Kongoda Peçe Takılması Yasaklandı
Kongo Cumhuriyeti'nde hükümetin, güvenlik önlemleri kapsamında kamuya açık alanlarda yüzü tamamen örten peçe takılmasına yasak getirmesi halkın tepkisine yol açtı.
Başkent Brazzaville'in Poto Poto bölgesinde yaşayan birçok Müslüman yasağın nedenini anlamadığını ifade etti.
Yasağa karşı çıkan, bölgedeki pazar yerinde takı satan Müslüman Fatou Demba, AA muhabirine, kararın, "inanç ve vicdan özgürlüğü ihlal edilemez" ifadesinin yer aldığı anayasanın 18. maddesine aykırı olduğunu savundu.
Demba, "Peçe takmak geleneklerimizde var. Şimdi neden sorun oldu" dedi.
Kongo İslam Yüksek Konseyi'nde görev yapan, adının açıklanmasını istemeyen bir imam da kararın anayasaya aykırı olduğu, bunun düşünce ve inanç özgürlüğünün önünde engel teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu.
Müslümanların ülke ve devlet kurumları için asla tehdit teşkil etmediği Kongo'da Fransa'daki gibi bir peçe yasağının uygulanamayacağını belirten İmam, "Bu karardan sonra isteğimiz ayaklanma çıkarmak değil ancak Kongo'nun farklı düşünce ve dinlere mensup kişilerin yaşadığı laik bir ülke olduğunu kabul etmek gerek" dedi.
Kongo İnsan Hakları ve Kalkınma Derneği Başkanı Rock Euloge Nzobo da böyle bir karar almadan önce hükümetin halkı ve sivil toplumu bilgilendirmesi gerektiğine işaret etti.
Bölge sakinlerinden Hristiyan Anna Dyemo da peçenin kamuya açık alanlarda yasaklanmasının hiçbir anlam ifade etmediğini, peçe takanların başkalarının özgürlüklerini kısıtlamadığını savundu.
Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet geçen hafta, güvenlik önlemleri kapsamında kamuya açık alanlarda yüzü tamamen örten peçe takılmasına yasak getirmişti.
İçişleri Bakanı Zephirin Mboulou, yüzün tamamını örten peçenin takılmasının kişisel seçim olduğunu, kişilerin evlerinde peçe takabileceğini ancak güvenlik için kamuya açık alanlarda bunun yasaklandığını belirtmişti.
Mboulou, bazı kişilerin bu tür peçeyi kullanarak yasa dışı yollardan ülkeye girdiğini ve bazı suçlara karıştığını öne sürmüştü.
Kongo İslam Konseyi de hükümetin bu yeni kararı konusunda halkın bilinçlendirileceğini ancak bunun zaman alabileceğini açıkladı.
Yaklaşık 800 bin Müslümanın (nüfusun yüzde 5,8'i) yaşadığı Kongo'da ilk kez bu tür bir yasak getiriliyor.