Kalın: Gülen, ABD İçin de Tehlikeli Bir Suçlu
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, FETÖ lideri Fethullah Gülen’in Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi olduğu gibi Amerika için de tehlikeli bir suçlu olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Daily Sabah gazetesinde yayımlanan yazısında, 1999'dan bu yana ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in iadesi için ABD'ye işbirliği çağrısı yaptı. İbrahim Kalın, devletin zirvesi tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğu belirtilen Gülen'in ABD için de "tehlikeli bir suçlu" olduğunu yazdı. ABD ve Avrupa'nın, Gülen'in darbedeki rolü konusunda Türkiye'de oluşan uzlaşı ortamını görmezden gelmesinin "büyük bir hata" olacağını belirten Kalın, "ABD hükümetinin Gülen'in iadesi noktasında Ankara'yla işbirliği yapacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kalın'ın yazısından ilgili kısımlar şöyle:
"ABD ve Avrupa'nın Türkiye'de darbe teşebbüsü sonrasında oluşan uzlaşı ortamını gözden kaçırması ve gözardı etmesi büyük bir hata olur. Türkiye'de birçok kişi ABD'nin, Fetullah Gülen'in kanunları suistimal etmesine izin vererek FETÖ liderine yardım ve yataklık yaptığını düşünüyor. ABD hükümetinin Gülen'in iadesi noktasında Ankara ile işbirliği yapacağına inanıyoruz. Gülen, Türkiye için bir ulusal güvenlik tehdidi olduğu gibi ABD için de tehlikeli bir suçludur. Zaten ABD'de Gülen'in okulları hakkında devam eden kara para aklama ve vize sahtekârlığı soruşturmaları var. Eğer Gülen'in ABD sistemini kendi çıkarına kullanmasına müsaade edilirse birçok kişi bu durumu ABD'nin Gülen'i desteklediği şeklinde değerlendirir ve bu durumda Türkiye'de Amerikan karşıtlığı yükselişe geçer.
Anlaşılan o ki çoğu Avrupalı ve Amerikalı, 15 Temmuz'da yaşananların şiddetini ve halkın Gülenist darbeye karşı nasıl cesurca mücadele ettiğini tam olarak anlayamıyor. AB yetkilileri Türkiye'yi Gülenistlere karşı mücadelesinde destekleyeceklerine bize demokrasi ve hukuk devleti hakkında ders vermeye çalışıyor. Hatta bazıları darbeyi biz yapmışız gibi bizi suçlamaktan geri durmuyor."
Ziyaret tepkisi
"Türkiye'de Batılı müttefiklerimizin darbeye yönelik tavrı hakkında bir şaşkınlık ve hayâl kırıklığı oluştu. Batılı ülkeler darbeyi kınıyor; fakat darbeciler hakkında herhangi bir şey söylemekten imtina ediyor. 15 Temmuz’dan sonra hiçbir AB üyesi devletin başkanının, bakanlarının veya üst düzey yetkililerinin Türkiye'yi ziyaret etmemiş olması üzüntü vericidir.
15 Temmuz darbe teşebbüsü ve FETÖ'nün bu olaydaki rolü konusunda ortaya çıkan konsensüs, Türk demokrasisi için bir güç ve dayanıklılık kaynağıdır. Hükümet, muhalefet partileri ile işbirliği içerisinde gelecekte yaşanması muhtemel darbe teşebbüslerini engelleyecek yapısal reformları gerçekleştiriyor. Devlete ve orduya güveni tesis etmenin yolu budur."
Kaynak: Daily Sabah