Kutuplardan 'Allahu Ekber' sesleri yükselecek

Kutuplardan 'Allahu Ekber' sesleri yükselecek

Kanada'da buz ve kar kütleleri arasına, kuzey kutbuna, minarelerinden Allahu Ekber sesleri yükselecek bir mescid yapılıyor. Mescid 10 gün sonra açılacak

Kanada'da buz ve kar kütleleri arasına, kuzey kutbuna 200 kilometre uzaklıktaki bir bölgeye önümüzdeki 10 gün içinde minarelerinden Allahu Ekber sesleri yükselecek bir mescid yapılıyor.

Mescid, yerleştirilip sabitleştirildikten sonra gerekli ısıtma tedbirleri de alınacak. Zira hava sıcaklığı sıfırın altında 40 derece. Mescid Kanada vatandaşı 75-80 Arap müslümanın yaşadığı Inuvik şehrinde. Namaz kılmak için, 3 metre genişlikte ve 7 metre yükseklikte prefabrik bir ev kullanan Müslümanlar, sayılarının artması üzerine nüfusu 3.700 olan İvunik'e bir mescid kurmayı planladılar.

Eskimo dilinde "insanların yaşadığı yer" anlamına gelen sert buzlarla kaplı, uzak bir bölge olduğundan ürün ve hammadde ulaşımının zorluğu sebebiyle Kanada'nın diğer şehirlerine oranla fiyatları çok yüksek. Bu nedenle mescidin yapımı mali anlamda Müslümanların kâbusu haline geldi. Mescidin yapımı en aşağı 750 bin dolar tutuyor.

Suudlu doktor ve gazetecinin çözüm önerisi
Mescid tartışmaları İvunik'e 4 bin kilometre uzaklıkta yaşayan ve eşiyle beraber kurduğu The Zubaidah Tallab Kurumu'nun Genel Müdürü olan Suudlu bir doktor ve gazetecinin kulağına gitti. Dr. Hussain Guisti (43), yarım milyon dolar bağış yaparak bölgedeki Müslümanların rüyasını gerçekleştirdi. Bölgedeki bazı Arap Müslümanlar da infaklarıyla yardımcı oldular. İsminin verilmesini istemeyen Suudlu bir hanımefendi 190 bin dolar infak etti.


Prefabrik mescid inşa edilirken...

Çalışmalardan emeğini esirgemeyen, 9 senedir İnuvik'te ikamet eden Kuveyt doğumlu Iraklı mühendis, Ahmed Al-Halef (37)'e göre bu mescid Sibirya'nın Norilsk şehrindeki Nurd Kamal mescidinden ve Norveç'in kuzeyinde Tromso şehrinde yine Suudlu biri tarafından yapılan mesciden kutuplara daha yakın.

"Nihayetu'l Alem mescidi"

Nev-i şahsına münhasır bir camii olması için çabalayan Arap iş adamları, mescidin adının "Nihayetu'l Alem Mescidi / Alemin Sonundaki Mescid" adın verdiler.


Iraklı Mühendis Ahmed el-Halef

Dr. Guisti, mescide verilen ismi haber alınca telefon ederek tebrik etti ve şöyle söyledi: "İsmiyle müsemma bir mescid oldu, benim için de bu ismin verilmesinde bir sakınca yoktur, yine de son kararı İnuvikli Müslümanlar verecektir." Mühendis Al-Halef de bu teklifi hemen kabul etti ve şöyle söyledi: "Biz de muvafığız, mescidimiz gelir gelmez ismini yazacağız" dedi.

Dr. Guisti, mali sorunları aşmak için en iyi çözümü, eşi Dr. Suzan el-Ghazali ve iki çocuğu ile beraber mescidi Manitoba'da yapıp bölgeye göndermekte bulduklarını söyledi.

Dr. Guisti'nin dediğine göre bu, prefabrik bir yapının taşınması bilinen en uzun taşıma işlemi olacak. Çünkü 4300 kilometreyi yol katedecek, yaklaşık 45 saat sürecek. Guisti bu yüzden Guiness rekorlar kitabına girmek için başvuru yapacaklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

tımertürk