Mısır Rejiminden Gazzeli Hacılara İnsanlık Dışı Muamele
Filistin halkına özellikle de Gazze halkına ve direnişine karşı düşmanlığını gizlemeyen, bu konuda işgalciden yana tavır koyan Mısır rejimi bu düşmanlığını Hacdan dönen Gazzeli hacılara karşı da gösterdi.
Filistin halkına özellikle de Gazze halkına ve direnişine karşı düşmanlığını gizlemeyen, bu konuda işgalciden yana tavır koyan, buradaki halkı aç bırakmaktan geri durmayan ve tünellerini yerle bir eden Mısır rejimi bu düşmanlığını Hacdan dönen Gazzeli hacılara karşı da gösterdi.
Allah’ın evini ziyaret eden, İslam’ın beş şartından birini ifa etme şerefine nail olan Gazeli hacılar kendilerini dört gözle bekleyen ailelerine yaşadıkları manevi atmosferi; Arafat, Mina, Müzdelife ve Kabe etrafında yaşadıkları duyguları; Mekke-i Mukerreme’de ve Medine-i Munevvere’de kıldıkları namazları, yaptıkları zikirleri ve döktükleri gözyaşlarından bahsedemiyorlar. Çünkü ülkelerine dönerken Mısır’da karşılaştıkları muamele yaşadıkları bütün güzellikleri neredeyse kendilerine unutturuyor.
Kahire Havaalanından Rafah Sınır Kapısına gelinceye kadar yaşadıkları sıkıntılar, gördükleri muamele ve kabalıklar o güzel duygularını adeta yok etti.
Çektiği sıkıntıları Filistin Enformasyon Merkezi muhabiriyle paylaşan El-Hac Ebu Ahmed şunları söyledi:
“Gece saat 22’den sabah saat 03’a kadar bizi Kahire Havaalanında tuttular. Ardından bizi otobüslere bindirdiler. Bu kez saat 11’dan saat 15’a kadar sebep göstermeksizin bizi araçların içinde tuttular. Aramızda yaşlı insanlar olduğu halde temel ihtiyaçlarımızı gidermemize bile izin vermediler.”
Mısır’dan hacılara kötü muamele
Rahman’ın misafirleri olarak adlandırılan hacılar el üstünde tutulurken, mübarek topraklarda onlardan sadır olan hatalar müsamaha ile karşılanırken ve kendilerine her türlü yardım, iyilik, hizmet edilirken, hacdan dönen Filistinliler kardeş ve komşu ülke olarak kendini gösteren Mısır’da tam aksi bir muameleyle karşılaştılar.
Bu konuda duygularını muhabirimizle paylaşan El-Hacce Edibe El-Meşheravi, Hac ziyaretinde her türlü kolaylığı sağlayan Suudi Arabistan’a teşekkür ettiklerini belirterek, geri kalan yolculuklarında gördükleri sıkıntıların yakaladıkları ibadet tadını kaçırdığını söyledi.
Dönüşte Mısır tarafında gördükleri kötü muameleyi anlatan El-Meşheravi, bunun canlarını sıktığını ve bedenlerini yıprattığını kaydetti.
El-Hacce Hiyam Ezrik (62) ise muhabirimize verdiği bilgide, hac yolculuklarının gayet güzel geçtiğini ancak dönüşte Mısır tarafında sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, diğer hacıların bilgilerini teyit etti.
Ezrik verdiği bilgide, bindikleri otobüsün ikindi vaktinde Rafah’a yaklaştığını, ancak gece geç saatlere kadar burada bekletildiklerine dikkat çekerek, bunun kendilerine yapılmış bir işkence olduğunu ve 72 saat bir şey yemediklerini ve gözlerine uyku girmediğini ifade etti.
El-Hac Mahmud En-Neccar (56) duygularını muhabirimizle paylaşarak şunları söyledi:
“Gördüğümüz bütün meşakkat ve sıkıntılara rağmen yolculuğumuz imanî bir yolculuktu. Bütün sıkıntı, keder, yorgunluk hac ibadeti ve itaatle yok oldu. Yolculukta çok sıkıntı yaşadık. Ancak selametle vatana dönmemiz bize her şeyi unutturdu. Mısır tarafında bir noktada yapılan sıkı aramalar canımızı sıktı.”
Koltuksuz yolcular
“Kahire Havaalanında Baldırı Çıplak Filistinliler” başlığıyla makale yazan araştırmacı yazar El-Hac Fayiz Ebu Şemmale Mısır tarafının Filistinlilere uyguladığı insanlık dışı muameleyi eleştirerek şunları yazdı:
“Yüzlerce Filistinli hacı Uluslararası Kahire Havaalanında yerlerde yattı. Yeryüzündeki yolcuların aksine Filistinlilere ne koltuk var ne de sandalye. Mısır’a girmek için onların pasaportlarını Mısırlı görevliye uzatma hakları yoktur.”
“Çünkü bunlar Gazzeli Filistinlilerdir. Bunların bir yerde toplanmaları gerekir. Ardından korumalar arasında otobüslere bindirilmeleri gerekiyor. Bunlar sanki her türlü insan haklarından mahrum esirlerdir.”
“İster inan, ister inanma. Yirmi birinci asırda yaşayan Filistinlilerin Gazze ile Suudi Arabistan yolculuğunu kesintisiz yirmi sekiz saatte yapması gerekir.”
Mısır rejimi hacılar için açtığı Rafah Kapısını 24 Eylül Cumartesi günü üçüncü ve son kafilenin de Gazze’ye giriş yapmasıyla tekrar kapattı.
Sınır idaresi yaptığı açıklamada kapının açık olduğu üç günde 2290 Gazzeli hacının giriş yaptığını, buna mukabil ihtiyaç sahiplerinin çıkış yapmalarına izin verilmediğini belirtti.
FİEM