Mekke Konferansı bugün başladı
İslami Diyalog Konferansı'na önemli Sünni ve Şii alimler katılıyor. Konferansın amacı dinler arası ihtilaf konularını araştırmak değil; ortak insani değerlerde diyalog...
Diğer dinlerle diyaloğa ilişkin ortak islami bir tavır belirlemek amacıyla Mekke'de düzenlenecek olan Uluslararası Diyalog Konferansı bugün faaliyetlerine başlıyor.
Dünya İslam Birliği'nin düzenlediği konferans hareretli tartışmalar etrafında gerçekleşiyor. Bilindiği gibi Suudi bazı alimler Şiilere sert eleştiriler yöneltirken, diğer dinlerle diyalog düşüncesine de tepkiler gösterilmişti.
Üç gün sürecek olan konferansta ele alınacak en önemli konular arasında, "dialog ve sınırları, semavi dinlerle Hinduizm ve Budizm gibi felsefe yanlılarının kuracağı diyalog ve İslam'a hakaret edildiği bir ortamda Hristiyanlarla diyalog" yer alıyor.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz'in çağrısıyla gerçekleşecek olan konferansa başta Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr.Yusuf El Karadavi, El Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, Suudi Arabistan Müftüsü Şeyh Abdulaziz Bin Abdullah Al Eş Şeyh, İran Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, İslami Mezhepleri Yakınlaştırma Merkezi Genel Sekreteri Şeyh Muhammed Ali Tashiri, Şii El Halisiye Medresesi Başkanı Dr. Cevad El Halisi, Mısır Eski Müftüsü Dr.Nasır Ferid Vasıl ve El Ezher Üniversitesi Eski Rektörü Dr.Ahmed Ömer Haşim olmak üzere yaklaşık 600 müslüman alim katılıyor.
Mekke Konferansını düzenleyen Dünya İslam Birliği Genel Sekreteri Dr.Abdullah Bin Abdülmuhsin El Türki "Müslümanlar arası diyalog batıyla doğunun diyaloğu için açık bir strateji belirleyecek. Konferansın amacı dinler arası ihtilaf konularını araştırmak değildir; amaç ortak insani değerlerde diyalog geliştirmektir. Bizim de buna şiddetle ihtiyacımız var. Aile, zülum, adalet, terörizm, yoksulluk ve çevre sorunları" gibi"
22 SUUDİLİ DÜŞÜNÜR BİLDİRİ YAYINLADI
Konferansta resmi oturumlarla birlikte önde gelen Şii ve Sünni alimler arasında alt görüşmelerin olacağı belirtiliyor.
Konferansın en dikkat çekici taraflarından biri ise zamanlaması. Çünkü toplantı, aralarında Abdurrahman El Berrak ve Abdullah Bin El Cibrin'in de olduğu 22 Suudili düşünürün "Şii tehlikesine dikkat çektiği ve Şiileri İslam ülkelerinin istikrarını sarsmak ve Ehl-i Sünnet'e saldırmakla itham ettikleri" bildiriden üç gün sonra gerçekleşiyor.
Suudi Arabistan'da İslami bir çok haber sitesinde yer alan bildiride "Şiilerin İslam'a yardım etmek,Yahudi ve Amerikalılara karşı direnmek gerekçesiyle kültürlü ve normal insanları aldattığını aynı durumun Lübnan Hizbullah'ı için geçerli olduğunu" iddiaları yer alıyor.
Ancak adını vermek istemeyen Suudili resmi bir yetkili Timeturk'e yaptığı açıklamada "bildiriye imza atan alimler Suudi Arabistan'ın resmi din kurumunu temsil etmiyor. Zaten bu alimlerinin görüşlerinin de hükümetin resmi görüşünü yansıtması gerekmiyor" dedi.
ŞİİLER FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Öte yandan Suudili Şii düşünür Necip El Huneyzi, "çok sayıda önemli Şii alim ve düşünürün katılacağı Mekke konferansına hazırlanıldığı bir dönemde, böyle bir bildirinin yayınlanması, diğer dinlerle diyalog konusunda ortak İslami bir tavır belirleme fırsatlarını baltalayacaktır" dedi.
Bildirinin son derece negatif mesajlar verdiğini belirten El Huneyzi, konferansa katılan Suudi Arabistan Hükümetini zor durumda bırakacağını söyledi.
"Mekke İslami Diyalog Konferansı Dünya Dinler Arası Diyalog Konferansı'nın öncüsü olacağını" vurgulayan El Hunezi, Müslümanların birbiriyle diyalog kuramadıkları bir ortamda diğer dinlerle nasıl diyalog kuracaklar" dedi.
Suudili yazar, İslam Birliği ve mezhepler arası diyaloğun derinleştirilmesi açısından bu bildirinin çok tehlikeli işaretler içerdiğini belirtirken, "ümmetin kalkınma gibi asıl büyük sorunları varken etnik ve mezhep konularıyla ilgilenmek zorunda bırakıyor" dedi. El Huzeni sözlerini şöyle sürdürdü: Şiiler gibi büyük bir İslami cemaati İslam'dan çıkmakla itham etmek Şiilere karşı radikal tebdirler almayı gerektirir ki bu karşı taraftan farklı tepkilerin gelmesine neden olacaktır
DİYALOGA FARKLI TEPKİLER
Mekke Konferansı, öteki dinlerle diyaloğun bir yarar getirip getirmeyeceği, önceki diyalog girişimlerin, batının İslam'a ve Müslümanlara saldırmasını engellemediği hakkında, Suudili alimler arasında görüş ayrılıklılarının olduğu bir dönemde gerçekleşiyor.
Timeturk muhabirinin müftülüğe yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, Suudi Arabistan Resmi Dini Müessesesi ile Resmi makamlar arasında dinler arası diyalog konusunda görüş ayrılıkları olmasına rağmen, Suudi Arabistan müftüsü konferansa katılacak.
Suudi Arabistanlı bazı akademisyenler de İslam'la Hristiyanlık arasındaki diyalog konusunda çekimser kaldıklarını ortaya koydu.
Bu akademisenlerden biri olan Cidde Kral Abdulaziz Üniversitesi İslam Kültürü öğretim üyesi Dr.Muhammed Musa El Şerif'e göre, İslam-Hristiyanlık diyaloğu beklenen verimi sağlayamadı. El Şerif şöyle konuştu: "İslam'ı semavi bir din olarak kabul etmeyen Hristiyanlarla bizim nasıl bir diyaloğumuz olabilir? Hristiyanlar bu tarz diyaloglarla sadece ve sadece siyasi kazanımlar peşindeler"
"İslam-Hristianlık diyaloğunun 1965'te kilisenin girişimiyle başladığını" söyleyen El Şerif "geçen bunca yıla rağmen iki taraf arasında doğru bir diyalog ortamının oluşturulması için somut bir adım atılmadı" dedi.
16.Benedikt'in 2006'da verdiği ve islamla şiddet arasında bağ kurduğu konferansı hatırlatan El Şerif, "Hangi İslam-Hristiyanlık diyaloğundan bahsediyorsunuz? İslamı terör ve suç dini ilan eden Papa değil miydi?" dedi.
Suudi Arabistan'ın önde gelen ancak ismini saklı tutan Müslüman düşünürlerden biri de Timeturk'e verdiği bilgide dinler arası diyalog düşüncesinin öncelikle siyasi bir mesele olduğunu, arka planında Suudi Arabistan ile Siyonist İsrail arasında diplomatik ilişkilerin kurulması düşüncesi olduğunu iddia etti.
Bu arada İsrail'in Haarets gazetesi eylül ayında düzenlenecek olan Dinler Arası Diyalog Konferansı'na katılması için Suudi Arabistan kralı Abdullah Bin Abdulaziz'in Dünya Yahudi Kongresi'ne resmi bir davet gönderdiğini yazdı.
Gazete, konferansın yeri ve zamanının belli olmamasına rağmen "davet sahibi ülke ve Kral Abdullah'ın söz konusu girişimin öncüsü olduğu için Suudi Arabistan'da düzenlenmesi bekleniyor" dedi.
Öte yandan Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, kongrenin resmi sitesinde yer alan demecinde "konferansa hazırlanmak ve bu konferansın düzenlenmesini sağlamanın önündeki engellere rağmen bu girişiminden dolayı Kral Abdullah'a şükranlarımızı sunuyor, diğer Arap ve Müslüman liderlerden Kralın yolundan gitmelerini temenni ediyoruz, çünkü bu girişim gerçekten her türlü övgüye değer" dedi.
Dünya Yahudi Kongresi dünya genelinde 80 ülkedeki Yahudi cemaatlerini temsil eden uluslar arası bir örgüt. Kongre genellikle Hükümetler ve Uluslararası Kuruluşlarla temas kurmada Yahudilerin diplomatik bir vitrini görevini görüyor.
SUUDİ ARABİSTAN'DA KİLİSELER Mİ AÇILIYOR?
Öte taraftan bazı gözlemcilere göre dinler arası diyalog Suudi Arabistan'da kiliselerin açılması yönünde resmi izin için gerekli alt yapının oluşturacağını çünkü dinler arası diyalog fikri Kral Abdullah'ın yılbaşında Vatikan'a yaptığı ziyarette gündeme geldiğini hatırlatıyor.
Bilindiği gibi İngiliz The Guardian Gazetesi mart ayında verdiği bir haberde, Suudi Arabistan'da kiliselerin açılmasına izin vermekle ilgili olarak ciddi tartışmaların yapıldığını söylemiş ancak konuyla ilgili Arabistan'dan resmi bir açıklama yapılmamıştı.
Buna rağmen başta Arap Yarımadası'nda herhangi bir kilise inşaatına izin vermeyen resmi din kurumu olmak üzere Suudili alimler kilise fikrine şiddetle karşı çıkmışlardı.
Mart ayında Katar'da açılan ilk kiliseden sonra Vatikan Suudi Arabistan'da da bir kilisenin açılması yönünde bir çağrıda bulunmuştu.
TIMETURK