Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Lancet skandalı

Lancet’de bir skandal yaşandı. Ünlü tıp dergisinde yayınlanan bir makalede, pandemi ilan edildiğinde, pandemi ilanı için gerekli bir şart olan elde izole edilmiş bir mikrop olmadığı açıklandı.

Zaten biz de başından beri bunu söylüyoruz. Elinizde izole bir mikrop yokken neye göre tanı kiti ürettiniz, neye göre ilaç ve aşı yaptınız, neye göre birtakım tedbirler ön gördünüz!!?

Biz başından beri bunu söylüyoruz! Ankara mitinginde sorduğumuz tek soru buydu, Yarasa nerde?

Üretilen bütün tedbirler, tanı kitleri, aşı ve ilaçlar, daha önce yaşanan SARS Gribi ile ilgili tedbirler ve çözüm önerilerinden ibaretti. Bütün dünyayı kandırdılar. Daha ilk günlerde DSÖ uzmanları bu durumu fark etmiş ve raporlamıştı. O raporu sümenaltı ettiler, en son Lancet’de yayınlanan makale, o raporun doğruluğunu kanıtlıyor. Esasen DSÖ kısa süre önce Çin’e gitti, Wuhan’da incelemeler yaptı ve bir sonuç alamadan geri döndüler. Çünki elde ettikleri sonuçlar global çetenin işine yaramıyordu.

Çin’de 2019’dan beri CoVID’den ölen insan sayısı ile ilgili istatistiklere bir bakın bakalım, Dünyada yaşayan 5 kişiden birinin yaşadığı Çin’de durum ne? Dünyaya yayılan bu virüs herhalde Çin’in tamamına yayılmıştır. Bakın bakalım ne göreceksiniz!

Bu arada Lancet’de çok önemli bir olay yaşandı. Lancet’in CoVID’19 komitesi dağıtıldı. Hangi komite bu? Kovid-19’un kökenini araştıran uzman gruptan oluşan komite! Evet, The Lancet dergisinin Kovid-19 Komisyonu Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, SARS-CoV-2 virüsünün kökenini araştıran çalışma grubunu, olası çıkar çatışması nedeniyle dağıttığını açıkladı. Street Journal gazetesinde yer alan haberde Sachs’ın, çalışma grubunun, yeni tip koronavirüsün ilk tespit edildiği Çin’in Vuhan kentinde yarasa korona virüslerini araştırmak için ABD fonlarını kullanan New York merkezli EcoHealth Alliance sivil toplum örgütü ile ilişkilerinden endişe duyduğu ifade edildi. Sachs, yaptığı açıklamada, “Bu sadece, çalışmanın ana noktalarından biri olan EcoHealth Alliance ile bu kadar açık bir ilişkisi olan bir çalışma grubu istemedim” ifadelerini kullandı. EcoHealth Alliance Başkanı Dr. Peter Daszak, haziran ayına kadar Lancet’in çalışma grubuna başkanlık etmiş, grubun bazı üyeleri de daha önce Daszak ve EcoHealth Alliance ile işbirliğinde bulunmuştu. WSJ, Daszak’ın, koronavirüsün laboratuvardan çıktığı iddialarının karşıtı olduğunu bildirdi.

Daszak, Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası uzmanlar grubu içinde Wuhan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından DSÖ’nün raporunda, virüsün laboratuvar menşeili olduğu olasılığının son derece düşük olduğu belirtilmişti. Raporda, koronavirüsün yarasa veya başka hayvanlardan insana geçtiği ifade edilmişti. Sachs, komisyonun, 2022’de bir rapor yayınlamak için komisyonun Sars-CoV-2’in menşeini araştırmaya devam edeceğini söyledi.

Peki, bu “EcoHealth Alliance” nasıl bir kuruluş? Kendi sayfalarında kendilerini şöyle tanımlıyorlar: “EcoHealth Alliance, insanları, hayvanları ve çevreyi ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklardan koruma misyonuna sahip ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşudur. Kuruluş, pandemileri önlemeyi ve dünya çapında sıcak nokta bölgelerinde korumayı teşvik etmeyi amaçlayan araştırmalara odaklanmıştır.”

Sponsorlar: The law firm of Tarter Krinsky & Drogin, Reckitt Benckiser, Johnson & Johnson, Avocado Green Mattress (using non-toxic and 100% certified organic materials), NatraCare created the world’s first organic cotton tampon, Lo & Sons is a family company / Organic tekstil, Riple IT, Boehringer Ingelheim animal health company, Harland Clarke marketing solutions to financial services companies. Academic Partners: Brown University USA, Cardiff University, Chittagong Veterinary and Animal Sciences University İndia, Chulalongkorn University Thailand, Danau Girang Field Centre Malasia, Department of Ecology, Evolution, and Environmental Biology (E3B) At Columbia University, Earth Institute Center for Environmental Sustainability, East China Normal University, John Hopkins Bloomberg School of Public Health, King Saud University, Princeton University USA, Ross University School of Veterinary Medicine USA, The Center for International Earth Science and Information Network USA, Tufts University Center for Conservation Medicine, Universiti Malaysia Sabah, University of California, Davis, University of Free State The University of the Free State (UFS) is one of the oldest institutions of higher education in South Africa, University of Pittsburgh School of Public Health, University of Pretoria Johannebourg, University of Wisconsin Nelson Institute for Environmental Studies G. Afrika, University of Wyoming. Hükümet Kuruluşları: CDC Center for Disease Control & Prevention, Department of Veterinary Services, Malaysia; National Institutes of Health U.S. Department of Health and Human Services External Web Site Policy, is the nation’s medical research agency; The National Wildlife Health Center (NWHC) is a science center of the Biological Resources Discipline of the United States Geological Survey; Ministry of Health, Malaysia; NYC Department of Health USA; The New York State Department of Environmental Conservation (DEC); In Malaysia, Department of Wildlife and National Parks, commonly known as PERHILITAN (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara in Malay); The Sabah Wildlife Department (SWD) Malasia; Planetary Health Alliance; International Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services; Conservation Medicine, based in Malaysia; Convention on Biological Diversity; International Union for the Conservation of Nature; Global Health Security Agenda Consortium; Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO); Future Earth is a major international research platform; The Asian Nature Conservation Forundation; American Museum of Natural History.

İşbirliği içinde çalışan, fona destek veren ve katkı sağlayan üniversiteler dışında, bu fondan destek alan birçok kuruluş var. Mesela Türkiye’den Boğaziçi Üni. de bunlardan biri. İşbirliği 2017’den beri devam ediyor. EcoHealth Alliance (EHA) USA/Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Programı linki: https://arastirma.boun.edu.tr › fonlar › ecohealth-allianc. Burada Malezyanın bu kadar bu işin içinde olması dikkat çekici. Bill&Belinda Gates Vakfı da bunlara destek veriyor.

Bu arada bilim dünyasında ahlak standartları ile ilgili bir haberi size özet olarak sunmak istiyorum: 08.4.2016’da Yeni Söz’de ‘Bilimsel yayınların en az yarısı yalan’ başlığı ile yayınlanan özel haber’de “Her yıl 3 trilyon dolardan fazla para harcandığı halde, çoğunluğun kaybettiği sağlığını bir türlü kazanamadığı dünyada, işlerin neden bu hâle geldiği”ni Lancet Dergisi Editörü Richard Horton şu iki cümle ile özetliyor: “Bilimsel yayınların çoğu yalan. Sağlam olmayan yöntemlerle sonuçlara varılıyor” deniliyordu. Horton’a göre Tıp dünyasından işler çığırından çıktı, yayınların çoğu doğru değil... İlaç firmaları, tıp endüstrisinin önemliliğe olan aşkının, literatürü bir sürü istatistiksel peri masalıyla kirletiyor. En kıdemli liderleri de dâhil bilim adamları, sıklıkla suiistimal derecesinde tepetaklak edilen araştırma kültürünü düzeltmek için hemen hiçbir şey yapmıyor. Kimse sistemi temizlemek için ilk adımı atmaya hazır değil. Bilimsel literatürün en az yarısı gerçek değil! Bir şeyler yanlış gidiyor. Rezil çıkar çatışmalarının yanı sıra doğru olduğu şüpheli popüler trendleri takip etme takıntısından muzdarip bilim, karanlığa doğru yöneldi. Sağlam olmayan yöntemlerle sonuçlara varılıyor. Apaçık bir salgın hâline gelen kusurlu araştırma davranışları alarm veriyor. Bilim adamları sıklıkla, ikna edici bir hikâye bulma mücadelesi içinde, verileri dünyayı kendi tercih ettikleri şekilde resmedecek şekilde kullanıyorlar. Ya da hipotezlerini verilerini doğrulayacak şekilde revize ediyorlar. Bilimsel jurnal editörleri de eleştirilerden payını alıyor. En kötü davranışlara yardım ve yataklık ettik. Etki faktörüne teslimiyetimiz, sayılı birkaç jurnalde bir yer kapmak için girişilen sağlıksız bir rekabeti ateşledi. ‘VIP’e olan aşkımız literatürü bir sürü istatistiksel peri masalıyla kirletti.. Ve de bilim adamları, en kıdemli liderleri de dâhil, sıklıkla suiistimal derecesinde tepetaklak edilen araştırma kültürünü düzeltmek için hemen hiçbir şey yapmıyor. Düzgün olmayı teşvik eden hiçbir şey yok! Kimse sistemi temizlemek için ilk adımı atmaya hazır değil.” Bilim dünyasındaki filmler böyle. Bekri Mustafa’nın Ayasofyaya imam olması gibi bir durum sözkonusu, ilim dünyasında! Ya Rab bize akıl, fikir, irfan ver! Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 494 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar