Muhataplık Nakaratına Devam

Muhataplık Nakaratına Devam

DTP, "Açılımda muhatap Öcalan" nakaratını tekrarlamaya devam ediyor. DTP kongresinde konuşan Türk'ün açıklaması özetle şöyle: VİDEO

Yeniden DTP Genel Başkanı seçilen Ahmet Türk, "Kimsenin elinde sihirli bir değnek yok ama kilidi açacak anahtar da ortada. İmralı'nın bu anahtarı barış için kullanacağından hiç şüphem yoktur" dedi

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Kürt sorunun çözümü için demokratik bir anayasa gerekliliğine" işaret etti, çözüm için Öcalan'ın muhatap alınmasını istedi. Türk'ün, DTP 3. Olağanüstü Kongresi'ndeki konuşması özetle şöyle:

KÜRTLERİN CUMHURİYETLE BİR İTİLAFI YOK: Kürtlerin dilsel, kimliksel, kültürel hak talepleri üniter yapıyı daraltmaz, sınırlandırmaz. Türk yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamaz, eksiltmez. Burada bir halkın haklarından kesilip, bir diğer halka verilmesi söz konusu değil. Kimse böyle bir kaygıya kapılmamalıdır. Kürtlerin cumhuriyet ve bayrakla bir ihtilafı yoktur.

YENİ ANAYASA ŞART: İçinde yeni bir anayasanın bulunmadığı bir açılımın başarı şansı yoktur. Şimdi, bu ülke halen gelmiş geçmiş en anti-demokratik anayasa ile yönetiliyor. 12 Eylül tüm hukuku belirlemeye devam ediyor. Durum bu kadar açıkken, anayasa değişikliği olmadan kim, nasıl bir demokratik açılım yapabilir? Kürt sorununu, Kürtlerin iradesini, siyasal temsilcilerini muhatap almadan çözme arayış ve hesapları... Böyle bir çözüm süreci, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir.

ÖCALAN'I MUHATAP ALIN: Sayın Öcalan aylardır "Akan kanı durdurmak istiyorum. Önümü açın" diyor. Kürt sorununun gelmiş olduğu boyutlar düşünüldüğünde ve sorunun ne kadar karmaşık bir hal aldığı dikkate alındığında, Sayın Öcalan'ın sorunun çözümü konusunda ne derecede etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Tüm kamuoyunun bildiği üzere, sorunun çözümü için bir yol haritası hazırlayıp, 20 Ağustos'ta yetkililere sundu. Devlet ve hükümet yol haritasını aldı, inceledi, üzerinde çalışıyor. Bu yol haritasını bilmek ve öğrenmek halkımızın ve demokratik kamuoyunun da hakkıdır. Hükümet bu beklentileri yok sayarak, neden açıklamamakta ısrar ediyor?

OPERASYONLAR DURSUN: Elbette silahların gündemden kalkması ve çatışmasız bir ortamın sağlanabilmesi için, elinde silah bulunduran PKK'nın çözüm süreci dışında tutulmaması gerekir. Çözüm sürecinde, gerekli olan alanlarda, diyalog ve müzakerelerden kaçınılmamalıdır. Bölgedeki askeri operasyonlar, PKK'nin eylemsizlik kararına rağmen yoğunlaşarak devam etmektedir. Bu tablo karşısında açılımın inandırıcılığından nasıl söz edilebilir? Açılımın inandırıcı ve ikna edici olabilmesi için operasyonların durdurulması gerekir. Çözüm için kimsenin elinde sihirli bir değnek yoktur ama, kilidi açacak anahtar da ortadadır. Yeter ki bu anahtar doğru kullanılsın. İmralı'nın bu anahtarı barış için kullanacağından hiç şüphem yoktur.

CHP STATÜKOCU: Statükocu ve otoriter zihniyetin temsilciliğini yapan CHP, Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükçü geleneği açısından en büyük talihsizliği oluşturmaktadır.

MEVLANA VE ŞEMS'İN DİYALOĞU: Anadolu ve Mezopotamya topraklarının kadim tarihlerinde çok büyük muhabbet-birliktelik uzlaşı gelenekleri vardır. Bunlardan biri de Mevlana ve Şems-i Tebrizi'nin arkadaşlığı ve dostluğudur. Mevlana'yı tüm dünyada bir barış ve sevgi önderi yapan, onun Şems-i Tebrizi ile kurduğu felsefi, düşünsel diyaloğa dayalı ilişkisidir. Birbirimizi anlamaya çalıştığımız ve ortak doğrularda buluştuğumuz oranda, tarihte de söylendiği gibi bu topraklarda bir cennet bahçesi oluşturmaya başlayacağız.

Ahmet Türk güven tazeledi

DTP kongresine, kayıtlı 993 delegenin 654'ü katıldı. Ahmet Türk, 654 delegenin, geçerli 651'inin oyunu olarak, tekrar genel başkanlığa seçildi. Seçime tek liste girildi. DTP'nin 2008 2. Olağan Kongresi'nde kişisel tasarrufu olarak PM'de yer almayan Akın Birdal'ın, bu yıl yönetime girmesi dikkat çekti. Birdal ile birlikte toplam 20 milletvekili PM listesinde yer aldı. Geçen yıl PM listesinde yer bulmayan Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da PM'ye seçildi.

Cezaevinden yönetime

Tutuklu bulunan ve yargılamaları devam eden 6 isim; Selma Irmak, Kamuran Yüksek, Bayram Altun, Pergüzal Kaygusuz, Kemal Aktaş ve Besime Koca asil listeden PM'ye girdiler. DTP sürecinde partiden uzak kalan eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEHAP eski yöneticisi Kemal Parlak da parti yönetiminde tekrar yer aldılar.

Eski CHP'liler DTP'li

Tansu Çiller-Deniz Baykal tarafından kurulan 52. Hükümette Devlet Bakanı olan Adnan Ekmen ile CHP eski Hakkari Milletvekili Esat Canan, DTP PM'ye seçildiler. DTP'nin dışa açılma politikası çerçevesinde yazar Faik Bulut, MÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Bürşa Ersanlı, SDP eski Genel Başkanı Filiz Koçali, Barış Meclisi üyesi DSP eski Milletvekili Cengiz Güleç'in eşi, tiyatro sanatçısı Yeşim Dormen de DTP PM'de yer aldılar.

ÖCALAN'IN KARDEŞİ BU YIL PROTOKOLDE OTURMADI

DTP 3. Olağanüstü Kongresi'ne Abdullah Öcalan'ın erkek kardeşi Mehmet Öcalan da katıldı. Ayni zamanda partinin Adana delegesi olan Mehmet Öcalan'ın, parti yönetiminin bir arka sırasında oturduğu görüldü. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Mehmet Öcalan'la tokalaşıp, sohbet etti. Mehmet Öcalan geçen yıl, protokolde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanına otrumuştu.