MOSSAD ve PKK işbirliği yaparsa

MOSSAD ve PKK işbirliği yaparsa

Hudson Institute adlı Amerikan düşünce kuruluşunda tartışılan senaryoda, Türkiye'nin K. Irak'a yönelik olası bir harekatı tartışılıyor. Katılımcılardan, sürprizlerin de değerlendirilmesi isteniyor


Yasemin Çongar'ın haberi

Hudson Institute adlı muhafazakâr eğilimli Amerikan düşünce kuruluşunda ele alınan ve yoğun eleştiriler alan senaryo, Türkiye'nin K. Irak'a yönelik olası bir harekâtının sonuçlarını tartıştırıyor.
Hudson Institute'un uzmanlarınca hazırlanan ve 13 Haziran'daki toplantının katılımcılarına önceden gönderilen dört sayfalık senaryo metninin geniş bir özetini sunuyoruz:

SENARYONUN ARKA PLANI

'Operasyon baskısı var'
"Hudson Institute Türkiye Çalıştayı" başlıklı metin, "Arka plan: Türkiye ve PKK" bölümüyle başlıyor. Bu bölümde, "Başbakan Erdoğan üzerinde, K. Irak'a tek taraflı müdahaleye yetki vermesine yönelik iç baskı son bir yılda arttı. Fakat şimdi, PKK'nın bir dizi bombalama eylemi ve önümüzdeki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle daha da ateşlenen K.Irak'a askeri harekat çağrıları en üst dereceye erişti" saptaması yapılıyor.

'AKP-laikler gerginliği'
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 12 Nisan'da, sınır ötesi operasyonun "gerekli" olduğunu söylediğini hatırlatan metin, Başbakan Erdoğan'ın, ordu talep ederse, Meclis'ten "operasyon yetkisi" çıkaracaklarına ve Büyükanıt'ın, "gerekli yetkinin 12 Nisan'da zaten istendiğine" ilişkin sözlerini aktarıyor.
60 bin Türk askerinin Irak sınırına yığıldığının belirtildiği metinde, "AKP ile laik kurumlar arasında aylardır yükselen gerginlik, mayısta parlamentoda tıkanmaya, anayasal krize ve Türkiye çapında kitlesel gösterilere neden oldu" ifadesi var. Metinde, askeri harekât olasılığı şu sözlerle değerlendiriliyor:
"Türkiye ve PKK arasındaki durum muhtemelen kaynama noktasında. Türkiye'nin, yeni bir terörist eyleme karşılık verme amaçlı ya da içerideki siyasi entrikanın bir sonucu olarak, Irak'ta PKK'ya karşı büyük bir operasyon düzenlemesi olasılığı giderek artıyor. Böyle bir müdahalenin etkileri felakete yol açabilir, zaten istikrarsız bir bölgeyi iyice istikrarsızlaştırılabilir."
Metinde, "Iraklı Kürtlerin, ABD'nin Irak'taki en tutarlı destekçileri olduğu" vurgulanıyor ve ABD'nin, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna karşı açıklamaları hatırlatılıyor.

SENARYO: "KUZEY IRAK'A"

Hudson Institute'un toplantı metninde, "Into Northern Iraq" (Kuzey Irak'a) başlıklı bölümde sunulan senaryo özetle şöyle:
18 Haziran: Bir intihar saldırganı, patlayıcı yüklü kamyonetiyle, Beyoğlu'nda karakol binasına çarpar... Saldırıda en az 50 polis memuru, turist ve alışverişteki insanlar hayatını kaybeder. 200 kişi ağır yaralanır. Hiçbir örgüt sorumluluk üstlenmese de, eylemi PKK'nın yaptığı söylentisi birkaç saat içinde yayılır.
19 Haziran: İçişleri Bakanlığı yetkilileri, saldırganın, K. Irak'taki PKK kampında eğitim gördüğünü açıklar. Genelkurmay bu saptamayla hemfikir olur... Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, Irak sınırı korunmadıkça ve örgütün emir-komuta yapısı dağıtılmadıkça, PKK'nın büyük şehirlerdeki eylemlerini sürdüreceğini açıklayarak, derhal sınır ötesi harekât yapılmasını ister. ABD Dışişleri, Türkiye'ye itidal çağrısı yapar.
23 Haziran: İranlı yetkililer, Şam'a patlayıcı taşıyan bir konvoyun, İran'daki PKK'lıların saldırısına uğradığını açıklar. Saldırı talimatını, PKK'ya Amerikalıların verdiği iddiasındaki Tahran, K. Irak'a yönelik Türk harekâtına lojistik ve askeri destek vaat eder.
24 Haziran: Ankara'da, Anayasa Mahkemesi önündeki intihar saldırısında, (eski) Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu ağır yaralanır ve kaldırıldığı hastanede ölür. Kullanılan patlayıcıların Beyoğlu eylemindekiyle aynı olduğu anlaşılır.
25 Haziran: Eylemleri, PKK'nın yaptığı İçişleri ve Genelkurmay tarafından açıklanır. Milyonlarca kişi, Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun'da, orduyu PKK'ya öldürücü darbe vurmaya çağıran mitingler düzenler.
25-28 Haziran: Başbakan Erdoğan, aşırı milliyetçileri cezbederek seçim öncesinde siyasi sermaye sağlamak amacıyla, TBMM'den sınır ötesi operasyon için yetki kararı çıkarttırır.
29 Haziran: 50 bin Türk askeri, şafak vakti Irak sınırını geçer; sınırın ötesinde kontrol noktaları oluşturur ve PKK ile küçük çatışmalara girerler. ABD Dışişleri ve Irak, harekâtı kınar. Daha sonra Beyaz Saray, Türkiye'nin kendisini savunma hakkından söz eden bir açıklama yapar.
30 Haziran: Mesud Barzani, Türk 'işgalini' kınar ve peşmergenin Kürdistan'ı savunacağını bildirir.

POTANSİYEL SÜRPRİZLER

Bu bölümde, dikkate alınması istenen potansiyel gelişmeler arasında, "Beyoğlu'ndaki saldırıyı düzenleyen kişinin Suriye'deki Hizbullah kampında eğitildiğine ilişkin yeni bulgular"; "Türk askerinin, Kandil Dağı'nda MOSSAD eğitim kılavuzları ve İsrailli ajanları PKK militanlarıyla yan yana gösteren videolar bulması" ve "K. Irak'taki bir peşmerge birliğinin Türk Özel Kuvvetleri'ne saldırması, ardından çatışmada ölenlerden birinin peşmerge üniformalı bir Amerikan askeri olduğunun anlaşılması" gibi sürprizlerin değerlendirilmesi isteniyor.



Davet mektubu

Toplantı için gönderilen Zeyno Baran imzalı davet metninde şöyle denildi: "Bir dizi olayın Türkiye'yi, K. Irak'ta PKK'ya karşı operasyon düzenlemeye sevk etmesine ilişkin akla yakın bir senaryo geliştirdik. Bu kapalı, off the record toplantıya katılanlar, bu krizi müteakip olayları 'oynayacaklar.' Katılımcılar, ABD hükümetinden yetkilileri, think-tank (düşünce kuruluşu) camiası mensuplarını ve Türk Genelkurmayı'nın think tank'i SAREM'den üst rütbeli subayları kapsayacak." Davetiyenin son bölümünde, çağrılılardan, toplantıya katılıp katılmayacaklarını mümkün olan en kısa zamanda bildirmeleri ve katılmaları halinde kendilerine senaryonun detaylarını içeren metnin toplantıdan önce gönderileceği belirtildi.



SAREM katıldı

Hudson Institute'ta 13 Haziran'da düzenlenen toplantıya, ABD'li bazı yetkili ve analizcilerin yanı sıra, Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu ve diğer bazı Türk askeri yetkililerin katıldığı öğrenildi.
ABD'li emekli Korgeneral William E. Odom ile Hudson Enstitüsü Avrasya Politikası Merkezi Direktörü Zeyno Baran'ın yönettiği toplantıda, Kürdistan Bölgesel Hükümeti Washington Temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubad Talabani'nin de hazır bulunduğu belirtiliyor.



ANAHTAR SORULAR
Hudson Institute'un toplantı metninde, bu senaryoyla ilgili olarak ele alınması önerilen sorular şöyle:
# Beyaz Saray ve ABD Dışişleri'nin Türk operasyonuna tepkisi gerçekçi mi?
# Irak'ın komşuları, İsrail, Arap Birliği'ne ne tepki verir?
# AB ne tepki verir? Bu, Türkiye'nin adaylık müzakerelerini fiilen bitirir mi?
# Türk ordusu K. Irak'taki PKK'ya karşı başarılı bir operasyon yapabilir mi?
# Küçük bir peşmerge birliği ile Türk Özel Kuvvetleri arasında iki tarafta da kayıplara yol açan bir çatışmanın sonucu ne olur?
# TSK, İran'ın ortak operasyon teklifini kabul eder mi? Türkiye-ABD ilişkileri ve NATO dayanışması bundan nasıl etkilenir?
# Bağdat'ın tepkisi ne olur? Barzani'yi ve Kürtleri mi yoksa Türkiye'yi mi destekler?
# ABD Kongresi, Türkiye'ye 1974'teki gibi yaptırım tehdidinde bulunur mu?
# Anayasa Mahkemesi saldırısının El Kaide'nin işi olduğu yönündeki yeni bulgu, Türk operasyonunu nasıl etkiler?