Kerkük'e 600 bin Kürt yerleştirildi.

Kerkük'e 600 bin Kürt yerleştirildi.

Devletin çeşitli birimlerine sunulan istihbarat raporuna göre, Irak'ın kuzeyinden Kerkük'e 600 bin Kürt yerleştirildi.

Devletin çeşitli birimlerine sunulan istihbarat raporuna göre, Irak'ın kuzeyinden Kerkük'e 600 bin Kürt yerleştirildi.

Rapora göre, 227 bin Kürt seçmenin kaydı yapıldı, okul, nüfus ve tapu müdürlüklerinin büyük çoğunluğu da Kürtlerin eline geçti.

Bazı görüntüler ve rapordaki bilgilere göre, bölge halkı arasında, Kürtlere, Kerkük'e gitmeleri halinde, ileride 10 ile 20 bin dolar arasında para alacakları vaadinde bulunuldu.

Habere göre, Kürtler ağırlıklı olarak Kerkük'ü, Süleymaniye ve Erbil'e bağlayan yollar üzerindeki Rahimova, İskan ve Şorca mahallelerinde yapılmış veya yapımına başlanan konutlara yerleştiriliyor.

Amerikan işgalinin ilk yıllarında çekilen uydu görüntülerinde, bir stadın çevresi boş olarak görülürken, yeni görüntülerde, burada, çadırlar ve inşaası süren konutlar görülüyor.

Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre, eski rejim döneminde, Kerkük'ten göçe zorlanan Türkmen, Kürt, Arap ve Süryani'nin toplam sayısı 11 bin 800 civarında.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Dr. Sadettin Ergeç, 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, peşmergelerin silahlandırıldığını ve Kerkük'ün 'barut fıçısı' haline geldiğini savundu.

Ergeç, "Biz silahsız bir toplumuz. Kerkük'te Peşmergeler silahlandırıldı. Kerkük barut fıçısıdır. Fitillerinin kimin elinde olduğu belli. Tüm insanlığa, tüm dünya ülkelerini Kerkük'teki tehlikeyi görmeleri çağrısında bulunuyoruz. Meselenin ciddiye alınması gerekir. Bir toplum tehlike ile karşı karşıyadır. Bize yapılan haksızlıkları görmezden gelmesinler'' diye konuştu.

Ergeç, Irak'ın tümünde bir tedirginlik olduğunu ve Türkmenler olarak kendilerinin de bundan pay aldıklarını vurguladı.

2007 sonunda yapılacağı belirtilen referandum öncesi çok tehlikeli adımlar atıldığını söyleyen Ergeç, ''Fırsattan istifade edip haksızlıklar, hak gibi gösterilmeye çalışılıyor'' şeklinde konuştu.


ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokratların ortak kurduğu Irak Çalışma Grubu'nun raporu 6 Aralık'ta açıklanmıştı. Raporda 2007'de yapılacak Kerkük referandumun tehlike olduğuna dikkat çekildi ve ''Referandum ertelenmeli'' denildi.

Raporda, ''2007 yıl sonundan önce, Irak Anayasası'nda öngörüldüğü gibi Kerkük'ün geleceğiyle ilgili bir referandum patlama etkisi yaratabilir ve ertelenmelidir'' ifadesi kullanıldı.

Kerkük kentindeki mücadelenin, Kürtler, Araplar ve Türkmenler arasında olduğu belirtilen raporda, Kürtler'in Kerkük'ü kendi topraklarında görmek istediği ancak yapılacak bir referandumla şiddetin artma riskinin çok yükseleceği vurgulandı.


CNN