Mısır'daki Darbe Hamas'a Darbe Vurdu

Mısır'daki Darbe Hamas'a Darbe Vurdu

Filistin'deki Hamas hareketine Mısır'daki askeri darbenin büyük bir etkisi olduğu ifade ediliyor...

Jerusalem Post'ta dün gece yayınlanan bir makalede Hamas'ın içinden geçtiği kritik süreçte kurduğu ilişkilere vurgu yapılıyor.

Yaakov Lapin'in bir İsrailli olarak kendi bakış açısıyla yazdığı analizi ilginize sunuyoruz:

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından 8 ay geçti. Suriye meselesi, Mısır olayları ve Lübnan sebebiyle Gazze, birçokları tarafından ön önemli bölge olmaktan çıkmış durumda.

Gazze bölgesinde sükunet nispeten sağlanmış olsa da bu 8 ayda birçok olay meydana geldi. Hamas'ın, (İran ve Hizbullah yörüngesinden bir nebze uzaklaşmış da olsa) şu anda yaklaşık 5000 adet kısa menzilli füzeye ve Tel aviv ve Kudüs'ü vurabilecek binlerce orta menzilli füzeye olduğu söyleniyor.

Hamas'ın cephaneliğindeki roketlerin kapasitesinin İsrail'in %70'ini bombalayabilecek seviyede olduğu belirtiliyor.

Suriye savaşının başlamasının ardından Hamas, İran ve Hizbullah yörüngesinden bir nebze uzaklaşarak Mısır'daki İhvan hükümeti, Türkiye ve Katar ile ilişkilerini geliştirmişti.

Hamas Kahireyle olan siyasi ilişkisini sahip olduğu en önemli stratejik bağ olarak görüyordu fakat Mısır'da askerin yönetime el koymasıyla birlikte bu ilişki sıkıntıya girmiş oldu.

Gazze, bugün 25 bin silahlı savaşçı barındırıyor ve bunlardan 16 bin tanesi Hamas'ın komutasında bulunuyor.

İslami Cihad ise 5 farklı kümede 5000 askere sahip ve bunun dışında yaklaşık 2000 füzesi bulunuyor. Gazze'de bulunan irili ufaklı diğer grupların da ortalama 4000 askeri ve yüzlerce roketi ile hafif silahları olduğu biliniyor.

Gazze, Hamas'ın politikalar ürettiği ve karar mekanizmasını bulundurduğu yer.

Hamas şu anda Gazze'deki hâkimiyetini güçlendirmekle meşgul. Gazze'deki herhangi bir örgüt tarafından İsrail'e fırlatılacak füzelerde son sözün kendisinde olması için bazı tedbirler alıyor.

Ayrıca Hamas son süreçte Gazze halkının taleplerine de eskisinden daha çok değer veriyor ve yerel yönetimde halkın güvenini kazanmaya devam ediyor. E-devlet sistemi üzerinden faaliyet göstermeye başlayan Hamas hükümeti bürokratik işlemlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi için elinden geleni yapıyor. Hamas'ın halkın taleplerini dikkate alan bu gibi tavırları onun Batı Şeria'da da güçlenmesine ortam hazırlamaktadır.

isra haber