Mübarek Titriyor

Mübarek Titriyor

Mübarek Titriyor

Mübarek titriyor
Mısır'da yoksulluk ve 30 yıldır süren Hüsnü Mübarek yönetimine karşı salı günü başlayan protestolar hükümetin tüm yasaklamalarına rağmen dün de devam etti. Ülkede bugüne kadar gerçekleşen en büyük muhalif protesto haline gelen gösterileri polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıttı.  Kentin farklı bölgelerinde küçük gruplar halinde toplanan yüzlerce kişi polisle çatıştı. Olaylarda çoğu başkent Kahire'de olmak üzere az 800 kişi göz altına alındı. Bunların çoğunun sorgudan sonra serbest bırakılacağı açıklandı. 

twitter kapandı
Tunus'taki halk ayaklanmasından etkilenen hükümet karşıtı Mısırlılar çarşamba gününü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı "Eylem Günü" ilan etmişti. İçişleri Bakanlığı "Hiçbir provokasyona, gösteriye veya yürüyüşe izin verilmeyecek" dedi. İnternet üzerinden organize olan göstericileri durdurmak için twitter ve facebook'a erişim engellendi. Ancak protestocular salı günü sert bir şekilde bastırılan gösterilerin ardından tüm bu uyarılara rağmen dağılmadı ve Hüsnü Mübarek'in parti binasına kadar ilerledi. Göstericiler Hüsnü Mübarek aleyhinde sloganlar attı, kendisinden sonra başa geçeceği düşünülen oğlu Cemal'in fotoğraflarını yırttı. Protestolar, polis meclis binası önündeki bir gösteriyi dağıtmayı deneyince sokak çatışmalarına dönüştü. Polis kalabalığı dün sabah tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtabildi. AP haber ajansı, göstericilerin su püskürten araçlardan birini ele geçirdiğini ve bu araçla polise saldırdığını bildirdi.  

En az 4 ölü, 250 yaralı
Yetkililer, 800 kişinin gözaltına alındığını, ülke çapındaki gösterilere ilişkin polisin video kayıtlarının incelenmesiyle daha fazla gözaltılar olabileceğini bildirdi. Bu arada, salı günü Süveyş kentinde düzenlenen protestolar sırasında yaralananlardan bir kişinin daha öldüğü açıklandı. Bu son ölümle, dün başlayan gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. Kahire, İskenderiye Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde yapılan gösterilerde yaklaşık 250 kişi de yaralanmıştı.
Protestocular dün de sosyal paylaşım sitesi facebook'tan gösteri çağrılarına devam etti. Protestocular site üzerinden "İşe, üniversiteye gitmeyin. Hepimiz sokaklara döküleceğiz ve Mısır'ımız için birlik olacağız" bildirisini yayınlayarak herkesi eyleme çağırdı.  Gösteriler gece boyunca devam etti.

 

Mısır da genç işsizler ülkesi
Mısır'da muhalifler  gıda fiyatlarının artması, işsizlik oranının yüksekliği ve yolsuzluklara tepki gösteriyor. Mısır'da nüfusun yaklaşık yüzde 60'ı işsiz. İşsizlerin yüzde 90'ı da 30 yaşın altında. Nüfusun yüzde 40'ı günde 2 doların altında yaşıyor. Ancak uzmanlara göre göstericilerin Tunus'takine benzer bir sonuç almaları zor. 

Muhalefet bölündü
Mısır'da, Tunus'tan farklı olarak, halkın eğitim seviyesinin düşüklüğüne, okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüksekliğine ve internet kullanımının azlığına işaret ediliyor. Mısır muhalefeti de protestoculara karşı bölünmüş durumda. Eski  uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Muhammed el Baradey protestocuları desteklerken, en güçlü muhalefet grubu konumundaki Müslüman Kardeşler ise açık destek vermekten imtina etti.

 

Cemal Mübarek kaçtı mı?
ABD'de merkezli Arapça yayın yapan haber sitesi Akhbar al-Arab, Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in karısı ve kızı ile birlikte ülkeden kaçtığını iddia etti. İnternette yer alan haberlerde Cemal Mübarek ve ailesinin çok sayıda bavul ile ülkeden ayrıldığı ve Londra'ya gittiği iddia edildi. Cemal Mübarek'in gelecek seçimlerde 82 yaşındaki babasının yerini alacağı söyleniyordu.

Mısır'da salı gecesi başlayan gösteriler dün de devam etti. Kent merkezi yerine farklı mahallelerde toplanan muhalifler ve polis arasında çatışma çıktı. Halk panzerleri canlı kalkan olarak durdurdu