Kosova'nın Geleceği Askıya Alındı
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefikleri, Kosova'nın nihai geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler'de uzlaşma sağlama girişimlerini, Rusya'nın muhalefeti üzerine askıya aldı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefikleri, Kosova'nın nihai geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler'de uzlaşma sağlama girişimlerini, Rusya'nın muhalefeti üzerine askıya aldı.
Sırbistan ile Kosova'daki etnik Arnavut azınlık arasında dört ay sürecek, yeni bir doğrudan görüşme turu düzenlenmesi çağrısı yapıldı.
İngiltere'nin BM'deki daimi büyükelçisi Emyr Jones Parry, 'Rusya'nın muhalefeti devam ederken, ABD ve Avrupa'nın ortaklaşa hazırladığı dördüncü bir karar tasarısını daha oylamaya sunmanın anlamı olmadığını' söyledi.
Rusya, BM'nin özel elçisi Martti Ahtisaari'nin hazırladığı plana muhalefet ediyor.
Fransa'nın BM daimi temsilcisi Jean Marc de la Sabliere de 'eğer Kosova'nın düzgün şekilde kalkınması ve Sırbistan'ın da doksanlı yılların savaş ortamından ileriye taşınması isteniyorsa, nihai statüsünün, mümkün olan en kısa süre içinde çözümlenmesi gerektiğini' ifade etti.
Kosova Yönetimi Başbakanı Agim Çeku, daha erken saatlerde 28 Kasım'da Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmeleri gerektiğini öne sürdü.
Agim Çeku, Kosova Parlamentosu'nun bu yönde bir tasarıyı, kendisinin ABD'deki temasları sonrası bölgeye dönüşünde kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Çeku Pazartesi günü Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la görüşecek.
Sırbistan Parlamentosu ise Salı günü Kosova'nın bağımsızlığını reddeden bir tasarıyı kabul etmeye hazırlanıyor.
Çeku'nun Kosovalı Arnavutların bağımsızlıklarını ilan etmelerini istediği 28 Kasım, aynı zamanda Arnavutluk'un da bağımsızlık günü.
Kosova'da nüfusun yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar da yıllardır bu günde kutlamalar yapıyorlar.
Rusya, Kosova'nın statüsüyle ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan son tasarıyı reddetmişti.
Tasarı AB'nin bölgede yönetimi BM'den devralmasını ve Kosovalı Sırplarla Arnavutlar arasındaki görüşmelerin dört ay daha sürmesini öngörüyordu.
Kremlin taslağın, en kötü ihtimalle bu sürenin sonunda Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi anlamına geleceğini vurguluyor.
ABD ise daha önce Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına desteğinin sinyallerini vermişti.
bbc