"Karşılıklı Dayanışmaya Dayanan Güvenlik Peşindeyiz"
İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani İran’ın siyasi ve kültürel tarihi boyunca...
İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani İran’ın siyasi ve kültürel tarihi boyunca bölgesinde Batı kaynaklı güvenlik yerine karşılıklı dayanışma içinde güvenlik ortamı yaratılması peşinde olduğunu söyledi.
Rafsancani Tahran’ın ev sahipliğini yaptığı “Güney Batı Asya Bölgesi için Güvenli Gelecek” konferansında yaptığı açıklamada, İran’ın bölgesinde dostça rekabet ve bölgesel işbirliği, güvenli çevre ve bölgenin uluslararası arenayla geniş diyalog içinde olmasını istediğini belirtti.
Rafsancani Batının bölgede Sünni-Şii gerginliği ve çatışma ortamı yaratmak istediğini ama bölge ülkelerinin deneyimleri ve potansiyelleriyle ortamı karşılıklı dayanışma ve işbirliği ortamına çevirebileceğini hatırlatarak, İran’ın İslam devrimine sahip bir ülke olarak bölgesel bakışının yanında İslam dünyasıyla ilgili ve bütün dünyayla alakalı refah ve ilerlemenin sağlanacağı güvenli bir ortam istediğini ama Batılı ülkelerin Doğu konusunda sömürgeci bakış açısı ve yanlış politikalarıyla bölgede güvenlik ortamını bozma peşinde olduğunu vurguladı.
Rafsancani Güney Batı Asya ülkeleri düşünürleri ve uzmanlarından karşılıklı dayanışmayla oluşturulacak güvenlik ortamı konusunu ele almaları ve bölge ülkeleri arasında diyalog ve yapıcı rekabet ortamının yaratılmasına yardımcı olmalarını istedi.
Bugün sabah başlayan “Güney Batı Asya Bölgesi için Güvenli Gelecek” konferansında ayrıca Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi ve konferans başkanı Ali Agamuhammedi de konuşma yaptı.
Rafsancani ABD liderliğinde Büyük Ortadoğu Projesinin bölge için büyük bir oyun olduğuna değinerek, Batılı ülkelerin bugünkü Ortadoğu’yu beğenmediğini ve Atlas Okyanusuna kadar uzatmak istediklerini ve dışardan dayatılan bir güvenlik anlayışını getirmek istediklerini Fars Körfezinde donanmaların ve Afganistan’da NATO güçlerinin konuşlandırılmasının bu plana hizmet ettiğinin altını çizdi.
Rafsancani önemli ekonomik ve bilimsel potansiyelleri bulunan Güney Batı Asya bölgesinde İran’ın karşılıklı dayanışma ve işbirliğiyle bölge ülkeleri arasında ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesini savunduğunu ve bölge ülkeleri halkları için refah ve huzur ortamı istediğini belirtti.
Batı Asya ülkeleri Kazakistan, İran, Arabistan, Pakistan, Türkiye, Afganistan, Yemen, Türkmenistan, Özbekistan, Irak, Umman, Kırgızistan, Suriye, Tacikistan, Ürdün, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirliği, Gürcistan, Ermenistan, Filistin, Kuveyt, Katar, Lübnan, Kıbrıs ve Bahreyn’dir.
Tahran’ın ev sahipliğini yaptığı iki günlük uluslar arası bu konferansta yerli ve yabancı uzmanlar makalelerini sunuyor ve konferans boyunca uzmanların çeşitli oturumları düzenleniyor.