Kurtulmuş: Sonuç Alıcı, Kısa bir Operasyon
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fırat Kalkanı operasyonunun süresiyle ilgili ilk açıklamayı yaptı: 'Sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz.'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fırat Kalkanı operasyonunun süresiyle ilgili ilk açıklamayı yaptı: 'Sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz.' Kurtulmuş harekatta ağırlıklı olarak İncirlik Üssü'nün kullanıldığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Fırat Kalkanı operasyonu konusunda Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in sorularını yanıtladı.
-Fırat Kalkanı Harekâtı'nın nedeni ve amacı nedir? Ne kadar sürmesi planlanan bir operasyondan bahsediyoruz?
Türkiye geçen sene 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütleri ile çok yoğun bir mücadele içerisinde. Hatta diyebiliriz ki Türkiye terör örgütleriyle savaşıyor. Terör örgütleri Türkiye'nin büyük şehirlerinde İstanbul'da, Ankara'da, tekrar İstanbul'da ve en son da Gaziantep'te canlı bomba saldırılarıyla ya da bombalı araç saldırılarıyla canımızı yakıyor. Türkiye'nin bu anlamda çok büyük bir ulusal tehdidi haline dönmüş vaziyette. Ayrıca hemen sınırın öte tarafında, Karkamış'ın burnu dibinde olan Cerablus'tan ya da diğer sınıra yakın bölgelerden Türkiye'ye çok sayıda füze atılıyor. Bir müddet evvel Kilis'in neredeyse merkezi bu terör örgütlerinin füze saldırıları tehdidi altında kaldı.
Dolayısıyla Türkiye hemen sınırının ötesinde, çok yakın, birkaç kilometre ötesinde ortaya çıkan bu gelişmelerden son derece rahatsız olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirdi. Kendisine karşı yapılan tacizlere karşılık olarak da şimdiye kadar kendi sınırlarımız içerisinden misliyle cevap verdik. Ama gelinen bu noktada özellikle Cerablus'ta IŞİD'in bu varlığı ve diğer terör örgütlerinin Türkiye'ye çok açık bir tehdit olması öncelikli olarak Türkiye'nin ulusal güvenliğini, sınır güvenliğini garanti altına almasını zorunlu kılmıştır. Bu anlamda da Türkiye bu mücadeleye başlamıştır.
Ayrıca Türkiye Cerablus operasyonunu başlatırken uluslararası camia ile uluslararası koalisyon ile tam bir mutabakat halinde bu operasyonu başlatmıştır. Yani uluslararası hukuka uygun bir operasyon sürdürülmektedir. Bizim amacımız Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlamaktır, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına destek olmaktır ve Türkiye'nin bu terör örgütlerinden özellikle de IŞİD'in saldırılarından emin bir hale gelmesinin temin etmektir.
Bunun için çok uzun süreli bir operasyon değil, sonuç alıcı, etkin, kısa süreli bir operasyon ile sahadaki hareketliliği gerçekleştirmek istiyoruz.
-Kısadan kastınız birkaç gün ya da birkaç hafta mı?
Bunu bu andan itibaren söylemek mümkün değil. Hedefler bellidir. Bu hedeflere ilk andan itibaren çok etkin taarruzda bulunulduğu TSK tarafından açıklanmıştır. Bu hedeflerin hepsi yok edilinceye ve Türkiye'ye tehdit oluşturmayıncaya kadar bu mücadele sürecektir.
Operasyonun adının Fırat Kalkanı olması sadece IŞİD'de değil, aynı zamanda PYD'ye yönelik olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bunun Türkiye operasyonu olduğunu söylemek mümkün mü?
Başından itibaren Fırat'ın batısına PYD güçlerinin geçmemesi konusunda Türkiye ile uluslararası koalisyon arasında bir mutabakat vardır. Ama bu mutabakata rağmen bu bölgede ciddi bir hareketlenmenin olduğu ve PYD güçlerinin zaman zaman Menbiç bölgesindeki IŞİD varlığını da bir bahane olarak kullanarak Fırat'ın batısına geçtiğini biliyoruz.
Bizim Suriye ile ilgili söylediğimiz şu, biz Suriye'nin kuzeyinde bütün halkların özgür bir şekilde yaşamasından yanayız. Suriye'nin kuzeyinde Kürtler var, Araplar var, Türkmenler var diğer unsurlar var. Bir gücün ‘bu bölgede sadece ben olacağım, diğerleri olmayacak' deme hakkı yoktur.
Dolayısıyla Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde 911 km. sınırı olan bir ülke olarak bu sınırın hemen altındaki bölgenin bütünüyle bir örgütün elinde olmasına rıza gösteremez. Bunu kabullenemez. Bunu sadece kendi ulusal güvenliği açısından değil, Suriye'nin bundan sonraki toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu görür ve bu hassasiyetle hareket eder.
-Uluslararası hukuk çerçevesinde yapılan bir harekât olduğunu belirttiniz. ABD, Rusya ve İran ile temaslar vardı. Dışişleri Bakanı hafta sonu İran'a gitmişti. Bu ülkeler haberdar edildi herhalde?
Tabii bütün uluslararası camianın bu operasyondan haberi var. Bu tamamıyla Türkiye'ye karşı açık saldırıda bulunan, en son Gaziantep'te yüzünü gösteren terör örgütüne ve terör örgütlerine karşı yapılmış bir mücadeledir ve uluslararası hukuk çerçevesinde diğer ülkelerin de bu operasyondan haberi vardır.
-Bilgi verilenler arasında Şam yönetimi de var mı? MİT Müsteşar Yardımcısı'nın Şam'a gittiği yönünde bazı haberler vardı.
Operasyonda tabii ki uluslararası camiada ilgili bütün taraflar bilgilendirilmiştir. Biliyorsunuz son zamanlarda Suriye'nin kuzeyinde olan gelişmelerden, Menbiç bölgesinde olan gelişmelerden Şam yönetiminin de rahatsızlık duyduğu görülüyor. Şam yönetimi orada bazı PYD mevzilerini de biliyorsunuz bombaladı. Dolayısıyla Suriye'nin kuzeyindeki hareketlilik bir oranda Şam yönetimini de kendi kontrolü dışına çıkmış bir hareketlilik olarak gördüğünü tahmin ediyoruz. Onları da rahatsız ettiğini tahmin ediyoruz.