Komünist Çin'in Cici Çocuk Görünme Çabaları
Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan'daki Zulmü Gizlemek Amacı ile Sözde Özgürlük Adı Altında Propaganda Yapıyor.
Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri, sosyal medya kullanıcılarının "müslümanları lekeleme amacıyla" kullandığı İslamofobik kelimeleri yasakladı. İşte Çin devletinin yaptığı zulümlerden bir örnek.
Binlerce Doğu Türkistanlı Uygur, Kırgız ve Kazak, Çin’in “yeniden eğitim kampı” adı altındaki toplama kamplarında tutuluyor.
Binlerce Doğu Türkistanlı Uygur, Kırgız ve Kazak, Çin’in“yeniden eğitim kampı” adı altındaki toplama kamplarında tutuluyor. Aileleriyle ve dış dünya ile hiç bir iletişimin olmadığı bu kamplar, Çin hükümeti tarafından aşırılıkçılıkla mücadelede kullanıldığı iddia ediliyor.
Kampların ismi şimdilerde “profesyonel eğitim okulları” olarak değiştirildi. Bir önceki ismi de “sosyalist eğitim okulları”ydı. Bölgedeki uzmanlara göre bu tür faaliyetler geçen yıldan beri bölgeye atanan sömürge valisi Chen Quanguo tarafından hayata geçiriliyor. Daha önce Tibet valiliği yapan Quanguo, göreve geldiği günden beri Tibet’te uyguladığı baskı ve tam gözetim politikasını Doğu Türkistan’a yansıtıyor.
Özgür Asya Radyosu’nun (RFA) irtibat kurduğu bir polis memuru durumu şöyle özetledi: “Kamplara yollanan 5 tür insan tipi var; telefonunda sim kartı kullanmayanlar veya telefonlarını kayıt yaptırdıktan sonra (Çin, Doğu Türkistan’da bütün haberleşme cihazlarının karakollarda kayıt edilmesini şart koşuyor) kullanmayanlar, halihazırda salıverilmiş eski mahkumlar, dini ibadetlerini yerine getirdikleri için şüpheli insanlar gözüyle bakılan insanlar, kara listeye alınan insanlar ve yurt dışıda yaşayan akrabası olan insanlar”
Kırgızların yoğun olarak yaşadığı Kızılsu bölgesinin Aktu ilçesindeki bir polis memurundan alınan bilgilere göre Mart ayından beri bölgede 3 kamp açıldı. Bu 3 kampta bulunan tutuklu sayısı ise 2,000 olarak tahmin ediliyor.
Kamplarda tutulan insanlara belli bir süre verilmediği de öğrenildi. Kamplarda süresiz olarak tutulan insanların salıverilmelerine dair hiç bir tarih bulunmuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü de geçtiğimiz pazar günü (10 Eylül) Çin hükümetinden, binlerce insanın tutulduğu bu kampların kapatılmasını ve insanların serbest bırakılmasını talep etti. Örgütün Çin direktörü Sophia Richardson “Çinli yetkililer bu insanları herhangi bir suç işledikleri için değil politik olarak güvenilmez oldukları için “politik eğitim” merkezlerinde tutuyor. Çin hükümetinin bu insanları kamplarda tutmasına dair hiç bir dayanağı yoktur ve bu insanları serbest bırakmalıdır” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre bu Chen Quanguo için yeni bir uygulama değil. Quango 2012’de, Hindistan’daki dini ibadetlerinden dönen yüzlerce Tibetli’yi de bu tür eğitim kamplarına yollamıştı. QHA-Kırım Haber Ajansı
Doğu Türkistan Bülteni / HABER AJANSI