MiT Mossad Dostluğu
Türkiye ile işgalci İsrail rejimi arasındaki normalleşme süreci hızla devam ediyor. İki ülke istihbarat teşkilatları arasında yeniden ve daha yoğun biçimde istihbarat paylaşımı yapıldığı ortaya çıktı.
Mavi Marmara sonrası Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler bozulmuştu. Son zamanlarda Türkiye'nin uyguladığı yanlış dış politikalar sonucunda ülke yalnızlaşmaya başladı. Bölgedeki yalnızlaşma Türkiye'yi işgalci İsrail'e yakınlaştırmaya başladı. Dış işleri bakanlıkları arasındaki görüşmeler ve bahar havası istihbarat kurumlarına da yansımaya başladı. CHP tarafından hazırlanan bir rapora göre iki ülke arasındaki yakınlaşma istihbarat kurumları MİT ve MOSSAD'da da etkisini göstermeye bağladı.
MİT-MOSSAD 'işbirliği' ve 'birlikteliği' CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan bir raporla ortaya çıktı.
Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda, "İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi gündemine alan hükümet, MOSSAD ile istihbarat paylaşımını da devreye sokma konusunda adımlar atmaktadır" denildi.
Toprak SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada da, "Yedi yıldır İsrail karşıtı siyaset izleyen hükümet, yandaşlarına ve tabanına, bu durumu nasıl izah edeceğini de düşünüyor" dedi.
ÖNEŞ "SİYASET ETKİLİ OLUYOR"
MİT eski Müsteşar yardımcısı Cevat Öneş de SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada "Ülkeler arasında siyasette yaşanan olumlu gelişmeler, kurumların ilişkilerine de yansır. Siyasi atmosferdeki gelişmeler de, sanıyorum MİT ve MOSSAD arasındaki ilişkilerde etkili olmaktadır" dedi.
İsrail ile ilişkilerde MİT-MOSSAD yakınlaşması da sağlanırken, iki ülke arasında ''Gazze ambargosunun kaldırılması, Mavi Marmara tazminatı ve özür'' şartları ile anlaşmada, son olarak da NATO vetosu gündeme gelmişti. Türkiye 4 Mayıs günü vetoyu kaldırıp, İsrail'in de bu sayede Brüksel'de NATO temsilciliği açması ve NATO'ya tam üyeliğine kapı aralamasını sağlamıştı.
Ankara'da 9 Şubat günü "Yahudi Teşkilatları Başkanlar Konferansı" üyeleri, 30 Mart günü de ABD'de "Büyük Amerikan Yahudi Kuruluşları" temsilcileri ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce köprüleri attığı İsrail ile son uzlaşı noktası ise 'İstihbarat' oldu.
COHEN DE DEVREDE
İlişkilerdeki onarım süreci, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold arasındaki temaslarla hız kazandı. Başbakan Netenyahu'nun temsilcisi Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanıyken 8 Aralık 2015'de 12. MOSSAD Başkanı olarak göreve gelen Yossi Cohen de devreye girdi.
MOSSAD eski Başkanı Tamir Pardo da Haziran 2013'de Türkiye'ye gelerek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la görüşmüştü.
Son rötuşları yapılan anlaşma uyarınca, İsrail, Mavi Marmara baskınında ölen 9 Türk'ün aileleri ile 54 yaralı ve gemideki zarar için, 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye ise, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde 9 kez müebbet hapis istemiyle gıyaplarında yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Ashknazi ile, Deniz ve Kuvvetleri Komutanları hakkındaki davayı geri çekecek. Şartlar yerine gelince, Büyükelçiler de yeniden atanacak.
İki ülkede Eylül 2011'den bu yana Büyükelçi bulunmuyor.