Kosova TMK Komutanı Soruları Yanıtladı
Kosova Koruma Gücü (TMK) adına 2007 yılını başarılı bir yıl olarak değerlendiren TMK İkinci Bölge Komutanlığı Komutanı General Enver Cikaçi...
Kosova Koruma Gücü (TMK) adına 2007 yılını başarılı bir yıl olarak değerlendiren TMK İkinci Bölge Komutanlığı Komutanı General Enver Cikaçi, TMK'nın UÇK'nın dağılmasından sonra kurulduğunu ve tüm bu süreç içerisinde NATO güçleriyle ilişkilerinin çok iyi olduğunu söyledi.
Gelinen aşamada TMK mensuplarının eğitilmesine önem verdiklerini belirten General Cikaçi, TMK'nın bugünlerde Kosova Güvenlik Birimlerine dönüşmeye hazırlandığını vurguladı. Bunun Ahtisari paketiyle de öngörüldüğünü hatırlatan General Cikaçi, "TMK yakın gelecekte Kosova'nın güvenlik birimleri olacaktır" dedi.
Kosova'da Cihan'a konuşan General Cikaçi, "Bağımsızlığın ilanının ardından olası şiddet dalgasında TMK'nın tutumu ne olacak? Olaylara müdahale etme hakkı var mı?" sorusuna da cevap olarak şimdiye kadarki sürecin sakin ve istikrarlı geçtiği ve şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da şiddete gerek olmadığını kaydetti. Cikaçi, TMK'nın bütün siyasi ve toplumsal süreçlerinde yer aldığı gibi şimdiden sonra da Kosova hükümetinin yer aldığı yerde TMK'nın da orada olacağının altını çizdi: "Tekrarlıyorum, şiddet olaylarına gerek yoktur. TMK tüm bu süreçlere sunduğu katkıyla olumlu olarak etkilemiştir. Şimdiden sonra da yaşanacak gelişmelerde üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır."
TMK'nın güvenlik konusunda yürüttüğü çalışmalara değinen General Cikaçi, Kosova'da her bölgenin kendine özgü özellikleri olduğunu, Prizren söz konusu olduğunda, Prizren'in çok uluslu bir bölge olduğu için bütün topluluklarla işbirliğine hassasiyet gösterdiklerini; bu yönde de çok sayıda insani yardım faaliyeti gerçekleştirdiklerini ifade etti. General Cikaçi, bu ve buna benzer gerçekleştirdikleri çalışmaların güvenliğin sağlanmasında olumlu olarak etkilediğini söyledi.
Bağımsızlığın ilanı ardından KFOR'un Kosova'da güvenliği sağlamak için kalacağını, dolayısıyla TMK'nın bu konudaki tutumunu öğrenmek için "KFOR'un burada kalmasını destekliyor musunuz?" sorusuna şu cevabı verdi: "NATO, günümüzün en güçlü siyasi-askeri gücüdür. Bizim de hedefimiz, geleceğimizi gördüğümüz Avrupa Atlantik güçleriyle bütünleşmektir. NATO'nun buradaki KFOR güçleriyle çok iyi ilişkilerimiz vardı, bu ilişkiler hala devam ediyor ve bundan böyle de öyle olacaktır. Bu değişim sürecinde de Kosova'daki KFOR güçleri varlığının devamı ve desteği bizim için önemli olacaktır."
"TMK'nın diğer etnik topluluk mensuplarına ilişkin yaklaşımı nedir? TMK ikinci bölge komutanlığı bünyesinde Türk, Boşnak ve diğer topluluk mensuplarının oranı nedir?" sorusuna karşı ise General Cikaçi, düzenlemelere göre TMK'nın yüzden 10'nun etnik topluluk mensuplarından oluşmasının öngörüldüğünü belirtti. İlk zamanlarda TMK'ya katılım konusunda ilgi gösterilmediğini ifade eden General Cikaçi, TMK'nın daha sonra etnik topluluklara yanaşarak başlattıkları birçok girişim sayesinde Boşnak ve Türklerin TMK'nın ikinci bölge komutanlığına dahil edildiğini, bu oranın yüzde 8,6 olduğunu kaydetti.
"Bu oran içerisinde Sırplar yer almıyor, TMK'nın ikinci bölge komutanlığında Sırpların da yer almasını istedik. Fakat biliyorsunuz onların kendilerine göre siyasi nedenleri var" diyen General Cikaçi, bunun tek neden oluşturmadığını, nedenlerden bir diğerinin de TMK mensuplarının aldığı maaş oranının çok düşük olmasından kaynaklandığını açıkladı. Etnik topluluk mensuplarıyla ilişkilerini "çok iyi" olarak nitelendiren TMK Generali, TMK bünyesindeki etnik topluluk mensubu (Türk ve Boşnakların) görevlerini layıkıyla yerine getirdiklerini vurguladı. General Cikaçi, "Bünyemizdeki görevli etnik topluluk mensuplarıyla olduğu gibi, bölgemizdeki etnik topluluklarıyla da ilişkilerimiz çok iyi." dedi.
"Türk Silahlı Kuvvetleri, Arnavutluk dahil çeşitli ülkelere subay yetiştirme konusunda eğitim desteği veriyor. Bağımsızlığın ilanından sonra TMK mensuplarının, Türkiye'de böyle bir programa katılmasını nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna ise General Cikaçi'nin şu şekilde yanıtladı: "KFOR bünyesindeki bütün birliklerle olduğu gibi bilhassa Türk Taburuyla da ilişkilerimiz mükemmeldi, çok iyi dostluklarımız var; bu dostluğumuz hala sürüyor. Tugay komutanıyla da işbirliğimiz ve sıkı bir irtibatımız var. Mensuplarımıza ve halkımıza birçok eğitim programını ortaklaşa gerçekleştirdik. Birçok faaliyete ortaklaşa imza attık. Her ülke olduğu gibi, her ordu da bazı süreçlerden geçmiştir. Türk devletinin Arnavutluk'taki katkıları büyük olmuştur. Bu Arnavutluk ordusunun eğitilmesi ve kalkındırılması için de geçerlidir. Türk devletinin aynı desteğini Kosova için de bekliyoruz. Yakın zamanda TMK'nın böyle bir uzmanlaşma sürecinde Türk devletinin sunacağı destek bizim için hoş gelmiştir."
General Cikaçi, son olarak "2008 yılı bizim için, Kosova için ve halkımız için çok önemli bir yıl olacaktır. Elbirliğiyle bu süreci de atlatacağımızı umuyorum. 2008'de halkımızın dileklerinin gerçekleşeceği bir yıl olmasını diliyorum" dedi.