Medvedev: İran'ın Hakkı Ama...
"Eğer çatışma olur ve saldırı gerçekleşirse, o zaman nükleer silahların kullanımı dahil her şey beklenebilir." hatırlatmasında bulunan Rusya lideri, "Ortadoğu'da nükleer...
ABD'ye hareketinden önce ABC'ye özel açıklamada bulunan Rusya lideri, İran'a yönelik herhangi bir saldırının Ortadoğu için en kötü senaryo olacağı ve "herkesin birbirine çok yakın olduğu bölgede etkilenmeyen kimse kalmayacağı" uyarısında bulundu.
İran'ın nükleer programının diplomatik ve yaptırımlarla durdurulamaması halinde, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik askeri yaptırım alternatifini masanın dışında tutmadıkları biliniyor. "Eğer çatışma olur ve saldırı gerçekleşirse, o zaman nükleer silahların kullanımı dahil her şey beklenebilir." hatırlatmasında bulunan Rusya lideri, "Ortadoğu'da nükleer saldırı demek tam bir küresel felaket olur. Çok kimse ölür." ifadelerini kullandı.
İsrail'in İran'a yönelik herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği konusundan emin olmadığını kaydeden Medvedev, "İsrail kendi politikalarını yönetiyor. İsrail başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile güzel ilişkilerimiz var. Ancak bunlar bağımsız insanlar. Şunu söyleyebilirim ki, onlar bir çok konuyu inatla ve sert bir şekilde savunuyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya lideri İsrail'in işgal bölgesinde yeni konut çalışmalarını eleştirerek, Amerika'nın da bu durumun farkında olduğunu söyledi.
"İRAN NÜKLEER PROGRAMI ŞEFFAF DEĞİL"
İran nükleer programının şeffaf olmadığını ve bunun da temel sorun olduğunu kaydeden Rusya lideri, "Herhangi bir diğer ülke gibi İran'ın da barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme çabası anlayışla karşılanabilir. Ancak bunu elde etmedeki hedefini anlamak zorundayız. Rusya dahil, uluslararası toplumun önerilerine neden cevap vermiyor?" sorusunu yöneltti.
İran'ın nükleer bombaya sahip olmak istediği ile ilgili soruya cevap veren Rusya lideri, "İran'ın ne yapmak istediğini bilmiyorum. Bunu İran yönetimine sormanız en doğrusu olur. Nükleer programın İran toplumunda kabul görmüş bir durum olduğunda şüphe yok. İran eliti ile halkı arasında bu konuda birlik var. Hedefleri nükleer silah üretmek mi, değil mi bunu bilmiyorum. Biz bunu yakın takip etmek zorundayız. Onlar uranyum zenginleştirme programının yüzde 20'ye çıkardıklarını söylerken, biz zenginleştirilmiş hammaddenin Rusya, Türkiye ya da Fransa'ya taşınmasını önerdik. En azından bu uluslararası toplumun bu konudaki endişelerini asgariye indirebilir." şeklinde konuştu.
Yaptırımların mantıklı ve akıllıca olması konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile de görüştüklerini kaydeden Medvedev, "Burada yaptırımlar insani bir felakete yol açmamalı. Bunun sonucunda İran halkı tüm dünyadan nefret etmeye başlayabilir. İran'da radikal çizgide duranların sınırlı sayıda olduklarını biliyorum... Yaptırımlar mantıklı olmalı. Sonraki adım da neler olacağını İran yönetimi anlayabilmeli. Sonrası ticari konular, askeri ticari konular ve diğer yaptırımlar olabilir. Şimdi bizim uzmanlarımız bu konuda çalışıyor." ifadelerini kullandı.
"ENERJİ YAPTIRIMLARI KONUSUNDA UZLAŞI ZOR"
Enerji yaptırımları konusunda uluslararası toplumun uzlaşı sağlamasının zorluğuna dikkat çeken Rusya lideri, "Yaptırımlar ülkeyi felç etmemeli. Bir kez daha tekrarlıyorum yaptırımlar akıllı olmalı... Aksi durumda sıfır sonuç alma riski var." dedi. Çin'in enerji alanındaki yaptırımlara karşı olacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Medvedev, başka ülkelerin de bu konuda uzlaşı sağlayamayacağına dikkat çekti.
ABD Başkanı Obama ile 16 kez bir araya geldiğini hatırlatan Medvedev röportajında Rusya-ABD ilişkilerinin geldiği seviyeyi değerlendirdi. ABD ile Rusya arasında imzalanan START-2 anlaşması ile ilgili değerlendirmede bulunan Medvedev, "ABD füze kalkanı kurduğunda anlaşma otomatik olarak iptal oluyor değil... Burada dengenin bozulmaması önemli olan... Ben böyle bir anlaşmanın durdurulmasına neden olacak bir gelişme yaşayacağımızı ummuyorum." ifadelerini kullandı.
KARARLARI DEVLET BAŞKANI VERİR
Ülke yönetiminde kimin etkili olduğu ve kararlarının geçerli olduğu sorusuna Rusya lideri, Amerikan yönetiminde liderlerin farklı düşüncelere sahip olabildiklerini ancak sonuçta sistemin işelediğini örnek göstererek cevap verdi. Medvedev daha önceki röportajlarında da ülke yönetiminde her zaman son kararın devlet başkanında olduğunu söylediğini hatırlattı.
Moskova metrosuna 17 yaşında bir çocuğun intihar eylemcisi olarak saldırdığını kaydeden Medvedev, olayın arka planının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Terörle savaşmanın zorluğunun altını çizen Rusya Devlet Başkanı, Kafkaslarda insanların normal yaşam standartların yükseltilmesi için fakirlikle savaşılması gerektiğini, bununla birlikte dışarıdan Rusya'ya terör amacı ile gelenlerin de yok edileceğini söyledi
(CİHAN)