Lordlar Kamarası'nda Gülen Zirvesi

Lordlar Kamarası'nda Gülen Zirvesi

"Dönüşüm Geçiren İslam Dünyası ve Gülen Hareketi" konulu konferans, Londra'da Lordlar Kamarasında yapılan toplantıyla başladı.

Lordlar Kamarasının Müslüman üyesi Lord Ahmet'in ev sahipliğinde düzenlenen açılış toplantısında TBMM AB Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, eski bakanlardan Bülent Akarcalı, İngiltere Eğitim Bakanının üniversitelerden ve yüksek öğrenimden sorumlu yardımcısı Bill Remmell, Westminister Belediye Başkanı Nette Carolyn Keen, akademisyenler, gazeteciler ve konuklardan oluşan 150 kişilik bir topluluk hazır bulundu.

Konferansın açılışında konuşan Lord Ahmet, "Gülen hareketinin İslam dünyasında büyük saygı uyandırdığını ve aşırı ideolojilerin yer aldığı dünyada, dinler ve kültürler arası diyaloga hizmet ettiğini" ifade etti. Açılış konuşmasının ardından 8 dakikalık bir multivizyon gösterisi yapıldı ve Fethullah Gülen hareketinin dünyanın çeşitli yerlerindeki okulları ve bu okulların eğitimi konusunda bilgi verildi.

Daha sonra kürsüye gelen Chicago Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Marcia Hermansen, "Gülen hareketinin küresel bir eğitim gücü haline geldiğine" işaret etti ve bu hareketin "en temel iki ilkesinin eğitim ve hoşgörü olduğunu" kaydetti.

Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyinin İslam Ofisi yöneticisi Prof. Thomas Michel de, "Müslüman alemindeki değişim ve gelişimin önemine" değindi ve bu değişim içinde "Gülen topluluğunun rolünün incelenmeye değer önemde olduğunu" söyledi. İngiltere Eğitim Bakan Yardımcısı Remmell de, İngiliz üniversitelerinde İslami araştırmaların artırılması gereğine dikkati çekti.

İngiliz üniversitelerine her geçen gün daha çok Müslüman öğrencinin kaydolduğunu hatırlatan Remmell, "Üniversitelerimizde ve toplumsal yaşamda hiçbir korku ya da tehdide yer olmaksızın herkesin düşündüğünü söylemesini sağlamalıyız. Bu da hoşgörünün yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

Leeds Metropolitan Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Simon Robinson da, "Gülen hareketinin köprü işlevi gördüğünü" söyledi. Üç gün sürecek konferansta 40'ı aşkın bildiri sunulacak. Konferansın yarın yapılacak oturumunda iki ayrı panelde 24 akademisyen ve din adamının bildiri sunması bekleniyor.

ajanslar