Meclis'te 'Telekulak' Haftası
Türk Telekom belgesiyle yeni bir boyut kazanan 'telekulak' krizi, Meclis'in gündemine geliyor.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla başlayan ve Vakit'in iddialarıyla yeni bir boyut kazanan dinlenme tartışmaları bu hafta da Meclis'in gündemini oluşturacak.
AK Parti'nin telekulak iddiaları konusunda verdiği araştırma önergesinin Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Siyasi parti liderleri de grup toplantılarında, iddiaları değerlendirecek. İddialarında ısrarcı olan CHP'nin, daha önce vereceğini açıkladığı gensoruyu Pazartesi günü yeniden değerlendirmesi bekleniyor. Meclis'in bu hafta önemli gündem maddeleri arasında ise geçen hafta görüşmeleri yarım kalan TRT Kanunu'nda değişiklik öngören ve Kürtçe yayına olanak tanıyan yasa tasarısı ile yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu'nda değişiklik tasarısı ve Türk vatandaşlığı tasarısı bulunuyor.
Meclis, yoğun bir haftaya daha başlıyor. CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın odasının dinlendiği iddialarıyla başlayan ve Vakit Gazetesi ile Telekom'un ortaya koyduğu belge ile yeni bir boyut kazanan tartışmalar bu haftaya da damgasını vuracak. AK Parti'nin iddialarla ilgili verdiği Araştırma Önergesi'nin 3 Haziran Salı günü Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.
Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde Telekulak iddialarıyla ilgili araştırma komisyonu kurulacak. İddialar siyasi parti liderlerinin Meclis grup toplantılarında yapacakları konuşmalara da damgasını vuracak. İddiaların yeni bir boyut kazanmasıyla gensoru önergesini yeniden değerlendirmeye alan CHP'nin ise yarın gensoru önergesi verip vermeyeceğini karara bağlayacak.
TRT KANUNU'NA KALDIĞI YERDEN DEVAM
Meclis Genel Kurulu'nun bu hafta gündemini TRT'de Kürtçe yayına vize veren TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı da oluşturacak. Görüşmeleri yarım kalan tasarının kanunlaşmasının ardından ise Genel Kurul gündemine yabancılara mülk satışını öngören Tapu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı gelecek. Genel Kurul'da bu hafta ayrıca Türk Vatandaşlığı tasarısı ile Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin tasarı da öncelikli gündem maddeleri arasında bulunuyor.
KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ DE YOĞUN
Genel Kurul'un yanı sıra bu hafta Meclis komisyonlarının gündemi de yoğun olacak. Geçen hafta görüşmeleri yarım kalan AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve bir grup AKP milletvekilinin verdiği belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesini öngören kanun teklifi 3 Haziran Salı günü komisyonda görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 4 Haziran Çarşamba günü Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısı ele alınacak. Komisyon 5 Haziran'da da Türkiye-Suriye arasında mayın temizleme faaliyetleriyle ilgili tasarıyı görüşecek. Komisyon'un 5 Haziran'da gündemini oluşturan diğer tasarı ise Başarılı sporculara aylık bağlanması ve devlet sporcusu unvanı verilmesini öngören tasarı olacak.
KAMU İHALE KANUNU DEĞİŞİYOR
Bu hafta Meclis'in önemli gündem maddeleri arasında Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı da bulunuyor. Tasarı 3 Haziran'da AB Uyum Komisyonu'nda 4 Haziran'da ise Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda ele alınacak. Komisyonun gündeminde Elektronik Haberleşme Kanunu tasarısı da bulunuyor. Bayındırlık Komisyonu 5 Haziran'da ise İskan Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını görüşecek.
TBMM Adalet Komisyonun gündemini ise cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevini Jandarma'dan alan Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu tasarısı oluşturuyor.
Meclis'in yanı sıra bu hafta gözler Anayasa Mahkemesi'nde de olacak. Yüksek Mahkeme, CHP, DSP ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in üniversitelerde başörtüsü serbestisi öngören anayasa değişikliğinin iptali veya hükmünde olduğuna karar verilmesi ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açtığı davayı 5 Haziran'da esastan görüşmeye başlayacak.