KKTC'de seçim sonrası süreç başladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) pazar günü yapılan milletvekilliği genel seçiminin tamamlanmasının ardından sonuçların resmileşmesi süreci devam ediyor.
KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülke barajı olan yüzde 5'i geçen siyasal partileri; Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) olarak Resmi Gazete'de ilan etti.
YSK, kesinleşmemiş resmi sonuçlara göre, seçimi kazanan milletvekillerinin listesini yayımlanmak üzere bugün basımevine gönderecek.
Milletvekilleri, isimlerinin Resmi Gazete'de ilan edilmesinin ardından itiraz sürecinin de tamamlanmasıyla mazbatalarını alacaklar.
Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in de seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasından sonra mevcut hükümetin istifasını sunması bekleniyor.
-PARTİLERDE DEĞERLENDİRME-
Bu arada hükümetin büyük ortağı CTP Merkez Yönetim Kurulu bugün toplanarak, seçim sonuçlarını değerlendirecek. Seçimde oy kaybeden ve Meclisteki milletvekili sayısı 25'ten 15'e düşen CTP, Parti Genel Başkanı ve Başbakan Soyer başkanlığında toplanarak, gelinen durum ve bundan sonra izlenecek tutumu belirleyecek.
Seçimde oyların yüzde 44.02'sini alarak tamamlayan ve milletvekili sayısını 26'ya çıkararak tek başına iktidar şansını elde eden UBP'nin yetkili organlarının da bugün toplanarak, süreci değerlendirmesi ve izlenecek prosedüre ilişkin karar alması bekleniyor.
-ANAYASAL SÜREÇ-
KKTC Anayasası'na göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki 10. gün saat 10.00'da kendiliğinden toplanacak.
Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. Buna göre, ilk toplantının başkanı, meclisin en yaşlı üyesi sıfatını taşıyan 71 yaşındaki UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu olacak.
En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. UBP Milletvekilleri Sunat Atun ile Kemal Dürüst meclisin en genç iki üyesi olarak ilk toplantıda katiplik yapacak.
Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.
Milletvekili andı ise şöyle:
''Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine ant içerim.''
-HÜKÜMETİN KURULMASI SÜRECİ-
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, hükümeti kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek. Bakanlar Kurulu'nu oluşturma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı'nca atanacak. Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor.
Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı'nca atanıncaya kadar mevcut hükümet göreve devam edecek.
Cumhurbaşkanı'nca atanan Bakanlar Kurulu'nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi'ne sunulacak. Yeni Bakanlar Kurulu'nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak ve ardından güvenoylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi'nde okunmasından iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra güvenoylaması yapılacak. KKTC Anayasası'na göre, güvenoyu alan Bakanlar Kuruluna karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.
ajanslar