Kuru Parti

Şimdilik sadece Twitter’da faaliyet gösteren yeni (daha 1 yaşında bile değil) bir siyasi parti: Kuru Parti. 

Partinin Twitter hesabının (@KuruParti) profil kısmında “İçimiz kurumuştu parti kurduk” yazıyor ve konum olarak Nauru belirtiliyor. 

Kimler mi kurdu bu partiyi? Bilmiyorum. Sormaya da çekiniyorum, kızıyorlar çünkü: 

“Duyuyoruz ki; sağa sola ulaşıp ‘kim bunlar’ diye bizi soranlar oluyormuş. Bizim kim olduğumuzun hiçbir önemi yok sevgili potansiyel seçmen adaylarımız, asıl siz kimsiniz, kimsiniz siz? Hep başkalarının kim olduğunu sorup duranlar olarak işin bu tarafını düşündünüz mü hiç?” 

Kurucuların kimlikleri belirsiz olsa da nereden konuştukları belli: Halil İbrahim Sofrası’ndan.  

“Kurumsal şarkımız olsun isterdik ama telifini alacak paramız yok” dedikleri Halil İbrahim Sofrası şarkısında Barış Manço ne demiş, hatırlayalım: 

Ağzı açık gözü toklar buyursunlar baş köşeye
Kula kulluk edenlerse ömür boyu taş döşeye
Nefsine hakim olursan kurulursun tahtına
Çalakaşık saldırırsan ne çıkarsa bahtına

Halat gibi bileğiyle, yayla gibi yüreğiyle
Çoluk çocuk geçindirip haram nedir bilmeyenler
Buyurun siz de buyurun
Buyurun dostlar buyurun

Kuru Parti’nin geçen sene Kurban Bayramı münasebetiyle paylaştığı mesajlar, bu şarkının üzerine iyi gider: 

“Bayramı tabana yaymak lazım ki mübarek olsun. Bi’ yakınlarınızı, komşunuzu, etrafınızı yoklayın, bi’ bakın bakalım bayram her yere gitmiş mi? Bayramınız bayram gibi olsun sevgili seçmen adaylarımız.” 

“Kaç kilo et çıktı muhabbeti döndürenleri almıyoruz partiye. Kasaba gidin siz.” 

*** 

Kuru Parti sadece üye kabulünde değil, seçmen kabulünde de titiz. Suriyeli muhacirlere azılı düşmanlığı ile bilinen Ümit Özdağ için “50 tane oyu olsa bir tanesini almayız” diyor mesela.  

Ciğerci kedilerini de dışlıyor bu parti: 

“Kuru Parti olarak #DünyaKedilerGünü vesilesiyle yalnızca ‘sokak kedilerini’ selamlıyoruz… Hani kedilere oy kullanma hakkı verilse, mesela ‘ciğerci kedilerinin’ oylarını istemeyiz biz.” 

Gariban partisi. Hem de ‘Söz konusu garibansa siyasi rekabet teferruattır’ diyecek kadar: 

“Yeteri kadar oy aldıktan sonra ‘komşu parti daha siftah yapmadı, gidin biraz da ona oy verin’ diyerek seçmen yönlendirecek yegâne partiyiz.” 

İyi hoş ama nasıl alacak “yeteri kadar oy”u? Seçmen olarak nasıl beğendirip kabul ettireceğiz kendimizi Kuru Parti’ye, sokak kedisi değilsek? 

Kuru Parti’nin, kuruluş günü olan 30 Temmuz 2020 tarihli açıklaması: 

“Partimize üyelik müracaatında bulunanlar şöyle dursun, oy vermek isteyenlerle bile mülakat yapılacaktır. Mülakat esnasında her müracaat sahibinden ekteki şarkıyı baştan sona eksiksiz ve inanarak söylemesi istenecektir. Kamuoyuna saygıyla arz olunur.” 

Söz konusu “ekteki şarkı”, Müslüm Gürses’ten:  

Başımız dik alnımız ak
Yaşamı hep böyle sürdük
Haram yemek günah yasak
Biz babadan böyle gördük

Böyle gördük böyle gördük
Biz babadan böyle gördük

Bilmeyiz hiç yalan dolan
Böyle yaşar insan olan
Onur olsun bizden kalan
Biz babadan böyle gördük

Böyle gördük böyle gördük
Biz babadan böyl gördük

Sevgi kaynar yüreğimiz
Bükülmez hiç bileğimiz
Kardeşliktir dileğimiz
Biz babadan böyle gördük

Böyle gördük böyle gördük
Biz babadan böyle gördük

***

Kuru Parti “tek başına muhalefet”i hedefliyor; ama kazara iktidara gelmesi halinde yapacağı işler hakkında fikir vermekten geri durmuyor.  

Mesela: 

“Mezarlıklarımızı eskiden olduğu gibi yeniden şehirlerimizin, semtlerimizin, mahallelerimizin merkezine, yaya yollarımızın üzerine yerleştireceğiz. Gördük ki, mezarlıklardan hiç geçmemiş çocuklar büyüdüklerinde hayat sunamıyorlar. Ölüm var, kesin bilgi, yayacağız. Ciddiyiz.” 

Kuru Parti’ye üyelik ve dahî seçmenlik zor olsa da, partinin Twitter hesabını (@KuruParti) anında takibe alabilirsiniz. Ne var ki, kendinizi partiye beğendiremezseniz takipçilikten atılıp engellenmeniz de an meselesi.  

Şöyle oluyor: 

“Bizi takip etmeye başladığınız günden bu yana parti kriterlerimiz açısından sizi değerlendirmeye aldık. Bırakın partimize üye olmayı, oy vermeyi filan, parti hesabımızı takibinizi bile uygun görmedik. Sizi engelliyoruz @omerize.” 

Bu yazı toplam 1029 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar