"Mursi'ye Darbenin Nedeni Süveyş İhalesi"
Mısır Ordusu ile Mursi arasındaki ittifakın, ordunun Süveyş Kanalı Kalkınma Projesi ihalesinin dışında tutulmasından sonra bozulduğu ortaya çıktı...
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler iktidarına karşı gerçekleştirilen darbenin ardında, ordunun Süveyş projesinden dışlanmasıyla oluşan ağır ekonomik kaybın olduğu ileri sürüldü. Mısır ordusu, projenin dışında tutulmasının ardından, Mursi ve Müslüman Kardeşler iktidarına karşı pozisyon almaya başladı ve bu darbeye kadar gitti.
Carneige Ortadoğu Merkezi'nde yayınlanan 18 sayfalık raporda, Mısır ordusunun 2012'de başlatılan Süveyş Kanalı Kalkınma Projesi'nde karar alıcı pozisyonunda olmak istediği belirtiliyor. Ancak, Müslüman Kardeşler iktidarı ise diğer sanayi ve teknoloji ortaklıklarının aksine bu projede orduya ait şirketlerin önde olmasını istemedi. Çünkü Süveyş Kanalı projesi, bölgeyi büyük bir lojistik üs ve ağır sanayi merkezine dönüştürecekti. Mursi iktidarı ise, projede ordunun önde rol oynamasını istemedi.
Mısır ordusunun sanayi şirketleri, Askeri Üretim Bakanlığı ve diğer ordu şirketleri, Mısır'daki İhvan iktidarı ve Cumhurbaşkanı Mursi tarafından birçok projeye dahil edilmişlerdi. Bu şirketler, Mısır'da üretilmesi planlanan yerli tablet ve otomobil gibi önemli projelerde önemli roller üstleniyordu. Ama Süveyş Kanalı projesinde yer almaları istenmedi,; bu da darbe getirdi.
Proje kapsamında, Süveyş Kanalı'na elektrik üretimi için güneş panelleri ve rüzgar trübünleri ile birlikte jeotermal enerji istasyonları kurulması da planlanıyordu. Ayrıca bölgeye ağır sanayi fabrikaları da kurulacaktı. Büyük bir altyapı çalışması ve müteahhitlik pazarı oluşturan projede, Mursi iktidarı, orduya sadece yüklenici konumunda görevler verdi, bu ise ordunun Mursi yönetimine karşı tavır almasına sebep oldu.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Süveyş Kanalı Kalkınma projesini yürütme işini tek bir başkanlıkta toplamış ve bu kişiyi de sadece kendisine hesap vermekle sorumlu tutmuştu.
Süveyş Kanalı Kalkınma Projesi'nde, Mısır ordusunun önemli bir rol oynamayacağının ortaya çıkmasının ardından sadece bir yıl sonra, ordu yönetime el koymuş ve hem Cumhurbaşkanı Mursi'yi hem de onbinlerce destekçisini hapse gönderirken, kendisine karşı gösteri yapan binlerce göstericiyi de öldürmüştü