Lübnan Gazetesinden Türkiye İddiası
Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına düzenleyeceği olası askeri harekat hakkındaki gelişmeleri tüm dünya medyası gibi Arap basını da yakından takip ediyor.
Lübnan'daki iktidar karşıtı 8 Mart Bloğu'na yakın görüşleriyle tanınan Assafir Gazetesi'nde Visam Saade tarafından bugün kaleme alınan bir makalede, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girme planlarının ardında yatan asıl amacın "Irak'ın yönetimine ortaklık etmek" olduğu görüşü ileri sürüldü.
"Bölge Sorunları için Amerika'nın Ermeni Sınavı" başlıklı makalede, Dış İlişkiler Komisyonu tarafından kabul edilen tasarıya ret oyu kullanan Demokrat Parti Kongre üyesi Jane Harman'ın geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında söylediği, "Dünyadaki en istikrarsız bölgelerden birinde yer alan Türkiye'deki demokrat ve ılımlı İslam'ı benimsemiş bir hükümet üzerinde böylesi bir zamanda baskı kurmanın doğru olmayacağı, zira Ankara'ya zorla dayatılacak böylesi bir durumun, Türkiye'de yaşayan Ermeni azınlığın çıkarlarını zora sokacağı gibi Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticari ilişkileri de iyiye götürmeyeceği" şeklindeki görüşleri ele alındı.
Harman'ın görüşlerinin, Türkiye'ye Ermeni meselesi nedeniyle yapılan baskının belli bir noktadan ileri götürülmemesi gerektiği şeklinde ortak bir Amerikan kamuoyu oluşturma çabasının bir parçası olduğunu savunan yazar, makalesini şu sözlerle tamamladı:
"Haliyle Türk hükümeti, Amerikan baskılarına verilecek cevabın İranlıların ya da Arapların benimsediği yolla olmayacağının bilincinde. Daha da ötesi, hem hükümet hem de asker, PKK varlığını yok etmek için Kuzey Irak'a düzenlenecek bir harekatın, bizdeki çok bilmişlerin zannettiği gibi ABD'ye bir cevap niteliği taşımayacağını da idrak ediyor. Türkiye'nin Irak'ta yapacağı işlerin tavanı şu şekilde olacak: 'Ne yazık ki Irak'a karşı açılan savaşta size katılmadık. Olsun, önemli değil, bu durumda siz de bizi Irak'ın yönetimine ortak edin.' Burada ortaya çıkan soru ise, Türkiye'nin Irak'taki krizin yönetimine nasıl dahil edilebileceği sorusudur. O da Irak'ta nispeten istikrarlı tek bölge olan Kuzey Irak'taki istikrarın hedef alınmasıyla olur".