Kenya Polisinin Yargısız İnfazları
Kenya polisinin, Şebab ile bağlantısı olduğundan şüphelendiği
Kenya'da Müslüman din adamlarına yönelik yargısız infazlar sürüyor. 2012 yılının Ağustos ayında bir cami imamı Mombasa'da aracının içinde vurularak öldürülmüştü. 14 ay sonra aynı caminin diğer imamı yine aynı şekilde öldürüldü. İki olayda da kimse yakalanmadı.
Aynı cami ile alakası olan Müslüman lider Ebubekir Şerif Ahmed, kendisinin de öldürülebileceğini söylüyor. Ve diğer iki cinayeti de polisin bilerek aydınlatmadığını çünkü cinayetleri kendilerinin işlediğini belirtiyor.
2012 yılının Ağustos ayında Aboud Rogo öldürüldüğünde Mombasa'da çatışmalar çıkmıştı. Ekim'de Şeyh İbrahim İsmail de öldürülünce tansiyon iyice yükseldi.
ABD dışişleri bakanlığının Kenya'nın insan hakları karnesi ile ilgili yayımladığı bir rapor, güvenlik güçlerinin bazı "ortadan kaybolmaların" sorumlusu olduğuna işaret ediyor. Rapor, Şebab hareketi ya da Kenya'daki İslamcılarla ilgisi bulunduğu öne sürülen en az yarım düzine Müslüman liderin öldürüldüğü ya da ortadan kaybolduğuna vurgu yapıyor.
Ebubekir Şerif Ahmed, Kenya'nın Somali'yi işgalinden ötürü, Şebab'ın Kenya'daki Westgate'e saldırmasında haklı olduğunu söylüyor. Herhangi bir grupla ilgisi olduğu iddialarını reddeden Ahmed, açıksözlülüğü ve samimiyeti nedeniyle öldürülebileceğine inanıyor.
Ofisinde The Associated Press'e konuşan Ahmed, tevhid bayrağı altında, "Ödünç alınmış bir zamanı yaşıyorum. Aboud Rogo'nun ölüm emrini veren benimkini de verecek" tahmininde bulunuyor.
Ahmed'in, imamlarının öldürüldüğü Mescidi Musa camii ile resmi bir bağlantısı yok ancak bu camiye sık sık gidiyor. Ahmed, Kenya'da polislere, arkadaşı Rogo'yu hangi polisin öldürdüğünü anlatmaları karşılığında 11 bin 500 dolar ödül vereceğini söylemiş.
Polis ise işlenenen Müslüman cinayetleriyle ilgili sessizliğini koruyor. AP'nin haberinde, polis şefinin ısrarlı aramalara cevap vermediği, bir polis sözcüsünün de Associated Press'e "sonra arayacağını" söylediği ancak ardından telefonunu kapattığı belirtiliyor.
Kurbanların aileleri bir soruşturma yürütüldüğünden bile şüpheli. Polisin 25 kurşun deliği olan aracı bile incelemediklerini, kendileriyle de görüşmediklerini söylüyorlar. Öldürülenlerden birinin babası Hamoud, "Hiçbirşey, Hiçkimse bize ulaşmadı. Bunu yapan hükümetin kendisi" diyor.
Müslüman liderleri öldürenlerin, gençleri durdurmayı amaçladığını söyleyen Ebubekir Şerif Ahmed, ancak durumun tersine döndüğünü, şimdi gençlerin silah aradığını belirtiyor. Ahmed, Şeyh Rogo, İsmail ve diğerlerinin öldürülmesinin, misilleme amaçlı saldırıları körüklediği uyarısında bulunuyor. Geçen haftalarda Mombasa'da iki Hıristiyan papazın öldürüldüğünü hatırlatan Ahmed, "Eğer Rogo ve İsmail'in katilleri yakalansaydı, böyle Hıristiyanların hedef alınması gibi olaylar olmazdı" yorumunda bulunuyor.