KYB Politbüro Üyesi S. A. Pire'nin Röportajı
Kuzey Irak Kürtleri, Türkiye'nin Irak konusunda PKK'yı değil, kendilerini hedef almasından korkuyorlar.
Kürdistan Yurtsever Birliği'nin politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire Standard gazetesinden Gudrun Harrer'e verdiği röportajda, "PKK huzursuzluk yaratıyor ve herşeyi zorlaştırıyor. Güttüğü politika da bizim politikamız değil ama Ankara bizimle görüşmeyi reddediyor" dedi.
Standard gazetesinde yayınlanan röportaj:
Soru: Yakalanan Türk askerlerinin serbest bırakılmasından sonra, Türkiye'nin Irak'a girmesini engelleme şansı daha yüksek olabilir mi?
Pire: Bütün taraflar -galiba Türk Silahlı Kuvvetleri hariç- daha yapıcı, pragmatik bir çözüm için uğraşıyorlar ve pratik adımlarla bunu gerçekleştirmeye başlıyorlar. Türkiye'de de, kimse yüksek sesle söyleyemese de, özellikle Anayasa reformu çerçevesinde problemi politik girişimlerle çözmenin yolları aranmaya başlanıldı.
Erdoğan'ı her zaman pozitif olarak değerlendirdik
Başbakan Erdoğan her zaman politik bir çözümden yana olduğunu söyledi ama ordunun ve muhalefet partilerinin baskısı altında olduğu kesin. Biz Erdoğan'ı her zaman pozitif olarak değerlendirdik. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki problemlere kadar ilişkilerimiz hep pürüzsüz sürdürülmüştür. Ticaret odalarıyla ilgili konularda hiç kriz çıkmadı. „1000 firma ve Jandarma yok" diyoruz: 300 den fazla Türk iş adamı Irak'ta iş kurdu, iki milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var.
PKK sürekli huzursuzluk çıkarır
Soru: Irak'lı Kürtler Türkiye'nin Irak'a girmesindeki hedefin sadece PKK değil, Kürt resmi makamlarının olmasından endişe ediyorlar.
Pire: Evet biz Türkiye'ye sormak istiyoruz: müdahalelerinin asıl hedefi ne? PKK bir Türk partisidir. Varlığı bizim için bir baş ağrısıdır, sürekli huzursuzluk çıkarır ve yönetimimizi zorlaştırır. Güttüğü politika da bizim politikamız değil lakin, Ankara bizimle konuşmayı reddediyor. Eylemler Kuzey Irak'a yönelik olmadığı sürece yardımcı olabiliriz Türkiye'ye. Ankara, Irak topraklarına müdaheleye izin veren eski bir anlaşmanın yürürlüğe sokulmasını istiyor. Son anlaşma 1989'da Saddam Hüseyin'le, şu an Erbil'i yöneten Kürt muhalefetine karşı yapılmıştı. Biz Irak'a girmekteki asıl hedefin, yerel yönetimi istikrarsızlığa sürüklemek olduğunu düşünüyoruz.
Türk ordusu Irak'a girerse Savaşırız
Soru: Türk ordusu Irak'a girerse yerel yönetimin reaksiyonu ne olacak?
Pire: Irak'a girmek savaş ilanıdır. Kendimizi savunmak zorunda kalırız. Yerel yönetim peşmergeleri gönderir.
Soru: Kürt yerel yönetimi Kuzey Irak'ta PKK'nın konuşlanmasını engellemek için gerçekten herşeyi yaptımı?
PKK'nın bulunduğu bölgeleri kimse kontrol etmedi
Pire: PKK'nın konuşlandığı bölgelere giriş çok zor. Hiç kimse bu bölgeleri kontrol etmedi. Diğerlerinin motivasyonuna da bakmak gerekiyor, Türk askerleri öldürüldüğünde aslında neler olduğuna da…
Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız
Soru: Türkiye Irak'lı Kürtleri bağımsız bir devlet kurmayı istemekle suçluyor. Kürt tabanının çoğunlu da gerçekten bunu istiyor. Kürt yönetimi Irak sınırlarını tanıyor mu?
Pire: Evet, biz Irak'la birlikteliğin en iyi çözüm yolu olduğunu düsünüyoruz. Vatanımız Irak sınırları içinde ve çevremiz bağımsızlığımıza karşı olan komşularla çevrili. Hayatımız boyunca savaş halinde olamayız. Saddam Hüseyin bizim için Irak değildi, sadece Kürtleri değil, Arapları da ezdi. Irak'ın bütünlügü kürtler için bir başarısızlık olmaz. Ama biz bir ortağız ve payımızı istiyoruz. İsteyen gelir ve sahip olduğumuz payla Irak bütçesine neler kattığımızı görür.
--------------------
Sadi Ahmed Pire kimdir?
Kürdistan Yurtsever Birliği'nin politbüro üyesi, bakan ve milletvekili. Pire uzun sure Avusturya'da sürgünde kaldı.
Dünya Bülteni