Mısır'da Referandum

Mısır'da Referandum

İşte son gelişmeler ...

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile görevden uzaklaştıran Cunta rejimi referanduma gitti.

Seçim merkezleri önünde toplanan cunta destekçileri, orduyu destekleyen şarkılar söyleyerek, Siyonist uşağı  Abdulfettah es-Sisi'nin fotoğraflarını taşıdı.

Mısır'da rejim güçleri, iki gün sürecek referandum için seçim merkezleri ve çevresinde yoğun güvenlik önlemler aldı.

Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Anayasa Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni anayasa taslağı hazırlanmıştı. Referandumun güvenliği için 160 bin asker görev yapacağı açıklanmıştı.

Darbeci Abdulfettah Es-Sisi, orduya, referandumun güvenliğinin sağlanması için "gerekirse güç kullanılması" talimatı vermişti.

SEÇİM GÜNÜ PATLAMALAR

Mısır'da anayasa referandumunu boykot gösterilerine müdahalelerde 11 kişinin öldüğü ve 28 kişinin yaralandığı bildirildi. Oy verme işlemi sürerken diğer taraftan ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin yanı sıra saldırı ve patlamalar meydana geldi. İskenderiye, Giza, el-Munufiye, Feyyum ve Beni Suveyf'de yaşanan saldırı ve patlamalar ile gösterilerin oy verme işlemini kesintiye uğratmadığı belirtildi. İskenderiye'de güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahalesinin ardından bir polis aracının ateşe verildiği, Feyyum'da ise referandumu protesto eden grubun bir aracı ateşe vermesinin ardından polisin göstericileri dağıttığı ifade edildi. Munufiye Emniyet Müdürü Said Ebu Ahmed, kentte oy verme işlemi devam ederken, çok sayıda molotof kokteyli ile kesici ve delici aletin ele geçirildiğini söyledi.

'AL SANA EŞKIYALIK'

Bu arada dün başlayan oylama öncesi çok sayıda kişinin 'referanduma hayır' kampanyalarına katıldığı ya da anayasa taslağına olan tepkilerini dile getirdikleri için gözaltına alındıkları ve dövükleri belirtiliyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, 'Referanduma hayır, İçişleri Bakanlığının eşkıyalığına hayır' yazılı pankart bulunduran Mısırlı bir aktivist, baskın yapan polisin 'Demek bizim eşkıya olduğumuzu düşünüyorsun, al sana eşkıyalık' deyip kendisine yumruklarla saldırdığını söyledi.

Yeni anayasa taslağı, 2012'deki gibi 'üzerinde toplumsal mutabakat olmadığı ve Mısır halkını tümüyle kucaklamadığı' şeklinde eleştiriliyor. Referandumun 'boykot edilmesini' isteyen darbe karşıtları ise oylamaya katılmanın darbe yönetimini tanımak anlamına geleceğini savunuyor.

Selefilerden 'evet' çağrısı

Selefi eğilimli Nur Partisi üyelerinin ülkenin çeşitli kentlerinde vatandaşlara oy vermek için yardımcı olmaya çalıştığı, Dekahliye bölgesinde seçime katılımı artırmak amacıyla yaşlı, hasta, özel durumlarından dolayı oy kullanmak için seçim merkezlerine gidemeyenlere yönelik özel araçlar tahsis etti. Nur Partisi'nin pankartlarının yanı sıra 'Anayasaya evet' pankartlarını taşıyan araçların, Mısır sokaklarında tur attığı görüldü.

Sisi'nin keyfi yerinde

Oy kullanmaya giden bazı Mısırlılar, ordu yanlısı şarkılar söylerken darbeci Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin pankartlarının yanı sıra Mısır bayrağı taşıdı. Seçim bölgelerini gezen Sisi'nin ise oldukça keyifli olduğu gözlendi. Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, 'Hazırlık Komisyonu' tarafından yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni anayasa taslağı hazırlanmıştı.

Mısır'ın kuzeyindeki İskenderiye kentinde düzenlenen anayasa referandumunu boykot gösterilerine polis müdahale etti.

 

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İskenderiye'nin doğusundaki Es-Saa Meydanı'nda düzenlenen gösterilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Atılan gazdan etkilenen pek çok göstericinin boğulma tehlikesi geçirdiği belirtildi.

İskenderiye'nin Burcu'l Arab, Amiriyye ve Loran semtlerinde de anayasa referandumunu boykot için yürüyüşler yapıldı. Yürüyüşe katılan protestocular, askeri darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının yanı sıra üzerinde "Rabia" işareti bulunan dövizler taşıdı.

Megafonlarla halka "referanduma katılın" çağrısı

Öte yandan, üzerinde Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin resimlerinin bulunduğu araçlarla İskenderiye'nin çeşitli cadde ve sokaklarında turlayan bazı gruplar, halkı megafonlarla referandumda oy kullanmaya çağıran anonslar yaptı.

Anayasa Hazırlık Komisyonu tarafından askıya alınan 2012 Anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni taslağın oylanmasına yoğun güvenlik önlemleri altında dün sabah başlandı. Oylamanın bugün akşam saatlerinde sona ermesi bekleniyor.

Tevhidhaber