Misket bombası konferansı

Misket bombası konferansı

Dünyanın dört bir yanından gelen diplomatlar, misket bombalarını yasaklayacak bir anlaşmaya varmak amacıyla İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir araya geldi.

Misket bombalarının yasaklanmasına yönelik anlaşmaya 100'den fazla ülke destek veriyor.

İnsani yardım kuruluşları, misket bombalarının sivillere kabul edilemez düzeyde zarar verdiğini belirterek, yasak konusunda acil bir anlaşmaya varılmasını istiyor.

Ancak aralarında ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'in de bulunduğu başlıca üretici ülkeler, misket bombaların savaş alanlarında faydalı olduğunu söyleyerek yasağa karşı çıkıyor.

Bu ülkelerin temsilcileri yasak anlaşmasının yumuşatılması için lobi yapıyor.

Örneğin İngiltere sürece destek veriyor ancak tam bir yasağa karşı.

Londra, bunun yerine kendi kendini tahrip eden yeni nesil "akıllı" misket bombalarının yasak kapsamının dışında bırakılmasını istiyor.

Kısa süre önce 10'dan fazla sivil toplum örgütü ve girişim, Türkiye'nin misket bombalarını yasaklayacak uluslararası sözleşme sürecinde taraf olmasını ve bu bombaları yasaklamasını istemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ve Misket Bombalarına Karşı Koalisyon adlı kuruluşun verilerine göre, Türkiye de misket bombası üreten ülkelerden, stoklarında da bu bombalardan bulunuyor.

Ancak Türkiye'nin ne kadar misket bombası olduğu ya da bombaları kullanıp kullanmadığı konusunda bilgi yok.

Muhabirimiz Imogen Foulkes, Dublin konferansında beklendiği gibi yasak konusunda anlaşmaya varıldığı takdirde, bunun 10 yıl önce kara mayınlarını yasaklayan Ottawa sözleşmesinden bu yana en önemli anlaşma olacağını belirtiyor.

Misket bombaları, Kamboçya, Kosova, Afganistan ve Lübnan da dahil birçok savaş bölgesinde kullanıldı.

'Öldürmeye son vermeyen silah'

Misket bombaları ilk patlama anında, binlerce küçük bombanın geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

Ancak bu küçük bombaların bazıları patlamıyor.

Bu durum da, çatışmalar sonrası evlerine dönen sivillerin ölümüne ve sakatlanmasına yol açan uzun vadeli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Konferans öncesi Papa 16'ıncı Benediktus da bu konuda "güçlü ve güvenilir" bir anlaşmaya varılması umudunu dile getirdi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden Jakob Kellenberger "Misket bombaları öldürmeye asla son vermeyen bir silah türü" dedi.

BBC