı.
Tüm baskılara rağmen istifa etmeyerek dünyaya meydan okumaya devam eden Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kurmayları birer birer saf değiştiriyor. Kaddafi'nin sağ kolu olarak bilinen Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın istifa ederek İngiltere'ye kaçmasının ardından başka üst düzey Libyalı yetkililerin de Kaddafi'yi terk ettiği bildirildi. El Cezire televizyonunun haberine göre bu kişiler arasında Libya Halk Kongresi Başkanı Muhammed Abdül Kasık el Zvai, Dış İstihbarat Şefi Ebu Zeyd Dorda ve Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey diplomat Abdülayt el Ubeydi ile yeni atanan içişleri bakanı bulunuyor. Bu kişilerin aileleri ile birlikte komşu Tunus'a kaçtıkları ifade ediliyor. Kussa'nın ardından önceki gün Libya'nın BM temsilcisi olarak atanan eski dışişleri bakanlarından Ali Abdüsselam Treki de, görevinden istifa etmişti. 15 Şubat'ta başlayan isyan dalgasında şimdiye dek İçişleri Bakanı Abdülfettah Yunus ve Adalet Bakanı Mustafa Muhammed el Celil başta olmak üzere çok sayıda bakan, subay ve bürokrat saf değiştirerek muhaliflerin tarafına geçmişti. Kaddafi'nin etrafındaki bazı yetkililerin de kaçmayı düşündüğü ancak Libya liderinin başkent Trablus'ta güvenliği çok sıkı tuttuğu için buna cesaret edemedikleri iddia ediliyor.
Kussa'nın İngiltere'ye kaçtığı haberinin ardından Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcılarından Muhammed İsmail'in de bir süre önce Londra'ya gelerek, İngiliz hükümeti yetkilileriyle görüştüğü ortaya çıktı. İsmail'in Londra'da, Libya liderinin ülkeden çıkış yollarını görüşmüş olabileceği öne sürülüyor. Bu arada Avrupa Birliği, BM'den talep gelmesi halinde insani yardımlara destek için "EUFOR Libya" adı verilen misyonun, Libya'ya gitmeye hazır olduğunu açıkladı.
DEVRİMCİLER, ATEŞKES KOŞULLARINI AÇIKLADI
Muammer Kaddafi'ye bağlı milislerle devrimciler arasındaki çatışmalar ise sürüyor. Kaddafi'ye bağlı milislerin devrimcilerin elindeki batıda Misrata kentini tank ve roketatarla ağır bombardımana tuttuğu ve kent merkezindeki dükkanlara ve evlere saldırdığı kaydediliyor. Doğuda da petrol kentleri Ecdebiye ve Brega'da şiddetli çatışmaların yaşandığı ifade ediliyor. Devrimciler, koalisyon güçlerinin hava desteğine rağmen son günlerde mevzi kaybetti. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, hava saldırılarında Albay Kaddafi'nin askeri donanımının dörtte birinin imha edildiğini, ancak Libya diktatörünün henüz askeri kırılma noktasına yakın olmadığını söyledi. Koalisyon güçlerine bağlı uçakların çarşamba günü Brega'da Kaddafi güçlerine ait bir konvoyu hedef alan saldırısında ise yedi sivilin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı iddia edildi NATO yetkilileri, olayı araştırdıklarını açıkladı. Zorda kalan Libya'da devrimciler dün Kaddafi'nin batıdaki kentleri bırakarak halka ifade özgürlüğü tanıması ve paralı askerlerin sokaklardan çekilmesi şartıyla ateşkes teklif etti. Fakat Libya hükümeti askerlerin geri çekilmeyeceğini bildirerek, ateşkes teklifini reddetti.
zaman