Mısır'da OHAL Uzamasına Tepki

Mısır'da OHAL Uzamasına Tepki

Mısır'da olağanüstü hal uygulamasının 2 yıllığına uzatılması, uluslararası insan hakları örgütleri ile Batı'nın tepkisini çekerken...

Mısır'da olağanüstü hal uygulamasının 2 yıllığına uzatılması, uluslararası insan hakları örgütleri ile Batı'nın tepkisini çekerken, yönetim, terör saldırılarına karşı olağanüstü halin ülke istikrarına fayda sağlayacağını savunuyor.

1981 yılında Mısır ikinci Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından alınan olağanüstü hal uygulaması 27 yıldır süresi uzatılarak devam ettiriliyor. Kanunun temelinde genel bir değişiklik yapılmasa da bugün makyajlanmış hali ile uygulanıyor ve polise olağanüstü yetkiler veriyor.

Kanun'un hafta içinde Meclis El Shabi'de tekrar uzatılması kararının ardından, Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Amnesty ve HRW (Human Right Watch) yayınladıkları bildirilerle Mısır'ı kınadı. Kararın Avrupa ve ABD tarafından endişe ile karşılandığı bildirilirken Mısır, ABD'ye daha fazla demokrasi ve reform sözü vermişti.

Kararın bazı reformların önünde engel olduğu kaydedilirken Mısır muhalefeti ise olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasına tepki ile yaklaşıyor. Muhalif hukukçulardan Dr. Cemal Zahran, olağanüstü hal uygulamasını içine alan 148. maddenin Saddam Hüseyin'in Kuveyt işgali sırasında uyguladığı madde ile hiçbir fark olmadığını, hatta Sadam'ın bu yasayı Mısır'dan alarak uyguladığını ileri sürerken, 'Bu yasa Cemal Mübarek cumhurbaşkanı olana kadar geçerli olacaktır. Yasanın kaldırılmamasının tek sebebi budur' diyor. Diğer bir muhalif hukukçu Saad Abbod ise olağanüstü halin uzatılması ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

'Biz uzun yıllardan beri hatalı bir sistemle yaşadık. Terör bitti diyorlar, sonra bu yasayı uzatıyorlar. Bu yasanın 2008 yılında Mısır'da ne işi var? Bu yasa ile hükümet halka özgürlük tanımıyor. Çıkarına olmayan meselelerde hemen yasayı gerekçe göstererek, halkın üstünde baskı kuruyor.'