Kutuplar'da Petrol Sıcaklığı

Kutuplar'da Petrol Sıcaklığı

Bir Amerikan sahil güvenlik gemisi, Kuzey kutbunda deniz tabanının haritasını çıkarmak amacıyla yola çıktı.

Bu girişim, ABD'nin bölgedeki hak iddiasını vurgulamayı amaçlıyor.

Rusya, Kanada, Norveç ve Danimarka da petrol ve doğalgaz açısından zengin olan kutup bölgesindeki etki alanlarını genişletme peşinde.

Amerika Birleşik Devletleri, sözkonusu adımın Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda deniz tabanına bayrak dikmesine doğrudan bir cevap niteliği taşımadığını savundu.

Ancak ABD'nin Alaska'nın kuzeyindeki Çukçi Denizi'nde yürüteceği haritalama çalışması da benzer gerekçelerden kaynaklanıyor.

Dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 20 kadarının Kuzey Buz Denizi'nin altında olduğu düşünülüyor.

İklim değişikliği ise buzla kaplı bu denizi gittikçe daha ulaşılabilir hale getiriyor.

Birleşmiş Milletler deniz hukukuna göre, ülkeler kıta sahanlıkları boyunca uzanan 370 kilometrelik deniz tabanının kontrolünü otomatikman ellerinde bulunduruyor.

Ancak bu sınırlamanın üzerindeki hak iddiaları, sadece BM tarafından ve iddiayı kanıtlayan bilimsel veri sunulabilirse onaylanıyor.

Bu nedenle hiçbir ulusun kontrolü altında olmayan Kuzey Kutup Dairesi içinde, Ruslar, Danimarkalılar, Kanadalılar ve şimdi de Birleşik Amerikalılar yoğun bir şekilde haritalama faaliyeti yürütüyor.

Nihai hak iddialarının BM'ye 2009 yılına kadar sunulması gerekiyor.

ABD'nin konu hakkındaki bir güçlüğü, BM Deniz Hukuku Antlaşması'nı imzalamamış olması. ABD, bu nedenle antlaşma onaylanmadan hak iddiasında bulunamayacak.

Şimdi Beyaz Saray, Kuzey Buz Denizi'ndeki etki alanının genişlemesi için Senato'nun antlaşmayı kabul etmesini istiyor.

BBC