Mısır, Gazetecilere Verilen Cezaları Savundu
Mısır Dışişleri Bakanlığı, El Cezire çalışanlarına verilen cezanın yerinde olduğunu savunarak eleştirilerin yargıya müdahale olduğunu iddia etti
Mısır Dışişleri Bakanlığı, El-Cezire muhabirleri hakkında verilen hapis cezalarının "hukuki" olduğunu, bu konuda yöneltilen hiçbir eleştiriyi kabul etmediklerini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı, kamuoyunda "Marriott Hücresi" olarak bilinen davada, El-Cezire çalışanı Muhammed Fethi, Peter Greste ve Bahir Muhammed'in aralarında bulunduğu kişilere verilen hapis cezalarına yönelik yapılan eleştirilere tepki gösterdi.
Bakanlığın açıklamasında, mahkeme tarafından isnat edilen suçların sanıklarca işlendiği savunularak, "Hapis cezaları karşısında yapılan dış eleştiriler, Mısır yargısına kabul edilemez bir şekilde müdahale niteliğindedir. Bu eleştirilerde, anayasanın özgürlüklerle ilgili maddesi ve açık bir şekilde kanuna aykırı davranışlar karıştırılmaktır. Mısır kanunu, özgürlükler ve hakların koruyucusudur. Hapis kararlarının, ülkede basın özgürlüğünü kısıtlamayı hedeflediğine yönelik devam eden girişimler, gerçeklikle bağdaşmıyor" ifadelerine yer verildi.
Mısır'da binlerce yerli ve yabancı gazetecinin çalıştığı ve bu kişilerin hiçbir suç isnat edilmeksizin "özgürce" görevlerini yerine getirdiği iddia edildi.
Kahire'de dün karar duruşması görülen, kamuoyunda "Marriott Hücresi" olarak bilinen davada, "Kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekle" suçlanan El-Cezire muhabirlerine üçer yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilmişti. Muhabirler 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla Marriott otelde gözaltına alınmıştı.
Uluslararası kamuoyunda tepki çeken söz konusu kararı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da "derin üzüntü"yle karşıladığı belirtilmişti.