'Kosova, Bağımsızlık İçin Savaşır'
Nihai statü görüşmelerinin çökmesinin ardından, Kosova'nın hafta başında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan edebileceği beklentisi hakim.
İngiltere basınında geniş yer bulan konulardan biri Kosova'nın geleceği. Nihai statü görüşmelerinin çökmesinin ardından, Kosova'nın hafta başında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan edebileceği beklentisi hakim. Bunun kaygı verici gelişmeleri tetikleyebileceğini duyuran Independent, "Bağımsızlık ilanı mı, savaş ilanı mı?" manşetiyle çıkmış. Başlığı şu satırlar takip ediyor:
"Yeni seçilen Kosova hükümetinin Priştine'deki binasında, önemli bir ilanın hazırlıkları yapılıyor. Avrupa'da yeni bir devlet doğmak üzere."
"Bağımsızlık ilanı, ya bir savaşa neden olacak ya da hem Kosova hem de Sırbistan için, Avrupa Birliği üyeliğinin yolunu açacak. İngiltere açısından ise soru şu: 'Kosova, Tony Blair'in insani müdahale doktrininin başarılı bir örneği olabilecek mi?"
"Kosova'nın Sırp azınlığın yaşadığı kuzey bölgelerinde, kaygılar artıyor. Şu anda Birleşmiş Milletler'in yönetiminde olan Kosova'nın gelecek hafta bağımsızlık ilan etmesinin ardından, binlerce Sırp'ın bölgeyi terk edebileceği belirtiliyor."
"Bağımsızlığın güvenlik zaafı ve insani kriz doğurmasının yanı sıra, Avrupa'nın en kırılgan bölgesinde istikrarsızlık yaratıp Balkanlar'da yeni bir savaşın fitilini ateşlemesinden korkuluyor. Sırp aileler bavullarını toplamaya başladı bile."
Kosova içindeki huzursuzluğu bu satırlarla aktaran Independent, soruna uluslararası toplumun bakışını ise şöyle özetliyor:
"Washington ve Brüksel, müzakerelerin sürdürülmesinin bir anlamı olmadığı konusunda Kosovalılar ile hemfikir. Nüfusunun yüzde 90'ı Arnavut olan bölgenin, Avrupa Birliği denetiminde ve 16 bin kişilik NATO barış gücü korumasında bağımsızlık ilan etmesini destekliyorlar."
"Ancak Rusya, iki milyon nüfuslu Kosova'ya geniş bir özerklikten fazlasını tanımayı reddeden Sırbistan'ın yanında yer alıyor. Gerek Moskova gerekse Belgrad, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını kabul etmenin, Balkanlar'da istikrarsızlık yaratacağı ve tüm dünyadaki ayrılıkçı hareketleri cesaretlendireceği uyarısını yapıyor."
"Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin bekleyen zorluk, bağımsızlık ilanının savaşla değil, uluslararası tanınma ile sonuçlanmasını sağlamak."
Financial Times ise, Kosova'nın bağımsızlığının diğer bölgelerdeki ayrılıkçı hareketlendireceği kaygısını, bir örnekle taşımış sayfalarına. "Gürcistan, Kosova etkisinden kaygılı" başlıklı haber şöyle:
"Rusya'dan bağımsızlığını kalıcı hale getirmeye çabalayan eski Sovyet cumhuriyeti Gürcistan, Kosova'da yaşanacak bir krizin Kafkaslar'a yayılması ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tehdit etmesi riskine karşı, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'dan destek talep etti."
"Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Financial Times'a verdiği mülakatta, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinin Kosova'nın bağımsızlığını tanıması durumunda, Rusya'nın da, Gürcistan sınırları dahilindeki ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıyarak misilleme de bulunmasından endişe ettiğini dile getirdi."
"Bazı Avrupa Birliği yetkilileri, güney sınırındaki kendi azınlıkları ile sorun yaşayan Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız ülkeler olarak tanıyacak kadar ileri gitmeye cesaret edemeyeceğini düşünüyor."
"Ancak Moskova'nın, Gürcistan üzerindeki nüfuzunu devam ettirme arzusundan da kimse şüphe etmiyor. Özellikle 2003 Kasım'ındaki Gül Devrimi, Batı yanlısı bir yönetimi iş başına getirdiğinden beri."
Financial Times bu haberin hemen altında, Kosova'nın bağımsızlık ilanının doğurabileceği risklere karşı NATO'nun da teyakkuzda olduğunu duyuruyor.
"NATO'ya yakın kaynaklara göre, ittifak bölgede şiddetin artması ihtimaline karşı, 1600 ek askeri, müdahaleye hazır hale getiriyor. NATO'nun Kosova'daki 16 bin kişilik gücü KFOR'un yetersiz kalması durumunda, hazır bekletilen bu askerlerin devreye gireceği belirtiliyor. Brüksel'de biraraya gelecek 26 NATO üyesi ülkenin dışişleri bakanlarının da, yakın gelecekte KFOR'un askeri kabiliyetlerine bir sınır getirilmemesi gerektiğini açıklaması bekleniyor."
BBC