Kanlı Bilanço

Kanlı Bilanço

ABD'nin silah zoruyla dayattığı özgürlük ve demokrasi; mezhep savaşları, etnik çatışmalar, canlı bombalar, işsizlik ve sefaletten öte bir şey getirmedi.

Irak'lılar için hayatı cehenneme çeviren, Doğu'suyla, Batı'sıyla bütün dünya kamuoyu tarafından hergün lanetlenen 2. Körfez Savaşı dün 5'inci yılını doldurdu. Hergün yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ülkede, 5 yıldır intihar eyleminin olmadığı, etnik çatışmanın yaşanmadığı bir gün dahi geçmedi. İşsizlikle kıvranan Irak halkının büyük bölümü sefalet içinde yaşam sürüyor. Ülkede açlık kol gezerken, siviller içecek su, yaralarına sürecek merhem bulamıyor.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (UKK) savaşın beşinci yılında Irak halkının, günlük yaşamını sürdürebilmek için bile yardıma muhtaç hale geldiğine dikkati çekiyor. Ülkede durumun 'çok kritik' olduğu belirtilen son UKK raporunda, savaş yüzünden milyonlarca Iraklının sağlıklı beslenemediğini, ilaç bulamadığını ve tedavi imkanından mahrum kaldığını belirtiliyor.

1 MİLYON SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Resmi verilere göre 100 binin üzerinde, yerel kaynaklar ve sivil kuruluşlara göre ise 1 milyondan fazla Iraklı, işgal güçlerinin bombardımanı ve daha sonra rastgele açılan ateşlerle öldürüldü. 2 milyon Iraklı yaşadıkları toprakları terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. 7 bin Iraklı hapse atılırken, ABD'nin kontrolündeki Ebu Gureyb hapishanesinde tutuklulara yapılan insanlık dışı işkenceler, Guantanamo nedeniyle sicili zaten bozuk olan ABD'ye yönelik öfke ve kinin dalga dalga tüm dünyaya yayılmasına neden oldu. Aradan geçen 5 yılda, Bush yönetiminin savaşa gerekçe olarak ileri sürdüğü bütün argümanların yalan olduğu ortaya çıktı. Bu yalanlara rağmen, Amerikan halkının dahi tasvip etmediği bu kanlı ve kirli savaşta resmi verilere göre 4 bin, ABD medyasına göre de 6 binin üzerinde ABD askeri direnişçiler tarafından etkisiz hale getirildi. Irak'a gönderilen askerlerde 'Vietnam Sendromu' adeta hortladı.

ASIL KAZANAN SAVAŞ LORDLARI

Savaşın ABD'ye maliyeti sadece askeri kayıplar değil elbette. Irak işgali, ABD hükümetinin verilerine göre 500 milyar, Harvard Üniversitesi'ne göre de 3 trilyon dolarlık bir maliyet getirdi. Yapılan bunca harcamanın ABD'nin silah üreticileri ile yönetime yakın birtakım şirketlere gittiği de gözönüne alınınca, 'Şahin'lerin dolaylı da olsa işgalden nemalandığı iddiaları güç kazandı. Zaten işgalden önce savaşın zor bir dönemece giren ABD ekonomisini canlandırmak için başlatılan bir operasyon olduğu da birçok çevre tarafından dillendirilmekteydi. Ancak son dönemde yaşanan kriz incelendiğinde işgalin ABD ekonomisinde beklenen etkiyi göstermediğini görmek zor değil. Hatta, birçok ekonomist ABD'nin bugünlerde yaşadığı ve 1929'daki Büyük Buhran'dan sonraki en ağır ekonomik kriz olarak görülen finansal depremi Irak savaşına bağlıyor.

BUSH'UN TEK BİLDİĞİ YIKMAK

Batılı haber ajansları işgalin beşinci yıldönümünde Irak halkının ABD'yi 'demokrasiyi getirmek' konusunda başarısız gördüğüne işaret etti. Fransız haber ajansı AFP'nin görüştüğü Iraklılar, "Bush hep zaferden dem vuruyor, ama bize göre yapabildiği bir tek şey var; o da yıkmak..." diye konuşuyor.


İşte özgür IRAK!


1 milyon sivil öldürüldü.

6 bin ABD askeri öldürüldü.

2 milyon Iraklı mülteci durumuna düştü

7 bin Iraklı hapse atıldı

34 bin doktor ülkeden kaçtı

2 bin doktor öldürüldü, 250 doktor kaçırıldı

16 bin sivil kayıp.

İşsizlik yüzde 70'e çıktı

4 milyon Iraklı açlığa mahkum yaşıyor

Ülkenin yarıdan fazlasında temiz içme suyu bulunamıyor

Ülkenin yarısından fazlasına hala elektrik verilemiyor

Halkın psikolojisi bozuldu

Dünya Doktorları Teşkilâtı, savaşın 5. yılı dolayısıyla yayınladığı raporda Irak'ta sağlık alanındaki durumu "dramatik" olarak nitelendirdi. Irak'ta başlıca kurbanların siviller olduğu vurgulanan raporda, 2003'te 34 bin doktorun yarısının ülkeyi terk ettiğine, 2003'ten bu yana 2 bin doktorun öldürüldüğüne ve 250 doktorun kaçırıldığına ilişkin Irak Tıp Derneğinin verilerine yer verildi. Merkezlerde muayene edilen hastaların yüzde 20'sinin psikolojik sorunları olduğu vurgulanırken, başta gençler olmak üzere halkta bağımlılığın çok hızlı yayıldığına, ayrıca depresyon ilacı Valium'un bugün Irak'ta en fazla kullanılan ilaç haline geldiğine dikkat çekildi. Irak'ta sadece iki psikiyatri hastanesi olduğu kaydedilen raporda, ülkede psikiyatr sayısının ise yalnızca 91 olduğu vurgulandı.


Bu bedele değdi!

ABD Başkanı George Bush, "Irak savaşının ödenen ağır bedele değdiğini" söyledi. Savaşın 5. yılı nedeniyle Savunma Bakanlığı'ndaki törende bir konuşma yapan Bush, "Kimse bu savaşın can ve mal kaybı olarak yüksek bir maliyeti olmadığını söyleyemez. Ancak Irak'taki düşmanlarımıza karşı kazandığımız stratejik zaferi göz önünde bulundurursak bu maliyetler gerekliydi. Dünya şimdi daha güzel" diye konuştu. Bush, savaşla Saddam'ın devrilmesinin hedeflendiğini, bu amaca da ulaşıldığını söyledi. İşgalin mimarlarından olan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Irak ziyaretinde "Savaşın 5 yılı başarılıdır. Tüm çabalara değmiştir" diyerek savaşı savundu.
Yeni şafak