Körfez Savaşı Sırasında 'Canlı Kalkan' Yapılan Rehinelerden İngiltere'ye Dava
Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında havalimanında rehin alınarak alıkonan kişiler, İngiltere hükümeti ve British Airways şirketine dava açmaya hazırlanıyor.
DUVAR- Körfez Savaşı sırasında Kuveyt'te rehin alınan British Airways yolcuları ve mürettebatı İngiltere hükümetine ve havayolu şirketine dava açmaya hazırlanıyor.
BBC'nin haberine göre, British Airways, hükümet kayıtlarının, bölgede gerçekleşen işgalle ilgili kendilerinin bilgilendirilmediğini gösterdiğini iddia etti. Hükümet ise suçun 'tamamıyla dönemin Irak hükümetinde olduğunu' savundu. 1990 yılında Malezya'ya doğru uçarken yakıt ikmali için Kuveyt'e inen, ardından Saddam Hüseyin'in güçleri tarafından rehin alınan kişileri temsil eden "McCue Jury and Partners" ise 'hakikatin tamamıyla gün yüzüne çıkarılmasını' isteyen mağdurları temsil ettiğini açıkladı.
Davaya konu olan olayda, içinde 300'den fazla yolcu bulunan uçak, 2 Ağustos 1990 günü erken saatlerde Kuveyt Uluslararası Havalimanına inmişti. Bu esnada Irak güçleri Kuveyt'i işgal ediyordu. Irak güçleri uçakta bulunan yolcu ve mürettebatı rehin aldı ve yaklaşık 5 ay boyunca alıkoydu. O dönemde, Saddam'ın bu kişileri Batı'dan gelebilecek saldırılar karşısında 'canlı kalkan' olarak kullandığı değerlendirmesi yapılmıştı. Rehin alınan kişiler ise bu süreçte istismar, şiddet ve 'sahte infazlara' maruz bırakıldı.
Rehin alınan kişilerden biri olan Barry Manners, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Birkaç kez beni vuracaklarını söylediler. Nöbetçi sinirlenip beni tekmeledi, başıma silah dayadı ve tetiği çekti" diye konuşmuştu. Bunun yanı sıra, Manners ve beraberindeki rehineler, herhangi bombalı bir saldırıyı engellemek için Kuveyt ve Irak'ın stratejik noktalarına götürüldü. Rehineler 5 ay sonra serbest kalsa da çoğu travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşadı.
'UÇAĞIN İNMESİNE İZİN VERDİLER ÇÜNKÜ İÇERİDE ÖZEL KUVVETLER VARDI'
Kasım 2021’de yayınlanan belgelere göre, uçak Kuveyt’e inmeden bir saat önce Kuveyt’teki İngiltere Büyükelçisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nı Irak güçlerinin Kuveyt sınırını geçtiği yönünde uyarmıştı. Fakat bu bilgi British Airways ile paylaşılmadı; bu sebeple uçağı başka bir ülkeye yönlendirmek mümkün olmadı. Uçak indiğinde uçaktan ilk ayrılan 10 erkeğin özel kuvvetlerden olduğu iddia edildiyse de İngiltere hükümeti bu iddiayı yalanladı.
Davacıları temsil eden avukatlık bürosu ise hükümetin ve havayolu şirketinin ‘işgalin başladığını halihazırda bildiğini’ gösteren kanıtlar olduğunu savundu. Buna göre, uçağın inmesine izin vermişlerdi çünkü Kuveyt’e ‘özel askeri operasyon’ için bir ekip sokmak istiyorlardı. Avukatlar, bu iddiayı gelecek aylarda Londra Yüksek Mahkemesi’ne taşıyacaklarını bildirdi. Davacıların, kişi başı 170 bin pound tazminat talep etmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)